Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 5 hónapja

Magas a lemorzsolódók aránya az orvosi- és egészségtudományi szakokon

A képzést elkezdők harmada nem fejezi be az egyetemet - derül ki a Felsőoktatási Elemzési Jelemzések legfrissebb számából, amelyet az eduline.hu közöl.

images

A dentálhigiénikus alapképzésről a hallgatók 67 százaléka elmegy, de a mentőtiszt, valamint az ápolás és betegellátás szakon is ez a szám eléri a 40 százalékot. A legkevesebben az általános orvosi, a gyógytornász és a fogorvosi képzést hagyják ott.

Közben ezer orvos megy nyugdíjba 2020-ig - hívja fel a figyelmet az eduline.hu. A felsőoktatási stratégia 2016-os cselekvési tervében az áll, 2020-ig ezer orvos, 185 fogorvos és 120 gyógyszerész nyugdíjazására kell számítani. Ezt - a dokumentum a 2014-ben felvettek létszámával kalkulál - az egyetemet elkezdők száma meghaladja.

Nem véletlen, hogy már nemcsak a mester-, hanem az alapszakos ápolók is pályázhatnak a tanévenként akár 640 ezer forintos bevételt jelentő Mihalicza-ösztöndíjra, mert nekik vállalniuk kell, hogy a végzést követő öt évből legalább két vagy három évig az állami egészségügyben dolgoznak majd.

eduline.hu
Follow hrportal_hu on Twitter