kapubanner for mobile
Megjelent: 21 éve

Lobby a nagyobb értékű étkezési jegyért

A GKI Gazdaságkutató Rt. és a Szonda Ipsos közösen vizsgálta, elemezte, hogy az étkezési utalványoknak mi is a szerepük a cégek és dolgozóik életében. Kiderült, most már az utalványt elfogadó vállalkozások, intézmények száma is érdemben növekszik.

Csak kevesek gondolják úgy, hogy a munkahelyen adott étkezési jegy értékhatárának emelése helyettesíti a béremelést, a felmérések szerint az érintettek 70 százaléka addicionális hatásúnak vélnék ezt a változtatást.

A szakértők arra is következtetnek, hogy a hideg étkezési jegy értékének emelése többlet fogyasztást és nem többlet megtakarítást generál. Hozzáteszik: érdemleges hatása a bérterhek és az áfa változásának van, a vállalati költségtöbblet nyereségadót mérséklő hatása eddig elhanyagolható volt, de többszöri jelentős emelés esetén már számolni kell vele.

A GKI Gazdaságkutató Rt. és a Szonda Ipsos közösen vizsgálta, elemezte, hogy az étkezési utalványoknak mi is a szerepük a cégek és dolgozóik életében. E juttatási forma, melynek során az állam az adómentes értékhatárok kijelölésével teszi érdekelté a cégeket, két jellegzetes változatban ismert: hideg, illetve meleg étkezési utalvánnyal láthatják el munkatársaikat a vállalatok. A kutatók adataiból kitűnik, a versenyszférában 2004. év elején a dolgozók 70%-a részesült hideg és 11%-uk meleg étkezési utalványban. A versenyszférában az étkezési jegy térítés az összes költségek mintegy 1 ezrelékét teszi ki.

Az Európai Unió gyakorlatban az étkezi jegy sokkal elterjedtebb. Kiderült, hogy Magyarországon a munkavállalók 60%-a fogyaszt munkanapokon meleg ebédet, de csak 20%-uk teszi ezt munkahelyén vagy annak környékén található étteremben. A piac azonban kedvezően változik, az étkeztetésről gondoskodó éttermek, intézmények fele az elmúlt három évben kapcsolódott be az utalványos étkeztetésbe, 22%-uk áll szervezett kapcsolatban munkáltatókkal. Az étkezési jegyet elfogadók 60%-a szerint a meleg ebédekért adandó bonok értékének növelése érdemben bővítené forgalmat.

Kimutatták, a dolgozók kétharmada számára van meleg ebéd fogyasztására alkalmas étkezési lehetőség a munkahelyén vagy annak környékén. A praktikus cél pedig az lehet, hogy az étkezési utalványok értéke olyan szintre emelkedjék, hogy arányos legyen a mindenkori minimálbérrel.
  • 2025.10.01HVG Állásbörze 2025 Toborozz országosan 3 nap alatt - online, foglalj virtuális standot!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2025.10.07Óbudai Egyetem Állásbörze Jöjjön el, legyen kiállító! Kerüljön közvetlen kapcsolatba tehetséges, frissen diplomázó vagy végzős hallgatókkal, akik készen állnak a szakmai pályafutásuk elindítására. Akik naprakészen ismerik a legújabb technológiákat, elméleteket és iparági trendeket.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2025.10.14Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2025.10.21Pannon Állásbörze 2025. A Pannon Állásbörze – ahol a jövő szakemberei és a legjobb munkaadók találkoznakinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
SZÉP-kártya: így változtak a költések tavalyhoz képest

A SZÉP-kártya tulajdonosok közel 12 százalékkal többet költöttek kártyáikról 2025 első negyedévben, mint tavaly - ismertette a Nemzetgazdasági... Teljes cikk

Mire költenek a SZÉP-kártyások? - így vásárolunk húsvétkor

A húsvéti időszakban kiemelt szerepet kapnak a SZÉP-kártyák, melyekkel egyebek mellett vendéglátóhelyeken, hotelekben is lehet fizetni. Tavaly és... Teljes cikk

Jutalom, bónusz, prémium - összefoglaló, amit ezekről a plusz juttatásokról tudni kell

A jutalom, a bónusz és a prémium olyan, az alapbéren felüli juttatások, amit a munkáltatók adhatnak a munkavállalók motiválása, a... Teljes cikk