Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 10 éve

Megindulhat az outsourcing piac

images

Bár a NAVIGATOR Informatika Zrt. előrejelzése alapján a válság hatása a következő két-három évben is érezhető lesz, az outsourcingon belül tovább nőhet például a több operációs rendszer futtatását egy időben, illetve az egy fizikai szerveren több külső szerver használatát lehetővé tévő virtualizáció iránti igény. Részben azért, mert a cég szerint egy stabilabb gazdasági környezetben a vállalatok hosszú távon várhatóan jobban elfogadják és a gyakorlatban is alkalmazzák majd az innovatív megoldásokat.

A cég tapasztalata szerint a nagyvállalatokkal szemben a kis-, és középvállalkozások reagálnak leginkább rugalmasan az innovatív megoldásokra, így jelentős potenciált jelenthetnek az elkövetkező időszakban. A jelenleg közel 6.000 felhasználót kiszolgáló és 400 szervert üzemeltető vállalat szerint az it-outsourcing mellett például az üzemeltetési, valamint a tanácsadási és a konzultációs szolgáltatások is növekedésnek indulnak a következő hónapokban.

A piaci növekedést azonban befolyásolja az is, hogy egyelőre még nem jelentek meg nagy számban újabb, nagy ügyfelek, illetve a jelenlegiek is inkább a költségek racionalizálására törekednek.
A válság új útra terelte az outsourcing szolgáltatókat is, amelyeknek alkalmazkodniuk kellett az ügyfelek megváltozott igényeihez.

Nem mernek lépni a vállalatok

Annak ellenére például, hogy a gazdasági recesszió hatására 2009-ben az előző évhez képest közel ötven százalékkal több cég érdeklődött a vállalkozásnál az outsourcing és a PC-mentes irodai megoldások iránt, mégis, a vártnál sokkal kisebb ütemben nőtt az informatikai erőforrás-kihelyezések száma. Ennek fő oka, hogy megnőtt a szerződések átfutási ideje, valamint a fokozott érdeklődés ellenére a piac szereplőinek jelentős hányada a gyakorlatban egyelőre nem mer lépni, kerüli az innovatív technológiákat és az alternatív megoldásokat.

Beigazolódott az a feltételezés is, hogy a vállalatok kevesebb pénzt költenek az informatikára, ezen belül csökkentik a szolgáltatásra költött összegeket is.

A cég szerint a piaci növekedést befolyásolja az is, hogy mikor lesznek elérhetők ismét az informatikai területen lehívható fejlesztési támogatások.

Az outsourcing piac hatodik legnagyobb szerepelője, a NAVIGATOR az idén arra számít, hogy az árbevétele mellett a kamat- és adófizetés, tőketörlesztés és amortizáció előtti eredménye (EBITDA) is nőni fog, s így megerősítheti pozícióját a piacon.

A vállalat konszolidált árbevétele tavaly 1,65 milliárd forint volt, míg az idén várhatóan 1,81 milliárd forint lesz. Az árbevétel rendszerintegrációs hányada nem éri el a 10 százalékot, míg jelentős része a technológiai outsourcing szolgáltatásból származik.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
170 új munkatárs és az Ice Cube sofőrjei segítik az élelmiszer-kiszállítást a Tescónál

A Tesco Online Bevásárlás csapatának munkáját a kiszállításban jártas Ice Cube cég munkatársai és autói is segítik. Teljes cikk

Így szervezze ki hatékonyan a projektfeladatokat

Bizonyos tevékenységek, akár projektek kiszervezése ma már mindennapos a cégek életében. Így egyrészt a vállalatnál hiányzó tudást lehet bevonni... Teljes cikk

Többségben a nők, a dolgozók hatoda külföldi - SSC világ Magyarországon

Továbbra is Budapest-központú a piac, Debrecen a második helyen. Az átlagos dolgozó 32 éves, a felvételi idő kezdő pozícióra 39 nap, a fluktuáció... Teljes cikk