kapubanner for mobile
Szerző: Molnár Marianna
Megjelent: 10 éve

Lassan a kisvállalatok is felfedezik a tesztelést

Még mindig kialakulatlan a magyar tesztpiac minőségbiztosítása, ennek ellenére a megrendelők bíznak a szolgáltatókban. Egyre kevésbé érződik a válság, sőt, volt aki komolyan nyert is vele. A tesztkészítőknek a legtöbb feladatot az egyedi ügyféligények kielégítése adja. Körbenéztünk a magyar tesztpiacon.

Körülbelül két évvel ezelőtt írtunk a HR Portalon a hazai tesztpiac állapotáról. Most megnéztük, azóta mi változott, kérdéseinkkel a piac legjelentősebb szereplőit kerestük meg.

A cikk születése idején volt új jelenség, hogy a Magyar Pszichológiai Társaság Tesztbizottsága bevezette a "Kvalifikált teszt" védjegyet. Ettől azt várta a szakma, hogy majd kihúzza a talajt a kóklerek lába alól, és növeli a tesztelés iránti bizalmat.

Most úgy látszik, ez a törekvés megtorpant, részben a gazdasági visszaeséssel együttjáró költségcsökkentések miatt, részben a még kialakulatlan rendszer gyermekbetegségei miatt - írta kérdésünkre Nagybányai Nagy Olivér a Psidium OnlineTesztektől. Úgy vélte, fontos lenne nem csupán a teszteknek, de maguknak a tesztek használóinak a minősítése is.

Többnyire olyan vállalatok fordulnak hozzánk, akik a tudományosan alátámasztott és valid, manipulálhatatlan teszteket keresik. Ezenkívül nagy jelentőséggel bír, hogy mivel a "csak" viselkedés alapú, és önbevallás alapján kitöltött riportokat nem találják kielégítőnek már az ügyfelek, ezért szívesen látnak holisztikus képet mutató, a teljesítmény több szegmensére is kiterjedő, feladat alapú felmérést. A kiválasztásnál elengedhetetlen szempont, de a vezetőfejlesztés terén is sokat számít, hogy riportjaink garantáltan megbízható eredményeket mutatnak a következő 5-10 évre előre. Ennek alapján pontosan és személyre szabottan lehet mind egyénekkel, mind csapatokkal a fejlesztéseken dolgozni.
Malchiner Maximilian Péter
Innermetrix Hungary
Deák Zsolt és Kazi Sarolta a Captaintól úgy látják, hogy a magyar piacon egyelőre más szempontok határozzák meg egy-egy tesztrendszerrel kapcsolatban a bizalmat. Az ügyfelek nem szakmai minőségbiztosítási védjegyet keresnek, hanem megbízható szolgáltatót olyan hozzáértő tanácsadókkal, akik maguk jelentenek garanciát a minőségi munkavégzésre.

"Jelenlegi minőségbiztosítási környezet egyszerűen nem létezik - jegyezte meg Fehér Zsolt, az Assessment Systems ügyvezető igazgatója - bárki, bármilyen eszközről bármit állíthat. A Brit és és az Amerikai Pszichológiai Társaság besorolását érdemes figyelni, jelenleg gyakorlatilag csak ott találhatók meg a világszinten is elismert alkalmazások, illetve azok független értékelése" - tanácsolja.

Ugyanakkor Székely Gábor Profiles International Hungary Kft. ügyvezetője azt mondja, ritkán találkoznak a magyarországi vállalatoknál minőségben, megbízhatóságban megkérdőjelezhető tesztekkel, ezért nem is alakult ki bizalmatlanság a tesztpiaccal szemben.

Két Profiles értékelő eszközcsoportnál növekedett ismét a megrendeléseink száma 2013-ban, ez nálunk egy évek óta változatlan trend: a teszt típusú értékelések közül továbbra is a normatív, akár évekre előrejelző, a teljes személyiséget (gondolkodást, viselkedést, érdeklődést) mérő eszközeink iránt nőtt az érdeklődés, illetve a 360 fokos felméréseinknél tapasztaltunk ismét pozitív változást. A "Job fit", a "Boss fit" és a "Team fit" méréseket évek óta alkalmazzuk, mégis nagyon sok cégnél jelentenek újdonságot.
Székely Gábor, ügyvezető
Profiles International Hungary Kft.
Tart még a válság?

"Kedvező helyzetet teremtett a 2008-as válság számunkra - véli Székely Gábor -: a munkatársak mozgása, a leépítések, majd egy-egy területen a létszámbővülés kivétel nélkül minden iparágat, minden cégméretet érintettek. Gyakorlatilag eltűntek a kevésbé átgondolt fejlesztések, tréningek, ma már szinte mindenhol ezeknek a várható, forintosítható megtérülése a meghatározó szempont egy-egy ide kapcsolódó döntésnél."

A Psidiumnál ugyanakkor úgy látják, hogy továbbra is érezhető a visszaesés, bár lassan közelít a válság előtti időszak szintjéhez a tesztforgalmazás mértéke. Az Assessment Systems azonban még jól is járt: a válság alatt több mint megduplázta árbevételét.

A Captainnél azt tapasztalják, hogy a válság nemcsak mennyiségi, hanem minőségi változást is hozott, "a hangsúly valamelyest a kiválasztástól a vezetők és kulcsemberek fejlesztése és megtartása felé tolódott - írják. - Az elmúlt években felértékelődtek a tehetség- és utánpótlásprogramok, mi is sok ilyen programban mérünk kompetenciákat és segítjük ezen programok előkészítését és hatékonyságának növelését. A megrendeléseink nagy része ugyanakkor továbbra is az új munkatársak kiválasztásával és beillesztésével kapcsolatos. A piac soha nem lesz olyan, mint 2008 előtt, de az utóbbi időben folyamatos növekedést tapasztalunk, ami optimizmusra ad okot" - írták kérdésünkre.

A Psidium Online Tesztek három csoportra oszthatók. A személyiségmérés területen az Assess es a Facet5, a viselkedési stílus merésében a Psidium DISC, míg a kompetenciamérés kapcsán pedig a különféle testreszabható 360-fokos tesztek a legnépszerűbbek. (A beosztotti pozíciókra történő kiválasztásokhoz emellett egy külön tesztcsalád, a Select-tesztek szolgálnak.) De természetesen a HR-folyamat függvényében ezek a tesztek nem csak egyéni profilok létrehozására szolgálnak, hanem csapatriportok, vagy akár szervezeti szintű elemzésekhez is inputot adnak, így nagyon sokrétű felhasználást tesznek lehetővé.
Nagybányai Nagy Olivér
Psidium OnlineTesztek
A kkv-k ritkán tesztelnek

A megrendelők között továbbra is a nagy és közepes vállalatok vannak túlsúlyban, míg a kisvállalkozások ritkán kérnek tesztelést. Ez alól kivétel az IT-startup szcéna, ahol az Assessment Systems tapasztalatai szerint egyre inkább felismerik a professzionális eszközök hasznát.

Ezt Malchiner Maximilian Péter (Innermetrix Hungary) is megerősítette, és a hozzátette: "Mint aki a német nyelvű piacot is vezetem, mondhatom, hogy árban nem látok különbséget vagy túlzóbb árérzékenységet Magyarországon sem. A kiváló és megbízható termékeket megfizetik."

Székely Gábortól (Profiles) megtudtuk, a kompetencia-felméréseiket a legnagyobb volumenben az IT és a telekom cégek, az autóipari gyártók, beszállítók használják. "A szolgáltató szektorban kis mértékben, de csökkent a kereskedelmi bankok tesztfelhasználása, és kis mértékben, de növekedett az SSC-knél a Profiles tesztelési-kedv. Az FMCG cégek értékesítési területein és a gyógyszer-kereskedő cégeknél stabilak, jól alakulnak a megrendeléseink évek óta" - fejtette ki az ügyvezető.

Arra is rákérdeztünk nyilatkozóinktól, hogy mely cégeket gondolják a legjelentősebb tesztpiaci szereplőknek. A Psidium, az Assessment Systems, a Captain, és a Profiles mellett az SHL neve merült fel legtöbbször.

"Új, jelentősebb teszt forgalmazó cég nem jelentkezett a piacon az utóbbi időben, az eddigi szereplők tevékenysége között viszont mintha zajlana egyfajta átrendeződés. Érthető módon minden nagyobb szereplő igyekszik megtalálni azt a specifikumát, amiben újat tud mutatni, hiszen ha nincs olyan vonzereje, megoldás módja, terméke, amiben egyedi, csak ugyanazt tudja mint a többiek, akkor a konkurenseivel nem fog tudni versenyezni" - véli a Psidium Online Tesztek munkatársa, Nagybányai Nagy Olivér.

