Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 2 éve

Milliárdos kártérítést fizetett az állam a cafeteria-cégnek

A Ticket Express utalványokat forgalmazó francia Enderedet cégnek eddig 10,1 milliárd forintot fizetett ki az állam az adófizetők pénzéből, de ez az összeg tovább is növekedhet - írja a zoom.hu oldal.

images

images

A cafeteria-piac államosítása 2011 őszén került elő, 2012 januárjától állami monopóliummá lett az étkezési csekkek piaca. Azelőtt a több mint húszmilliárd forintos étkezési utalványpiacon több, jellemzően francia (multi)cég osztozott, és a tevékenység jelentős profitot hozott - írja az oldal.

Az étkezési csekkek piacát még adókedvezményekkel is segítették, a hideg- és meleg étkezési utalványokat bizonyos összeghatárig adómentesen adhatták a munkáltatók.

2012 januárjától az Erzsébet Utalványok és Széchenyi Pihenő kártyák „csak” 30,9 százalékkal adóztak, szemben a francia multik termékeire kivetett 51 százalékos adóval.

A 2012-es kvázi államosítás vesztesei, a Sodexo, a Le Cheque Déjeuner, illetve a Ticket Express szinte azonnal bíróság elé vitték az ügyet. A Ticket Express jegyeket forgalmazó francia Edenred S.A. tavaly decemberben nyerte meg a pert a Világbank mellett működő választott bíróságon, a a Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjánál (ICSID). Az akkori hírek szerint a bíróság a francia cég számára 23 millió eurós, vagyis mintegy 7,1 milliárd forintos kártérítést ítélt meg.A kártérítési összeg kiegészült a perköltséggel és a késedelmi kamattal, így összesen 10,1 milliárd forintot fizetett ki a magyar állam a francia Endered S.A.-nak - válaszolta Zoom.hu kérdésre a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

A Sodexo Pass Kft.-nek és a a Le Cheque Dejeuner Kft.-nek akár 20-25 milliárd forintos kártérítést is fizethet a magyar állam. Az egész piac államosításnak kára összességében elérheti a 30-40 milliárd forintot.

zoom.hu
Follow hrportal_hu on Twitter