kapubanner for mobile
Megjelent: 2 hónapja

Lelki egészség nélkül nincs testi jóllét sem

Ahogy az ősi bölcsesség tartja, “ép testben ép lélek.” Vajon akkor mégis, mi az oka annak, hogy manapság az emberek nagy része mintha teljesen megfeledkezne erről az alapvető igazságról?

Lelki egészség nélkül nincs testi jóllét sem
 

Sokan teljesen különválasztják a testi problémákat a lelki bajoktól, holott a két terület között nagyon is szoros összefüggés áll fenn.

Nem újkeletű felfedezés

Gondolnánk vajon, hogy már az ókori bölcsek számára is nyilvánvaló volt, hogy a testünk nem lehet egészséges, amíg a lelkünk beteg, és fordítva? Elődeink számára ugyanis egyértelmű volt, hogy ha valakit például hosszas betegség gyötört, akkor annak a lelke is megtörtté vált egy idő után.

És persze fordítva is, aki állandó feszültségben élt, és még természetes stresszoldó módszereket sem alkalmazott, annak előbb-utóbb testi panaszai is lettek. A tradicionális gyógyászati rendszerek (legyen szó akár a tibetiről, a kínairól vagy az indiairól) régen is egy komplex rendszerként tekintettek az emberi testre, amihez a lélek is hozzátartozik.

Ezzel szemben a modern nyugati orvoslás elszakadt ettől az eszmétől, szétválasztja ezt az egységet, és felnagyítja a test jelentőségét, biologizálva a lelki eredetű panaszokat is.

Mi a gond ezzel?

Képzeljünk el egy embert, aki régóta küzd alvászavarokkal, emésztési gondokkal, és gyakran fáj a feje. Mivel ezek a panaszok megkeserítik az életét, ezért azt teszi, ami ilyen esetben egyértelműnek tűnik, és orvoshoz fordul. Hónapok telnek el, ez idő alatt pedig emberünk rengeteg diagnosztikai vizsgálaton vesz részt.

Vérvétel, ultrahang, belgyógyászati és képalkotó vizsgálatok egész sora, neurológussal történő konzultáció, és így tovább. Végeredményként pedig ott a kezében egy sor negatív lelet, mely szerint semmiféle szervi elváltozást sem találtak, emberünk elviekben makkegészséges.

Csakhogy ő pontosan érzi, hogy ez nem igaz. Továbbra is rosszul alszik, nincs olyan hét, hogy legalább egyszer ne kínozná a migrén, és a gyomorproblémái sem szűntek meg. Vajon gondolt valaki akár csak egyszer is arra, hogy a stresszes életmódban kell keresni a probléma gyökerét?

Hogy az illető azért küzd ilyen panaszokkal, mert folyamatos feszültségben éli a mindennapjait, ami már a testi egészségére is kihat? Hogy nem gyógyszerekre lenne szüksége, hanem például egy pszichológus segítségére, aki megtanítja a hatékony stresszkezelésre?

Nos, alapjában véve ez a gond a nyugati orvoslással, hogy szervi elváltozásokat keres ott is, ahol valójában a lélek beteg.

Harmóniában önmagunkkal

Az ősi gyógyászati elvek alkalmazói számára mai is egyértelmű, hogy a test és a lélek szorosan összekapcsolódik, nem lehet szétválasztani a kettőt. Egy természetgyógyász segíthet kideríteni, hogy mi rejlik a pszichés és testi gondok hátterében, és miként állhat helyre újfent az egyensúly.

Ehhez természetesen szükség lesz bizonyos életmódbeli változtatásokra, illetve egyes gyógynövények is sokat segíthetnek a panaszok csökkentésében: ez ügyben a Myrobalan oldalán érdemes szétnézni.

  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.14Mesterséges intelligencia használata a marketing munkában Képzésünk célja, hogy bemutassuk 2024-ben mi mindenre képes a mesterséges intelligencia, használata mennyire meg tudja könnyíteni a marketing szakemberek - vagy erre a pályára készülők - munkáját. A képzés során a résztvevő megtanulja, hogy milyen kiaknázatlan lehetőségek rejlenek a mesterséges intelligenciában. Ezen túl megtanulja, hogy a különböző AI eszközöket milyen stratégiai kombinációban érdemes használni a lehető legnagyobb hatékonyság elérése érdekében. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Ittasan dolgozó buszsofőr ellen mondták ki az ítéletet

Nem jogerősen egy év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt az Egri Járásbíróság egy ittasan dolgozó buszsofőrt Egerben - közölte a Heves... Teljes cikk

Autószerelő drogdíler ellen emeltek vádat, aki műhelyében árulta a kábítószert

A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem, új pszichoaktív anyaggal... Teljes cikk

BKIK Idegenvezetők Világnapja: rekord részvétel az idei 150 városnéző túrán

Az Idegenvezetők Világnapja alkalmából szervezett turisztikai programsorozat keretében a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) több mint két... Teljes cikk