Megjelent: 8 éve

Kilenc nap alatt megváltoztat az Avatar tanfolyam

Működési akadályai mindenkinek vannak. Aki munkát, családot, vagy a kettőt egyszerre menedzseli, az óhatatlanul percre pontosan elkezdi szabályozni a környezete és abban a saját maga működését is. A kontroll azonban nem jelenti azt, hogy át is veheti az irányítást az egyén minden fölött. Amikor nem az történik, aminek az elvárások szerint történnie kellene, egyre növekvő frusztráció kezd el feszíteni minket, és minél kevésbé követik az események a menetrendünket, annál kevésbé tudjuk feldolgozni a változást. A megoldás helyett pedig csak a problémahalmaz nő annyira, hogy a megoldást szinte felemészti az állandó aggódás. Olyan megoldásra van szükség, ami feloldja ezt a feszültséget gyorsan, egyszerű eszközökkel.

Kilenc nap, ami megforgatja a világot

Több évtizeden keresztül arra tette fel az életét Harry Palmer, hogy meglelje a választ az élet működésének alapvető kérdéseire. Miért vagyunk a világon? Hogyan tudunk harmonikusan, szenvedés-mentesen élni? Mi irányítja a cselekedeteinket, és hogy tudnánk ezeket a konstrukciókat megváltoztatni?

A keresés rendkívül széles spektrumon folyt. A filozófia, a pszichológia, az élettudományok, és a különböző vallások, illetve az ezotéria és a spiritualizmus mindenféle ágát megismerve gyűjtötte össze Palmer azokat a tapasztalatokat, amelyek segítségére voltak. Nem alkotott újat, mégis minden eddiginél sikeresebb tréningprogramot állított össze, az Avatart.

Maga az alaptanfolyam kilenc napos. Ennek során a belső hitek és a valóság kapcsolatára vonatkozó felismerések történnek meg. Ezeket az elgondolásokat csoportos megbeszélések keretében és egyéni felfedezések során egyaránt vizsgáljuk azért, hogy lehetőségünk nyíljon megbizonyosodni arról, milyen kapcsolat van aközött, amit hiszünk, és aközött, ahogy a valóságot tapasztaljuk. Ez az első rész bepillantást enged a tudat azon mintázataiba, melyek köré az egész életet építettük. Az "utazás" során szorosabb kapcsolatba kerülhet a résztvevő egy mélyebb, együttérzőbb és tudatosabb önmagával. Olyan, egyszerű gyakorlatokat végeznek ezen a két napon a résztvevők, mint például a tömegben való együttérzés gyakorlat (lásd keretes írásunkat).

A második részben a tudat megcélzott részei, a gondolati teremtés, az észlelés, és a megtapasztalás kapcsolatát vizsgálják a résztvevők. Aki az Avatar tanfolyam e második, a következő 4-5 napon is részt vesz, az képessé válik megteremteni az általa választott valóságot. Azzal, hogy az elmében őrzött programokhoz lehetővé válik a hozzáférés, átalakító hatású felismerésekre juthat a résztvevő azzal kapcsolatban, hogy az élete bizonyos területei miért múlták mindig alul a várakozásokat, és mit tehet e területek jobbítása érdekében. A személyiségnek az a része, amely eddig legádázabb
ellenség volt, megbízható baráttá válik. Az önromboló hitek a felszínre kerülnek, mielőtt még többet árthatnának.

A harmadik részben pedig 2-6 nap alatt egy képzett Avatar oktató végigvezeti a résztvevőt egy olyan folyamaton, amely feltárja néhány alapvető, és korábban láthatatlan hitrendszerét, amely alapján megalkotta a világról a maga konstrukcióit. Ezen a képzési részleten arra nyílik a résztvevőknek lehetőségük, hogy leépíthessék ezeket a képzeteket. Ha már megtanulta valaki, hogyan kell ezeket a "leépítéseket" végrehajtani, akkor a továbbiakban önállóan is végezhetőek ezek a gyakorlatok, melyekkel megváltoztathatóak akár a testérzet, a másokkal kialakult konfliktusok, a függőségek, a korlátozások, a szűnni nem akaró állapotok, a kényszeres viselkedések, és később már mások önromboló, belső képzelgései is.

