Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 12 éve

Kiégés veszélyezteti már az újoncokat is

Salzburgban jelenleg mintegy tízezer újonc van, közülük háromezren kereskedelmi területen szeretnének gyakorlatot szerezni. Németországban egyre több munkahelyet kínálnak tanulóknak, ám sok fiatal nincs kibékülve a "képző-helyekkel", mivel már újoncként egyre nagyobb nyomással és követelmény-rendszerrel kell szembesülniük. Egyre erősebb az alkalmazottak közötti konkurenciaharc illetve a mobbing, az utóbbi időben pedig egyre több jel mutat arra, hogy a fiatalok masszív stressznek vannak kitéve a munkahelyeken - világítanak rá a kutatók.

Egy nem reprezentatív közvélemény-kutatás adatai - amelyet 300 német 15 és 19 év közötti fiatal körében végeztek - a német szakszervezetek szerint riasztó eredményt mutatnak. A megkérdezettek 65 százaléka ugyanis már megtapasztalta a kiégés szindróma tüneteit. Ezeknél a fiataloknál leggyakrabban a kimerültség és a fáradtság fordul elő. A legtöbb diákmunkás azonban minderről nem beszél a szüleinek attól félve, hogy csalódást okoz, pedig a kutatók szerint a beszélgetés nagyon bölcs és hasznos lenne.

Az első számú probléma a túlóra

A felmérés adataiból kiderült, hogy a diákok elégedetlenek a munkaidővel. Mindenekelőtt a kereskedelmi területen a hétvégi és az ünnepnapokon történő munkavégzés, a kevés pihenőidő, a rendszertelen munkaidő, a túlórázás jelenti a fő problémát. A kutatók szerint az újoncokat, gyakornokokat be kellene vezetni a munka világába, meg kellene tanítani őket a feladatokra, nem pedig a munkaerőt kellene velük pótolni. Az első számú probléma a túlórázás: sok esetben még a 18 évet sem töltötte be a kezdő, mégis többet kell dolgoznia, holott bizonyos kor alatt ezt nem is lehetne engedni. A kutatók hozzáteszik, hogy az esetek 17 százalékában nem kellett csak a túlórákat ledolgozni, a gyakornokok kevesebb mint egyharmadának elszámolták a plusz órákat, ám a legtöbben alig kaptak valamit a többlet munkáért.

A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a jövőben a munkaadóknak jobban be kellene tartaniuk a tanulókkal kötött szerződések feltételeit és az alkuba a tanulmányi jogokat is bele kellene foglalni.

A kiégés sokakat érint Németországban, minden hatodik ember szenved tőle, ezért ezt a tünetcsoportot ott már betegségnek nyilvánították.

SZ.K.
Follow hrportal_hu on Twitter