Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 10 éve

Kevesen élnek az outplacementtel

A DGS GLOBAL RESEARCH által folytatott Válságkezelési Kutatás és "A kormányzati munkahelymegőrző programok hatásvizsgálata" című felmérésekből kiderül, hogy csak kevesen gondoskodnak az elbocsátott munkavállalókról. Márpedig amíg a január végén lezárt kutatásban résztvevőknek még "csak" 30 százaléka, addig a frissen lezárt, mintegy 500 szervezet adatait összefoglaló felmérés szerint az abban résztvevő szervezetek 50 százaléka tervez a jövőben további elbocsátást, amely adatok - mivel mindkét kutatással összesen több százezer embert foglalkoztató munkáltatókat sikerült elérni - igen jelentős számú munkanélküli megjelenését prognosztizálják.

Mindeközben az elbocsátó cégeknek kevesebb mint ötöde kíván gondoskodni outplacement keretében korábbi munkatársairól. Az outplacement tevékenység "elterjedtsége" valamennyi felmérésben azonos mértékben alacsony, vagyis sajnos még kevesen ismerik fel, hogy a CSR-hez, a társadalmi felelősségvállaláshoz nem pusztán hangzatos szlogenek, hanem például ilyen esetben aktív cselekedet is hozzájárulhat. S e cselekedet nem mindig pénzfüggő, hanem sokszor a HR-estől vagy a cégvezetőtől szimplán egy elhatározást, vagy az átlagosnál kicsit szélesebb körű látásmódot, illetve sajnálatos módon többeknél pusztán a hiányzó szakértelem meglétét igényelné.

Az azonban elvitathatatlan, hogy létszámleépítés során nagy nyomás nehezedik a HR-esre, a közvetlen vezetőre, s emberileg is komoly megpróbáltatást jelent helytállni mind a cég menedzsmentje, mind a munkavállalók felé. A rossz hír közlőjeként napi szinten találhatják magukat szemben váratlan konfliktushelyzetekkel, melyek természetszerűleg rossz érzést, frusztrációt okoznak.

Többek között az elbocsátás, az általa okozott stressz, s nyilvánvalóan az outplacement is szóba kerül a HR-eseket és cégvezetőket válságban leginkább foglalkoztató témákat összpontosító II. Országos HR Benchmark Konferencián (www.hr-trend.hu) május 6-án, amelynek során a DGS GLOBAL RESEARCH és a Nexon szervezésében több mint 20 vállalatvezető és HR igazgató tapasztalatait ismerhetik meg a megjelenő szakemberek. Márpedig jelenleg a tapasztalatokból lehet tanulni a leginkább, s ezt a rendezvény iránti - még a szervezőket is meglepő - óriási érdeklődés is visszaigazolja.

S hogy miért is oly fontos mások tapasztalatának megismerése?Akár csak az elbocsátás témájánál maradva: a legtöbb cégvezető és HR-es még sosem küldte el egyetlen munkatársát sem, ennek okán nincsenek jól bevált, minden esetben egyaránt alkalmazható eszközeik a váratlan helyzetek megoldására. Nekik kívánt a DGS GLOBAL RESEARCH segítséget nyújtani számos kiváló szakember és partner bevonásával egy olyan - akár magánszemélyként is megfizethető - workshop (A humánus elbocsátó) létrehozásával, ahol azon túlmenően, hogy szakértői támogatást kapnak, megoszthatják egymással gyakorlatukat, megvitathatják problémáikat, s - a szervezők alapelveinek megfelelően benchmarking keretében - egymástól is tudnak tanulni.

E workshopon:
- megismerhetik, hogyan kell megtervezni a leépítés folyamatát,
- segítséget kapnak ahhoz, hogy mit, milyen módon kell kommunikálniuk az elbocsátandó és az ott maradó munkatársak felé,
- szituációs gyakorlatokkal felkészülhetnek a nehéz helyzetekre,
- megtapasztalják, milyen is lehet egy outplacement program,
- praktikus ötleteket kapnak az elbocsátó beszélgetésekkel járó stressz csökkentésére,
- csoportos coaching segít lezárni és feldolgozni a tapasztaltakat.

Jelentkezés és bővebb információk: www.dgsglobal.hu
Follow hrportal_hu on Twitter