Szerző: Barna Eszter
Megjelent: 7 éve

Lehet-e vállalati juttatás a lombikbébi program?

Nem is olyan régen cikkezett arról főleg a külföldi sajtó, hogy a Facebook már támogatja, az Apple pedig hamarosan szintén hozzájárul női munkavállalóik petesejtjeinek lefagyasztási költségeihez - ez is egy lehetséges juttatás a vállalati palettán. Magyarországon a cégek eddig még nem jutottak el, de több nagyvállalat már beillesztette CSR tevékenységei közé a munkavállalóknak lombikbébi programhoz nyújtott támogatást.

A gyermekvállalás és a karrierépítés összehangolása gyakran nem könnyű feladat, a férfiak által dominált Szilikon-völgy nagy cégei ezzel a lépéssel is szeretnék csábítóbbá tenni vállalataikat a magasan kvalifikált, tehetséges női munkatársak számára, akik először szeretnének karriert építeni, de később gyermeket is vállalni, így megoldva, hogy a kettő ne zárja ki egymást, illetve a családtervezés időzíthető legyen. Hiszen a petesejtek lefagyasztása komoly anyagi terhet jelent. Maga a procedúra 10 ezer dollár körül van, az éves tárolási költség további 500 dollár. A lépés, mint az várható egy ilyen döntés esetében, vegyes reakciókat váltott ki.

Vannak, akik lelkesen üdvözölték, szerintük ez segíthet kiegyenlíteni az esélyeket a férfiak és a nők között munkavállalás, karrierépítés terén. Mióta a petesejtfagyasztás már nem csak kísérleti szinten működik (ez az USA-ban két éve történt), egyre több nő veszi igénybe a lehetőséget. A termékenységi központokban (New Yorkban és San Franciscóban) az elmúlt évben megduplázódott a számuk. Ugyanakkor a mesterséges megtermékenyítéssel foglalkozó amerikai orvosi társaság óva int attól, hogy valaki a későbbi gyermekvállalását teljes mértékben erre a technológiára bízza. Bár az eddigi ismeretek szerint, minél hamarabb fagyasztatja le valaki a petesejtjeit, annál jobbak a későbbi esélyek.


Kinek az érdeke?De vajon mit üzen ez a lépés a munkavállalónak? – kérdezik egyes szakértők. Valóban egy újabb nagy lehetőség a karrier tudatos tervezésére vagy azt sugallja, hogy a legaktívabb éveidet a munkára kell fordítanod, persze lojálisan a céghez, és ez után jöhet csak a családalapítás. Vagyis a gyermekvállalás továbbra is „probléma”, és alapvetően a nő problémája. Feminista csoportok szerint ez a lépés nem fogja kiegyenlíteni a férfiak és a nők közti bérszakadékot, amely ugyan a 20-as éveikben járó korosztálynál mostanában kezd eltűnni, de gyermekvállalás után újra megnyílik, bármikor is következzen be, egyszerűen azért, mert a korábbi pozíciókat nem lehet rugalmas keretek között ellátni. Véleményük szerint, ehelyett inkább rugalmas munkaidővel lehetne támogatni a szülési szabadságról visszatérőket.

A hírek szerint ugyanakkor a női munkavállalók igénye megvan erre, így lehet, hogy egyre több munkaadó csatlakozik majd a kezdeményezéshez, versenyben a legjobb munkavállalókért. (Mindkét fenti cég támogatja egyébként a lombikbébi programokat és az örökbefogadást is.)


Vállalati lehetőségekMagyarországon is vannak már cégek, bár egyelőre nem sokan, amelyek CSR tevékenységük keretében támogatják a lombikbébi programokat munkavállalóiknak. Az amerikai helyzettel ellentétben itt nem a szülés elodázásáról van szó, hanem éppen azoknak az alkalmazottaknak a támogatásáról, akik bár szeretnének, mégis akadályba ütköznek a gyermekvállalás terén.

Megkérdeztünk kettőt közülük, amelyek idén a Három Királyfi, Három Királylány mozgalom Családbarát vállalat díjátadóján különdíjban részesültek ezen tevékenységükért. A Waberer’s-Szemerey Logisztika Kft. minden gyermeket váró munkavállalójának babaváró csomagot ad, a lombikprogramon részt vevőket pedig munkaidő kedvezménnyel támogatja. Így munkaidő alatt elmehetnek orvoshoz, megjelenhetnek a terhesgondozáson, ez nem jelent sem munkaidő, sem munkabér kiesést számukra. „Kérésükre rugalmas munkaidő is biztosított, illetve ha a munkakörük engedi, távmunkában is dolgozhatnak, hogy fáradság és reggeli rosszullét alatt a megszokott környezetükben kellő pihenés mellett tudják munkájukat elvégezni.” – mondta a HR Portálnak Ambrusné Melinda, a cég quality menedzsere.

