Megjelent: 1 hónapja

Megjelent a rendelet a minimálbérről, így alakul jövőre a szociális juttatások összege

A gyermekek otthongondozási díja (gyod) bruttó 232 ezer forintra emelkedik, az egy napra kifizethető maximális álláskeresési járadék bruttó 7733 forint lesz, a táppénz felső összeghatára pedig 2023. januártól 15 466 forintra nő.

Megjelent a kormányrendelet a minimálbér és a garantált bérminimum összegéről. E szerint a kötelező legkisebb munkabér bruttó 232 ezer forintra nő januártól, nettó összege – kedvezmények nélkül – 154 280 forint lesz. A szakmunkás minimálbér nettó 197 106 forint lesz - írja a Napi.hu.

Hivatalosan a magyarországi munkavállalók tizede dolgozik minimálbérért. Jelentős ugyanakkor azoknak a száma, akik valamilyen szociális juttatásban részesülnek, vagyis gyermekneveléshez kapcsolódó támogatásban részesülnek, vagy táppénzen vannak. Az ő jövedelmük összege is a minimálbér összegétől függ.

minimálbér béremelés ksh

Azaz emelkedik 2023-ban a minimálbér összegéhez kötött gyermekgondozási díj (gyed) legfelső összege. Ez a járadék legfeljebb a minimálbér kétszeresének a 70 százaléka lehet, így 2023-ban bruttó 324 800 forintot is kaphatnak a jogosultak. Jövőre ugyanez lesz a nagyszülői gyed felső összeghatára is – olvasható a Bank360.hu összefoglalójában.

A diplomás gyed legfelső összegét is befolyásolja a jövő évi emelés. Azok, akik felsőfokú alapképzésben vagy szakképzésben, felsőoktatási szakképzésben, valamint a szakirányú továbbképzésben vesznek részt, a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér 70 százalékával számolhatnak, az összeg így 2023-ban 162 400 ezer forint lesz. 

A mesterképzésben, osztatlan vagy doktori képzésben részt vevő hallgatók pedig a garantált bérminimum 70 százalékával számolhatnak, ami 2023-ban már 207 480 forint lesz.

A gyermekek otthongondozási díja (gyod) bruttó 232 ezer forintra emelkedik.

Nő az álláskeresési járadék és a táppénz összege is: az egy napra kifizethető maximális álláskeresési járadék bruttó 7733 forint lesz, a táppénz felső összeghatára 2023. januártól 15 466 forintra nő. 

Szintén a minimálbér összegéhez képest határozzák meg a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatása után igénybe vehető járulékkedvezményt. Jövő januárjától az állam a járulékokat a minimálbér kétszereséig, vagyis legfeljebb 464 ezer forintig engedi el.

A személyi jövedelemadó-kedvezményre jogosultak is néhány ezer forinttal többre számíthatnak a minimálbér emelése után. A cukorbetegek, laktóz- vagy gluténérzékenyek, hallási vagy látási fogyatékossággal élők, mozgásszervi fogyatékossággal élők kedvezménye 2023-ban havonta 11 600 forint lesz. 

A tanulószerződéses pénzbeli juttatások összege is a minimálbérrel arányosan emelkedik 2023-ban, és ugyanez igaz a szakképzési munkaszerződéssel összefüggő egyéb juttatásokra is. Bérkalkulátorunk 2023-ra itt található.

Fotó: unsplash.com

  • 2023.02.16Lean black belt képzés A képzés során a résztvevő megismerhetik azokat a haladó és új lean módszereket, illetve az Ipar 4.0-hoz kapcsolódó fejlesztéseket, amelyek ráépülnek és kiegészítik a korábbi lean ismereteiket, ezzel szélesebb körben tudják a szervezetüknél folyó lean bevezetést támogatni. Részletek Jegyek
  • 2023.02.16CX-Ray elégedettségfelmérés online workshop A munkahelyi hatékonyság az elégedett kollégákkal kezdődik! Skálázható, szűrhető eredmények - tudd meg, munkatársaid szerint, mik a valóban égető problémák! Részletek Jegyek
  • 2023.02.23CX-Ray teljesítményértékelés online workshop Miért fontos a TÉR? Az egyértelmű egyéni és csapat célok és a folyamatos visszajelzés az elkötelezettséget és motivációt kiemelten meghatározó tényezők. Részletek Jegyek
  • 2023.03.22recruiTECH konferencia A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét. Részletek Jegyek
További cikkek
Az egekben az átlagkereset Magyarországon

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb 2022 novemberére vonatkozó adatai szerint tovább folytatódott a bérek növekedése. Tavaly novemberben... Teljes cikk

Ekkora béremelésre lehet idén számítani az építőiparban

Az építőipar átlagosan 15 százalékos bérfejlesztésben gondolkodik. Teljes cikk

Elkezdődött a reálbérek csökkenése

A fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos órabére tavaly a negyedik negyedévben 13,1 százalékkal 1630 forintra emelkedett az egy... Teljes cikk