Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 12 éve

Megelőzhető a munkahelyi drogfüggőség

Hasonlóan riasztó kábítószer-fogyasztási adatok Magyarországon még nem állnak rendelkezésre, bár jövőre ez is megváltozik, 2008. március 31-ig ugyanis itthon is el kell készülnie a munkahelyi drogpolitikai irányelveknek, jövő év végéig pedig az úgynevezett "drogmentes munkahely" programok kiszélesítése is a kormányzat, jobban mondva a munkaügy, a gazdasági és az egészségügyi miniszter felelőssége lesz.

Nálunk egyelőre kevés vállalat kezdett tudatos "drogmentesítésbe", igaz, nehezen is tudna, az adatvédelmi ombudsman ugyanis két évvel ezelőtt szigorú feltételekhez kötötte a drogtesztek alkalmazását: egyrészt kizárólag megfelelő végzettségű szakember végezheti ezeket, másrészt a dolgozó egyértelmű beleegyezése szükséges hozzá, arról nem is beszélve, hogy pozitív eredmény esetén a dolgozó további, független ellenőrzésre kötelezheti a munkáltatót. Ráadásul ezzel is alig ér el valamit a vállalat, hiszen fegyelmezési célra nem lehet használni, legfeljebb a munkahelyi alkohol- és drogpolitika részeként, megelőző-felvilágosító elemekkel lehet bevezetni.

Mindezek mellett azért a vállalatoknak is lehetőségük van megvédeni magukat a drogfüggő munkatárstól, a munkavédelmi törvény szerint ugyanis a dolgozó köteles minden olyan körülményről (baleset, sérülés, rosszullét) azonnal jelentést tenni, amely a munkavégzés biztonságát befolyásolhatja, így az ittas vagy a bódult állapotot is. Amennyiben a bódult állapot következtében megszegi a munkaviszonyból származó kötelezettségeit, a munkáltató élhet a felmondási jogával.

A munkahelyi drogfüggőség kérdése már egyre több európai országot kezd megérinteni, sokhelyütt már az állásra jelentkezőket, sőt a szakmunkásképzők hallgatóit is olyan orvosi vizsgálatnak vetik alá, amely a drogtesztet is magába foglalja.

Mivel Magyarországon még nem olyan nagy számban képviseltetik magukat a munkahelyi kábítószer-fogyasztók, elég csupán megelőzni a problémát. A munkahelyi drog- és alkohol-prevenciós program központi, szakmai irányítását és szervezését a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal végzi, amelynek honlapjáról a foglalkoztatók többek között vezetői és munkavállalói oktatási csomagot tölthetnek le, természetesen ingyenesen - tájékoztat a Világgazdaság.
Follow hrportal_hu on Twitter

A foglalkoztatottság miatt nő a munkabalestek száma is

A Pénzügyminisztérium Munkavédelmi Főosztálya napokkal ezelőtt tette közzé az idei első félévben történt munkabalesetek alakulásáról szóló jelentés. Az elmúlt évek statisztikai adatait szemügyre véve egyértelműen kijelenthető: a 3 napon túl gyógyuló munkabalesetek száma Magyarországon folyamatosan növekvő tendenciát mutat. A mögöttünk hagyott évek adatai azért valósak, mert a cégek számára a baleset bejelentését törvény írja elő az adott munkabaleset helyszíne szerint illetékes munkavédelmi hatóság felé.