Megjelent: 1 éve

LMP: Fényévekre vannak a magyar egyetemek a világszínvonaltól

A Times magazin világ legjobb egyetemeit listázó kiadványában nincs magyar intézmény a top 200-ban. Az egyetemi oktatók és kutatók emberfeletti erőfeszítése ellenére is folyamatosan csúsznak lefelé a magyar egyetemek a nemzetközi rangsorokban - írja sajtóközleményében az LMP.

Nem csoda, hiszen nem adottak a feltételek a normális kutatáshoz: egyszerűen tehát nincs pénz, az oktatók-kutatók pedig túlterheltek.

Az LMP szerint a felsőoktatás kapuit jobban ki kell tárni: minél több fiatal tanuljon tovább vagy szerezzen használható szakmát. Ennek érdekében meg kell szüntetni a felsőoktatás fizetőssé válását, bővíteni kell az ösztöndíjakat. A központilag meghatározott keretszámok rendszerét pedig az állami fenntartó és az intézmény közötti szerződésnek kell felváltania, amely a hallgatói létszámra vonatkozó előirányzatot is tartalmaz. Alapvetés, hogy vissza kell állítani az egyetemek autonómiáját: a kancellária-rendszer vétójogos gyámkodását meg kell szüntetni.

Az LMP egy Jövő Alapot hozna létre, amelynek alapvetése, hogy mindenki számára biztosítani kell bármennyi diploma és a doktori fokozat tandíjmentes megszerzését, ugyanis a tudás a legkönnyebben és legfenntarthatóbb módon szaporítható, legértékesebb gazdasági erőforrás.

OS/MTI
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kétszázezer diák vehet részt a pénz és vállalkozói témahéten

A pénzügyi ismeretek mellett a diákok azt is megtanulhatják, hogyan kell vállalkozást szervezni. Teljes cikk

Elnök nélkül maradt a szakképzési hivatal

A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal még nem találta meg Kucsák László utódját. Teljes cikk