Szerző: Molnár Marianna
Megjelent: 6 éve

Magyar diákok a Prezi San Francisco-i bázisán

Tőlünk nyugatabbra már elterjedt hozzáállás, hogy az álláskeresők nem pozíciókban, hanem cégekben gondolkodnak. Nem egy-egy állást mérlegelnek, hanem azt, hogy jövendő munkahelyük egy olyan vállalatnál legyen, amelynek a céljaival, jövőképével azonosulni tudnak, amelyért szívesen dolgoznának. Itthon hasonló vonzerővel bírnak a közelmúltban felfutott magyar techvállalatok. Az ő együttműködésükből jött létre a Bridge Budapest nevű egyesület, amely egyhónapos ösztöndíjlehetőséget kínál a világ bármely szegletéből érkező egyetemista és frissdiplomás fiataloknak.

Évente 6-8 tehetséget hívnak meg, hogy a Bridge Budapestben közreműködő startupok egyikénél dolgozzanak számítástechnikai, marketing, sales vagy dizájn területen. Az alapítók közé tartozó LogMeInnek Bostonban és Budapesten, a Prezinek és a Ustreamnek pedig San Franciscoban és Budapesten segíthetnek be. Idén csatlakozott az iGO navigációs rendszert is fejlesztő NNG a csoporthoz, őket Izraelben és a Távol-Keleten lehet meglátogatni. A szervezetnek nem titkolt célja, hogy a fiataloknak meghozzák a kedvét a vállalkozáshoz. (A programban újságírók is részt vehetnek, ők egy-két hetet tölthetnek a vállalatok megismerésével.) A fiataloknak egyébként blogolniuk is kell az élményeikről a Bridge Budapest weboldalán.

Úgy fellelkesült, hogy amint hazajött, vállalkozni kezdett

A vegyészmérnöknek tanuló Ungvári Péter 2013-ban járt a Prezinél San Franciscoban, marketing területen. Az inspirálás nála valóban hatékony volt: amint hazajött, korábbi tevékenységeit céggé szervezte. A húszéves fiú most is épp egy újabb induló vállalkozást szervez, a Sportfolionnal készül élsportolók személyes márkáját, és sportklubok vállalati brandjét építeni. Péter azt mondja, motivációt kapott a programtól: először is hatalmas pozitív visszajelzés volt számára, hogy megkapta a lehetőséget, kint pedig látta, hogy mekkora lehetőség egy vállalkozást elindítani.

Vállalkozói hozzáállást követelnek

A Prezinél kreatív feladatokat kapott, többek között egy filmet kellett elkészítenie. "A San Franciscó-i irodában megkövetelik, hogy mindenki maga ossza be az idejét, hogy a maga főnöke legyen, ez nem való mindenkinek" - mondja Ungvári Péter. "Van egy projekted, de nem állnak a fejed felett. Nagyon nyitottak az ötleteidre és várják a visszajelzéseidet. Újdonság volt számomra, hogy a laza légkört milyen jól össze tudják egyeztetni a teljesítményorientáltsággal."

Szegletes Luca villamosmérnök, informatikus szintén tavaly járt a Prezinél San Franciscó-ban. A fiatal PhD hallgató szoftverfejlesztéssel foglalkozott a startupnál, míg itthon fogyatékos gyermekek számára készült programok fejlesztésében vesz részt. A csoport, amelyben dolgozik, diszlexiás, diszkalkuliás gyerekek számára készült oktatójátékokat készít. Szegletes Luca csak a Prezihez pályázott, azt mondja azért, mert kedveli a programot, és áttételesen a kutatási területéhez is kötődik, hiszen a tanulást is segítheti.

A kinti csoportja a belső levelezési rendszeren dolgozott éppen. Az egyhónapos folyamat elején shadowing módszerrel (megfigyelés) vette fel a fonalat, később bevonták kisebb munkákba, teszteléssel foglalkozott. Azt meséli, egyszerre kapott közvetlen segítséget a kollégáitól miközben hagyták önállóan dolgozni, és némi felelősséget is tettek rá a projektben - vagyis tényleg számítottak a munkájára.

Szegletes Lucát a Prezinél megismert időmenedzsment fogta meg igazán: a nem túlerőltetett, mégis hatékony munkaszervezés. "Nagyon jó time menedzsmenttel dolgoznak. Előre terveznek, de ha eltérnek is, reálisan be tudják lőni, hogy mire számítanak. Azt, hogy mikor minek van prioritása meg tudják beszélni a marketingesekkel, hiszen egy nagy térben elfér az összes munkatárs, így nem szigetes a működés." És még egy hangsúlyos különbség: azt mondja, kint folyamatosan mérnöknek érezte magát, és nem női mérnöknek, hiszen nagyon előítéletmentes a cég.

A csapat munkamódszeréről azt mondja, fontos számukra a szabadság, hogy ők oszthatják be az idejüket. Nagyon sokáig dolgoznak, de ők választják meg, hogy mikor jönnek és mennek. A napi meetingeken persze ott kell lenni, a projekteknél pedig heti tervek vannak. Ez frissen és motiválva tartja az embert, pörgős, gyors, mégis szabad a munkanap, bár másnap be kell róla számolniuk a meetingen.

Még egy hatalmas hozadéka van annak, ha az embert kiküldik egy hónapra San Franciscoba: mégpedig az, hogy San Franciscoban lehet. Mindkét nyilatkozónkat lenyűgözte a város, a pörgés, a rengeteg meetup és rendezvény, ahol érdekes emberekkel ismerkedhettek. A cég is rendkívül multi-kulti: a dolgozók fele magyar, fele amerikai illetve más nemzetiségű. A sok kultúra pedig többféle nézőpontot, színes, inspiráló környezetet teremt.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Eddig 800 embert vonzott a tíz hónapos rendőrképzés

Továbbra is várják az érdeklődőket a szeptemberben induló tíz hónapos rendőrképzésre, amelyre május 31-ig több mint 800-an jelentkeztek - mondta... Teljes cikk

Iskolák, sportcsarnokok, uszodák épülnek hitelből

Ötvenmilliárd forintból épülhetnek köznevelési intézmények és iskolai sportlétesítmények Magyarországon a következő években - jelentette be... Teljes cikk

Tudásfesztivál kollégáknak

6 nap alatt 2.000 kolléga részvételével, 12.000 óra tanulás és 16.000 aktivitás különböző programok keretében - néhány adat a Magyar Telekom... Teljes cikk