Új valóság konstruálása - fejlesztőknek, segítőknek

Az Avatar olyan transzformációs eszközkészlet, amelynek a segítségével rövid idő alatt határtalan változást lehet elérni. Olyan dolgokra lehetünk képesek, amelyet - ha az addigi paradigmákat, szabályokat alkalmazzuk - nem tudunk megoldani. Rettenetes félelmeket generál egy fejlesztőben, ha 100 főnek kell próbanapot tartani célkitűzés, stratégiai gondolkodás, betanítás témakörében, nem magyar nemzetiségűeknek, ahol az angol is csak egy nyelvi csatorna.

Alapvető tréner-paradigma az, hogy egy tréning maximum 15-18 fős lehet. Ezt azonban át kellett lépni, ha sikeres programot akarunk tartani. Az Avatar eszközeinek a használatával ez sikerült, hosszú távú megrendelés lett ebből a "tasting day"-ből. Nem is beszélve a programban résztvevőktől kapott visszajelzésekre. Komoly változást generáló folyamatokat el tudtunk indítani - belső elakadásaink feloldásával.

A fejlesztéssel, segítéssel foglalkozó szakemberek számára minőségi ugrást jelent az Avatar szemlélet. Az önismeretünk, önfejlesztésünk erősíthető ezzel az eszköztárral. Elérhető például, hogy a bevonódást elkerülve lehessünk aktívan jelen a segítő-fejlesztő folyamatban - hiszen csak így lehet igazán hatékonyan segíteni. A tréner, a coach elfogadja megbízója ellenérzéseit, gondolatait, mert ebből kell kiindulnia. Azáltal, hogy szemlélőkké válunk az érintettség helyett, sokkal elfogadóbbak is lehetünk, és ezzel mélyebben tudunk a személyiségünk segítségével hatást elérni, ami az igazi célja a munkánknak.

Ez egyike annak a harminc gyakorlatnak, amelyek megtalálhatóak Harry Palmer: Felemelkedés - Eszközök a tudat felfedezéséhez c. könyvében.

EGYÜTTÉRZÉS GYAKORLAT
ÚTMUTATÁS: Ez a gyakorlat bárhol végezhető, ahol emberek gyűlnek össze (repülőtéren, bevásárlóközpontban, parkban, strandon, stb.). Kellő távolságból végezd a gyakorlatot, idegenekkel, úgy, hogy ne zavard őket. Törekedj mind az öt lépést ugyanazzal az emberrel végigcsinálni.
VÁRHATÓ EREDMÉNYEK: személyes megbékélés.
1. LÉPÉS: Helyezd figyelmedet a kiválasztott személyre és ismételd magadban:
Akárcsak én, ő is csak a boldogságot keresi az életében.
2. LÉPÉS: Helyezd figyelmedet a kiválasztott személyre és ismételd magadban:
Akárcsak én, ő is csak a szenvedést akarja elkerülni az életében.
3. LÉPÉS: Helyezd figyelmedet a kiválasztott személyre és ismételd magadban:
Akárcsak én, ő is ismeri a szomorúságot, a magányosságot és a kétségbeesést.
4. LÉPÉS: Helyezd figyelmedet a kiválasztott személyre és ismételd magadban:
Akárcsak én, ő is arra törekszik, hogy szükségletei beteljesedjenek.
5. LÉPÉS: Helyezd figyelmedet a kiválasztott személyre és ismételd magadban:
Akárcsak én, ő is tanul az életről.
A GYAKORLAT VÁLTOZATAI:
1. Végezhetik párok és családtagok egymás jobb megértésére.
2. Elvégezhető ellenfelekkel és ellenségekkel, akik még mindig jelen vannak az emlékeidben.
3. Elvégezhető más létformákra is.


Wieland Veronika
  • 2021.06.23Visszatérés az irodába, de hogyan? Visszacsöppenni az irodai forgatagba kihívásokkal teli feladat, tudatosan megtervezett lépések mentén azonban viszonylag zökkenőmentessé tehetjük a folyamatot. Részletek Jegyek
  • 2021.06.28Minőségellenőr képzés A minőségellenőrök felkészítése a minőségellenőrzési és fejlesztési tevékenységek eredményes elvégzésére. A minőségellenőrzéshez szükséges alapvető ismeretek és módszerek készségszintű elsajátítása, a résztvevők minőségirányítási kompetenciájának fejlesztése. Részletek Jegyek
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter