kapubanner for mobile
Megjelent: 1 éve

Láthatatlan állásbörzék a neten

A hasonló területen dolgozó szakemberek privát online közösségei egyre népszerűbbek, a munkavállalók közül pedig egyre többen arra is használják őket, hogy megtalálják következő állásukat.

állásbörze network bbc-
images

David Feinman 2015-ben csatlakozott egy új, digitális marketingesekből álló közösséghez a Skype-on. "Kétszáz tagja volt, akik egymásnak adták az ötleteiket" - magyarázza a pennsylvaniai székhelyű videóreklámügynökség tulajdonosa. "Az alapító eredetileg egy SEO-problémát akart megoldani, ezért egy csomó SEO-szakembert hozott össze egy csoportba ötletelni. Miután megoldották a problémát, az emberek más megoldandó problémákat hoztak fel; mire észbe kaptunk, az egész egy szupererős csoporttá vált.” 

A közösség a Slack üzenetküldő platformra váltott. A tagság hamarosan felduzzadt: több ezer dolgozó kezdett csatlakozni. Ma az Online Geniusesnek 40.000 digitális marketinges tagja van a világ minden tájáról. "Különböző csatornáink vannak mindenféle digitális marketing témára" - mondja Feinman, aki ma már a csoport partnere és moderátora.

"Az emberek minden nap megosztják kérdéseiket, ötleteiket és projektjeiket, amelyeken éppen dolgoznak; ha problémád van, itt percek alatt megoldhatod." 

Az Online Geniuses állásbörzeként is működik, külön felvételi csatornával. "Tegnap hat álláshirdetést tettünk közzé" - mondja Feinman. Becslései szerint hetente akár 40 pozíciót is megosztanak a hálózaton, és a tagok "felvilágosítják egymást" vállalatuk legújabb lehetőségeiről. Szerződéses munkák is elérhetők. 

A csoporthoz való tartozás előnyhöz juttathatja a jelentkezőket a felvételi eljárás során: az álláskeresők gyakorlatilag a hálózaton belülről kaphatnak munkavállalói ajánlást, vagy a bejegyzési előzményeik alapján előnyt szerezhetnek a felvételi eljárásban. "A tagok több ezer ember előtt szerezhetnek nevet maguknak, pusztán azzal, hogy másoknak segítenek" - mondja Feinman.

A hálózatépítésből eredő személyes ajánlások gyakran nagyobb valószínűséggel vezetnek felvételhez.

Manapság egyre több olyan privát csatorna létezik, mint ez, amelyek lehetővé teszik a szakemberek számára a hálózatépítést, a problémamegoldást és a karrierjük fejlesztését - írja a BBC.

Az ezekben a hálózatokban dolgozók növelhetik esélyeiket a következő állásuk megszerzésére azáltal, hogy olyan kapcsolatokat alakítanak ki, amelyek potenciálisan felgyorsíthatják a jelentkezésüket, ahelyett, hogy egy hagyományosabb toborzási folyamaton vagy platformon keresztül jelentkeznének. 

Az előnyök e munkavállalók számára nyilvánvalónak tűnnek. A zárt csoportokhoz való hozzáférésről és az álláskeresési lehetőségekről azonban végső soron azok döntenek, akik ezeket a csoportokat irányítják. Mivel a technológia szerepe a munkaerő-toborzásban egyre nagyobb, és bizonyos ágazatokban a munkavállalók iránti kereslet továbbra is virágzik, ezek a magánhálózatok a munkaerőpiac egyre inkább beépülő elemeivé válnak a jövőben - ami számos következménnyel jár a munkaerőpiac egészére nézve. 

A hálózatépítés és a szakmai kapcsolatok ápolása már régóta a karrier kulcsfontosságú elemei. Bizonyos értelemben tehát ezek a digitális közösségek nem jelentenek újdonságot.  

"A hasonló szakmai háttérrel és érdeklődési körrel rendelkező emberek számára létrehozott csoportok az online megfelelői annak, amikor az ismerőseidet meghívod a kocsmába, hogy megvitassátok az aktuális álláslehetőségeket: olyanok ezek, mint a virtuális kapcsolatépítő ülések” - magyarázza Lauren Thomas, a londoni székhelyű Glassdoor cégértékelő weboldal közgazdásza.

A munkáltatók is régóta kihasználják ezeket a fejlődő közösségeket, folytatja Thomas, mivel így kiszélesíthetik az ideális jelölt keresését.

Ezek az erőfeszítések azonban a számos ágazatban jelenlévő munkaerőhiány miatt felerősödhettek, ami a munkavállalók és a vezetők, HR-esek által a magánhálózatokon megosztott állásajánlatok számának megugrását eredményezte. 

Jelenleg a munkaerőhiány miatt a munkáltatók kétségbeesetten keresik a munkaerőt, és minden lehetséges előnyt megragadnak.

Kathy Gardner, a New York-i székhelyű FlexJobs távmunkahely-oldal munkatársa ezeket a zárt csoportokat egy új, rejtett munkaerőpiac részeként írja le: olyan karrierlehetőségek, amelyeket nem mindig tesznek közzé az álláshirdetési táblákon, a közösségi médiában vagy a vállalati honlapokon. 

"Míg ez a piac korábban nagyban támaszkodott az adott vállalatnál dolgozó alkalmazottak kapcsolataira vagy a szájhagyományra" - teszi hozzá -, "a technológia és a virtuális eszközök fejlődése új módokat teremtett ugyanennek a koncepciónak a továbbvitelére". 

A távmunka terjedése szintén fellendítette ezeknek az online csoportoknak a növekedését. Mivel egyre kevesebb lehetőség van a személyes kapcsolatépítésre, a munkavállalók inkább az interneten keresik a networköt. 

Azok, akik csatlakoznak ezekhez a közösségekhez, nem csak egy olyan hálózatot kapnak, amelyet kihasználhatnak a társaikkal való csevegésre és tudásmegosztásra, hanem egy olyan álláskereső eszközt is, amelyet tetszés szerint használhatnak. 

Thomas úgy véli, hogy ezek a privát online közösségek tovább fognak virágozni, és egyre inkább az álláskeresés szerves részévé válnak. 

Míg a munkavállalói ajánlások mindig is lehetőséget adtak a jelölteknek arra, hogy gyorsabban beadhassák álláspályázatukat, a zárt csoportok egyúttal nem kívánt következményekkel is járhatnak. 

"Bár ezeket az online közösségeket egyes munkavállalók előszeretettel használják, sokan mások nem is tudnak ezen csoportok létezéséről" - mondja Carly Mednick, a New York-i székhelyű Monday Talent toborzással foglalkozó cég operatív igazgatója. 

Nem csak a meghívottaknak szóló csatornák esetében felmerülhetnek kérdések a sokszínűséggel kapcsolatban.

A zárt csoport például azt is jelenti, hogy a tagság végső soron a moderátorok ellenőrzése alatt áll: ők a kapuőrök, akik eldöntik, hogy egy-egy munkavállaló bekerülhet-e a hálózatba. 

Az Online Geniuses-nél 15 fős csapat működteti a közösséget. Ők a csoportba való jelentkezések körülbelül 25%-át elutasítják azon az alapon, hogy az aspiránsok nem a digitális marketing területén dolgoznak. "Háromhetes manuális átvilágítási folyamatot végzünk, a várólistán egy adott időpontban ezer ember szerepel. Folyamatosan felülvizsgáljuk a profilokat, hogy biztosítsuk a csoport magas színvonalát. Ha valaki spammel vagy nem nyújt értéket a többiek számára, azt eltávolítjuk." 

Feinman azonban hozzáteszi, hogy a közösséghez való hozzáférés viszonylag egyszerű és nem kizárólagos. "Ha a digitális marketing területén dolgozol, nem olyan nehéz felvételt nyerni, és végül egy olyan csoportba kerül az ember, ahol biztosan tanul. Azt szeretnénk, ha ez lenne a digitális marketingesek oktatásának jövője. Az, hogy erős munkahelyi toborzási hálózatunk is van, egyszerűen csak bónusz." 

Mivel a munkaerőpiac továbbra is szűkös, ezek a "suttogó hálózatok" valószínűleg mindkét fél számára előnyösnek bizonyulnak majd a jövőben. 

"Az ilyen típusú platformok használata jól mutatja, hogy a piac a formálisabb kommunikációs módoktól a kötetlenebbek felé mozdul el" - mondja Thomas. "Nem meglepő, hogy mind a munkaadók, mind a munkavállalók úgy tekintenek erre, mint a jelenlegi álláskeresési portfóliójuk kiegészítésének kitűnő lehetőségére."

Fotó: unsplash.com

Fordította: Willin-Tóth Kornélia

  • 2023.12.07IV. euChance KLUB Negyedik alkalommal és idén utoljára gyűlik össze az euChance Klub! Az izgalmas témák mellett értékeljük majd a Klub első évét is: sikerek és megoldásra váró feladatok számba vétele és a következő év tervezése.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2023.12.31Készüljön fel a külföldön való jelenlétre a Global Mobility modullal! A külföldi üzleti jelenlét komoly versenyelőnyt kínál, ám egyúttal számos jogi kérdést is felvet. Ha a szervezet nincs tisztában a hatályos jogi háttérrel (pl. nemzetközi közjog, közösségi jog, társasági jog, munkajog, adójog, társadalombiztosítási jog, idegenrendészeti jog), akkor számos probléma, kockázati tényező merülhet fel. Az alap szintű modul tartalmazza a szükséges jogi szabályokat, folyamatábrákat (pl. Közvetlen befektetési lehetőségek, Tartózkodási, letelepedési és munkavállalási közjogi szabályok, Munkajogi szabályok, Adózási szabályok). A plusz szint egy online kurzussal egészül ki.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Októberben csökkent az álláshirdetések száma: még így is közel 36 ezer ajánlat

Szeptemberről októberre az Állásportál.hu által a magyar weben szemlézett álláshirdetések száma 2087-tel csökkent. A legnagyobb visszaesés a... Teljes cikk

Tízezer alá esett a Tesco létszáma, 140 fővel dolgoznak kevesebben a Morgan Stanley-nél

Júliusról augusztusra 264 fővel, 9802 főre csökkent a Tesco létszáma, a Magyar Postánál 304 fővel dolgoznak kevesebben, a Morgan Stanley-nél pedig... Teljes cikk

A covid alatt sem épített le, hanem értékesítőket vett fel, új piacokat keresett: Feleki Attila, HR-Rent Kft.

A Dél-Dunántúlon és Győrben aktív, a fémipari toborzásban különösen erős, német nyelvterületre is közvetít magyarokat a pécsi központú... Teljes cikk