Szerző: Barna Eszter
Megjelent: 9 éve

Lehet-e vállalati juttatás a lombikbébi program?

Nem is olyan régen cikkezett arról főleg a külföldi sajtó, hogy a Facebook már támogatja, az Apple pedig hamarosan szintén hozzájárul női munkavállalóik petesejtjeinek lefagyasztási költségeihez - ez is egy lehetséges juttatás a vállalati palettán. Magyarországon a cégek eddig még nem jutottak el, de több nagyvállalat már beillesztette CSR tevékenységei közé a munkavállalóknak lombikbébi programhoz nyújtott támogatást.

A gyermekvállalás és a karrierépítés összehangolása gyakran nem könnyű feladat, a férfiak által dominált Szilikon-völgy nagy cégei ezzel a lépéssel is szeretnék csábítóbbá tenni vállalataikat a magasan kvalifikált, tehetséges női munkatársak számára, akik először szeretnének karriert építeni, de később gyermeket is vállalni, így megoldva, hogy a kettő ne zárja ki egymást, illetve a családtervezés időzíthető legyen. Hiszen a petesejtek lefagyasztása komoly anyagi terhet jelent. Maga a procedúra 10 ezer dollár körül van, az éves tárolási költség további 500 dollár. A lépés, mint az várható egy ilyen döntés esetében, vegyes reakciókat váltott ki.

Vannak, akik lelkesen üdvözölték, szerintük ez segíthet kiegyenlíteni az esélyeket a férfiak és a nők között munkavállalás, karrierépítés terén. Mióta a petesejtfagyasztás már nem csak kísérleti szinten működik (ez az USA-ban két éve történt), egyre több nő veszi igénybe a lehetőséget. A termékenységi központokban (New Yorkban és San Franciscóban) az elmúlt évben megduplázódott a számuk. Ugyanakkor a mesterséges megtermékenyítéssel foglalkozó amerikai orvosi társaság óva int attól, hogy valaki a későbbi gyermekvállalását teljes mértékben erre a technológiára bízza. Bár az eddigi ismeretek szerint, minél hamarabb fagyasztatja le valaki a petesejtjeit, annál jobbak a későbbi esélyek.


Kinek az érdeke?



De vajon mit üzen ez a lépés a munkavállalónak? – kérdezik egyes szakértők. Valóban egy újabb nagy lehetőség a karrier tudatos tervezésére vagy azt sugallja, hogy a legaktívabb éveidet a munkára kell fordítanod, persze lojálisan a céghez, és ez után jöhet csak a családalapítás. Vagyis a gyermekvállalás továbbra is „probléma”, és alapvetően a nő problémája. Feminista csoportok szerint ez a lépés nem fogja kiegyenlíteni a férfiak és a nők közti bérszakadékot, amely ugyan a 20-as éveikben járó korosztálynál mostanában kezd eltűnni, de gyermekvállalás után újra megnyílik, bármikor is következzen be, egyszerűen azért, mert a korábbi pozíciókat nem lehet rugalmas keretek között ellátni. Véleményük szerint, ehelyett inkább rugalmas munkaidővel lehetne támogatni a szülési szabadságról visszatérőket.

A hírek szerint ugyanakkor a női munkavállalók igénye megvan erre, így lehet, hogy egyre több munkaadó csatlakozik majd a kezdeményezéshez, versenyben a legjobb munkavállalókért. (Mindkét fenti cég támogatja egyébként a lombikbébi programokat és az örökbefogadást is.)


Vállalati lehetőségek



Magyarországon is vannak már cégek, bár egyelőre nem sokan, amelyek CSR tevékenységük keretében támogatják a lombikbébi programokat munkavállalóiknak. Az amerikai helyzettel ellentétben itt nem a szülés elodázásáról van szó, hanem éppen azoknak az alkalmazottaknak a támogatásáról, akik bár szeretnének, mégis akadályba ütköznek a gyermekvállalás terén.