A fő tesztünk továbbra is a CAPTain Analízis online kompetenciatesztünk, amit folyamatosan fejlesztünk. A változó igényeknek megfelelően újabb tesztriportokkal és ügyfélre szabott megoldásokkal tesszük még hasznosabbá az alkalmazását. Egyre több haladó szemléletű vezető kíváncsi rá, hogyan ösztönözhetné beosztottjait, amiben a CAPTain Motiváció kérdőívünkkel segítjük őket. Előszelekcióban pedig a CAPTain Numerikus és Verbális online tesztekre növekszik az igény.
Deák Zsolt, Kazi Sarolta
Captain
Az egyedi igények hajtják a tesztfejlesztést

A cégek az újabb fejlesztéseikkel kapcsolatban többször is nyilatkoztak úgy, hogy az egyedi ügyféligények kielégítése miatt dolgoznak ezeken.

"Többféle új tesztet is fejlesztünk jelenleg, melyek nagyrészt egyedi ügyféligények kielégítésére szolgálnak (így érthető módon nem publikusak). Ezek mellett sok esetben különféle munkakör- vagy pozícióspecifikus tesztprofil létrehozásában segédkezünk, melyek egyrészt számszerűsíthető összehasonlítási alapot képeznek akár a külső, akár a belső munkatársi kiválasztás során, illetve a saját belső szervezeti normák, standardok kialakítása is ezek alapján történhet" - magyarázza Nagybányai Nagy Olivér (Psidium).

A Captain tesztjét maga az ügyfél alakíthatja saját ízlése szerint. "Az elmúlt évben adaptáltunk egy olyan új 360 fokos megoldást, ami lehetővé teszi ügyfeleink számára, hogy a saját kompetenciakatalógusuknak megfelelő online kérdőívet és egyedi riportokat készítsenek extra rövid időn belül, magyarul, angolul, németül és további 20 nyelven."

Hogan Personality Inventory (HPI) a legnagyobb számban használt tesztalkalmazásunk, több mint 20,000 főt teszteltünk vele az elmúlt években, de egyre népszerűbb HOGAN Motives Values Preferences Invetory (MVPI) nevű karriertervezéshez, csapathoz való illeszkedéshez használt eszközünk, illetve 360 fokos visszajelzéshez használt termékünk.
Fehér Zsolt
Assessment Systems
A Profilesnál több fejlesztés is végbement a közelmúltban: online értékelő központjuk tavaly év elején újult meg teljesen. A mobil eszközök elterjedésére is reagáltak, "ma még csak angolul, de mobilon-alkalmazáson is elérhető már egy-egy felmérésünk, és a Profiles Assessment Center is. Az elmúlt egy évben kezdtük meg a 180 fokos értékesítői tevékenység-felmérésünk hazai forgalmazását, és előreláthatólag jövő novemberre készül el egy újabb normatív tesztünk" - írták.

Assessment Systems háza tájáról a legújabb hír, hogy a "Google által támogatott Steam-up (startup) központ teljes kiválasztási programját mi csináljuk - írták válaszukban -, de hasonló felméréseket, programokat készítünk a Design Terminál számára, ahol feltörekvő kreatív ipari vállalkozásokat segítünk. Emellett saját, teljes körű és integrált tesztcsomagot készítünk, ahol a személyiségtesztek mellett többek között verbális, numerikus, absztraktív, stb. képességeket is vizsgálunk."
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Nincs szükség HR-re - állítja a korábbi Facebook-alelnök

A cégeimben nincs HR osztály, egyetlen HR-es sem dolgozik nálam - jelentette ki Chamath Palihapitiya, a Social Capital alapítója, a Facebook egykori... Teljes cikk

Itt a titkos munkaerő-tartalék: mit tudnak a nyugdíjasok?

2022-ben 110 ezer nyugdíjas dolgozott, ám ennél sokkal többet be lehetne vonni a munkaerőpiacra. Milyen munkákra jönnek? Milyen speciális igényeik... Teljes cikk

Csökkentek a női kinevezések az igazgatótanácsokban 2023-ban

Kevesebb nőt nevezetek ki igazgatósági tagnak 2023-ban, miközben felértékelődött a politikai tapasztalat a kiválasztásnál – derül ki az EY... Teljes cikk