A vállalatnál a lombikbébi programban eddig 5 munkavállaló vett részt, az elmúlt két hónapban, a program keretében két kisbaba már meg is született. A kismamáknak és kispapáknak lehetősége van atipikus munkavégzési megoldásokra is, így például az anyuka, akár részmunkaidőben, távmunkában dolgozhat tovább, és az apuka is kérhet távmunkát, amennyiben munkaköre megengedi, hogy a kezdeti időszakban többet tudjon együtt lenni a család. A gyerekek szívesen látott vendégek a munkahelyen, ha nincs, aki vigyázzon rájuk, de cégnek vannak további tervei is, mondta Ambrusné Melinda: „Vezetőségünk tervezi, hogy jövő évtől a nyári szünetekben gyermekmegőrzőt üzemeltessünk, ezzel is segítve a gyermekelhelyezést.” Mindez a cégvezetők empátiájának is köszönhető, akik szintén többgyermekes családapák.

Az MVM Paksi Atomerőmű saját alapítványán, a Humán Alapítványon keresztül támogatja munkavállalói részvételét a lombikbébi programban.

Az alapítványtól a dolgozó kérelem útján igényelhet támogatást, amely minden a gyermekvállalással kapcsolatos beavatkozásra kiterjedhet. „A Humán Alapítvány a „lombikbébi” program keretében igénybe vett gyógyszerek, kezelések és kapcsolódó műtétek költségeit finanszírozza (figyelembe véve az egyéb költségeket is, például utazási költségeket a kezelések és a kontroll vizsgálatok során), illetve egy esetben a program kapcsán a család lakásának minőségi cseréjéhez járult hozzá”- mondta Bognár Péter, az erőmű humán igazgatója.A humán igazgató hozzátette munkavállalói kezdeményezésre indult a támogatás, a cég pedig felmérte, hogy az alapítvány a maga sajátos eszközeivel hogy tud a legjobban segíteni. „2000-től 2014. novemberig összesen 8 családnak 15 igényre (4 család esetében több éven keresztül többször is érkezett kérelem) nyújtott a kuratórium „lombikbébi” programra támogatást, összesen 2.330.000 Ft összegben. Ebből 2001. évben 100.000 Ft, 2003. évben 500.000 Ft, 2004. évben 300.000 Ft, 2006. évben 325.000 Ft, 2011. évben 300.000 Ft, 2014. évben 805.000 Ft került kiutalásra.”

Bár a munkatársaknak nem kötelezettsége beszámolni a lombikprogram sikeréről, az Alapítvány információi szerint nyolc támogatott családban hét gyermek született, két program pedig még folyamatban van.
  • 2022.05.26Connect Konferencia Egy szakmai fórum azoknak, akik a vállalaton belül a belső kommunikáció és kultúra fejlesztésért felelnek. Tartalom, csatorna, kultúra és engagement témában mutatja be jó gyakorlataikat és tapasztalatait 45 HR, kommunikációs és marketing vezető. Részletek Jegyek
  • 2022.05.27Lean Fórum – Digitális Transzformáció Konferencia A program kialakítás alatt. A képzésre jelentkezés a jegyek menüpont alatt, vagy a következő telefonszámon: 06-1-201-1237 Részletek Jegyek
  • 2022.05.30AmCham HR Dream Day – motiváció és megtartás Találkozzunk a Kopaszin, ahol a Gallup londoni partnere beszél a nemzetközi HR trendekről, a legelismertebb hazai szakértőkkel együtt gondolkodunk motivációról, megtartásról, produktivitásról és adatvezérelt HR megoldásokról. Részletek Jegyek
  • 2022.07.21 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
MRP avagy Munkavállalói Résztulajdonosi Program

A Munkavállalói Résztulajdonosi Program egy juttatási eszköz, amellyel a munkavállaló elkötelezettsége, lojalitása ösztönözhető. Az MRP... Teljes cikk

A munkavállalók jól-létéért dolgozunk - Lendvai Mónika, az OTP SZÉP kártya üzletágvezetője

A cafeteria piac az elmúlt években turbulens változásokon ment át, miközben a munkaerőpiac, ahogy a gazdaság is számos hullámhegyet és -völgyet... Teljes cikk

Cafeteria: mi motiválja a munkavállalókat?

A munkavállalók leginkább az alapbér, a jó megközelíthetőség és a vonzó munkakör miatt döntenek egy munkahely mellett. Ugyanakkor a béren... Teljes cikk

Kapcsolódó hírek