Megkérdeztünk kettőt közülük, amelyek idén a Három Királyfi, Három Királylány mozgalom Családbarát vállalat díjátadóján különdíjban részesültek ezen tevékenységükért. A Waberer’s-Szemerey Logisztika Kft. minden gyermeket váró munkavállalójának babaváró csomagot ad, a lombikprogramon részt vevőket pedig munkaidő kedvezménnyel támogatja. Így munkaidő alatt elmehetnek orvoshoz, megjelenhetnek a terhesgondozáson, ez nem jelent sem munkaidő, sem munkabér kiesést számukra. „Kérésükre rugalmas munkaidő is biztosított, illetve ha a munkakörük engedi, távmunkában is dolgozhatnak, hogy fáradság és reggeli rosszullét alatt a megszokott környezetükben kellő pihenés mellett tudják munkájukat elvégezni.” – mondta a HR Portálnak Ambrusné Melinda, a cég quality menedzsere.

A vállalatnál a lombikbébi programban eddig 5 munkavállaló vett részt, az elmúlt két hónapban, a program keretében két kisbaba már meg is született. A kismamáknak és kispapáknak lehetősége van atipikus munkavégzési megoldásokra is, így például az anyuka, akár részmunkaidőben, távmunkában dolgozhat tovább, és az apuka is kérhet távmunkát, amennyiben munkaköre megengedi, hogy a kezdeti időszakban többet tudjon együtt lenni a család. A gyerekek szívesen látott vendégek a munkahelyen, ha nincs, aki vigyázzon rájuk, de cégnek vannak további tervei is, mondta Ambrusné Melinda: „Vezetőségünk tervezi, hogy jövő évtől a nyári szünetekben gyermekmegőrzőt üzemeltessünk, ezzel is segítve a gyermekelhelyezést.” Mindez a cégvezetők empátiájának is köszönhető, akik szintén többgyermekes családapák.

Az MVM Paksi Atomerőmű saját alapítványán, a Humán Alapítványon keresztül támogatja munkavállalói részvételét a lombikbébi programban.

Az alapítványtól a dolgozó kérelem útján igényelhet támogatást, amely minden a gyermekvállalással kapcsolatos beavatkozásra kiterjedhet. „A Humán Alapítvány a „lombikbébi” program keretében igénybe vett gyógyszerek, kezelések és kapcsolódó műtétek költségeit finanszírozza (figyelembe véve az egyéb költségeket is, például utazási költségeket a kezelések és a kontroll vizsgálatok során), illetve egy esetben a program kapcsán a család lakásának minőségi cseréjéhez járult hozzá”- mondta Bognár Péter, az erőmű humán igazgatója.



A humán igazgató hozzátette munkavállalói kezdeményezésre indult a támogatás, a cég pedig felmérte, hogy az alapítvány a maga sajátos eszközeivel hogy tud a legjobban segíteni. „2000-től 2014. novemberig összesen 8 családnak 15 igényre (4 család esetében több éven keresztül többször is érkezett kérelem) nyújtott a kuratórium „lombikbébi” programra támogatást, összesen 2.330.000 Ft összegben. Ebből 2001. évben 100.000 Ft, 2003. évben 500.000 Ft, 2004. évben 300.000 Ft, 2006. évben 325.000 Ft, 2011. évben 300.000 Ft, 2014. évben 805.000 Ft került kiutalásra.”

Bár a munkatársaknak nem kötelezettsége beszámolni a lombikprogram sikeréről, az Alapítvány információi szerint nyolc támogatott családban hét gyermek született, két program pedig még folyamatban van.
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Melyek a legnagyobb egészségpénztárak?

Három nagy szereplő határozza meg az egészségpénztárak piacát. A tavalyi évben mind taglétszámban, mind vagyonban nőtt a piac. Kik a nagy... Teljes cikk

Juttatási keret 2024-ben

Már 2022-ben látszott, hogy a 2019 óta tartó juttatási keret csökkenésének trendje megfordult. Az éves keretösszeg 2024-re is további növekedést... Teljes cikk

Cafeteria Kisokos 2024

Fata László cafeteria-tanácsadó összefoglalója arról, milyen juttatásokat, hogyan, milyen feltételekkel adhat a munkaadó 2024-ben. Teljes cikk

Kapcsolódó hírek