Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 12 éve

OÉT: továbbra is a kis adók összevonása borzolja a kedélyeket

Nem szolgált sok újdonsággal az OÉT adótörvényeket tárgyaló ülésének harmadik köre: az étkezési jegyek adómentes határa az éves rutinnak megfelelően emelkedett, a kis adók összevonásában pedig továbbra sem tudtak megegyezni - közli a Napi Online.

A korábbi évek forgatókönyvének megfelelően a kormány az idén is megemeli az étkezési utalványok adómentesen adható összegét: a hidegétel-utalványok adómentes határa ötezer forintról hatezerre, a meleg étkezési utalványé pedig 10-ről 12 ezer forintra nő.

A kormány továbbá engedményeket tett az adómentes iskolakezdési támogatás terén is, mértékét mostantól nem fix összegben, hanem a minimálbér arányában kell megállapítani - ezzel végre szükségtelenné válik évről-évre újra tárgyalni az egy-két ezer forintos emelésről. A döntés értelmében az iskolakezdési támogatás a minimálbér harminc százaléka lesz, ami a 69 ezer forintos 2008-as minimálbérrel számolva 21 ezer forintot jelent, szemben az idei húszezer forinttal.

A természetbeni juttatásokkal kapcsolatban azonban nem volt ilyen rugalmas a kormány, a 400 ezer forintos határt ugyanis nem törli el - igaz ezzel a munkaadói és a munkavállalói oldal is egyetértett. Csupán annyi könnyebbséget engedélyezett, hogy jövőre a limitet nem kell év közben folyamatosan figyelni, s ha valaki átlépi, elég, ha május 31-éig visszafizeti a többletet.

A munkaadók és a munkavállalók legnagyobb döbbenetére a kormány továbbra is kitartott a kis adók (a szakképzési, az innovációs hozzájárulás és a rehabilitációs járulék) összevonása mellett, holott ők már korábban is kifejezték ellenérzésüket a „torz” tervvel kapcsolatban. A Napi Online ugyanakkor emlékeztetett, hogy a két oldal csak azt vette figyelembe, hogy a kormány nem támogatta az összevonás lefújását, a költségvetési bizottság ülésén viszont a fennálló kisadó-rendszer mellett szavaztak.

Az ülés tulajdonképpeni egyedüli vívmánya a tíz százalékos kedvezményes társasági adókulcs 50 millió forintos árbevételig történő kiterjesztése volt (a korábbi 5 milliós határral szemben), amelyet természetesen csak bizonyos feltételekkel lehet igénybe venni. Ilyen például, hogy a cégnek legalább egy főt kell foglalkoztatnia, munkaügyi szempontból sem lehet semmilyen elmaradása, és az alkalmazott után a minimálbér duplájának megfelelő járulékot kell fizetnie. A megspórolt társasági adót viszont kizárólag munkahelyteremtő beruházásokra, pályakezdők, munkanélküliek alkalmazására lehet fordítani. Ez a számítások szerint 22-24 milliárd forintot jelent jövőre, szemben az idei nyolcmilliárd forintos idei értékkel.
Follow hrportal_hu on Twitter