Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 11 éve

Megmarad a korengedményes nyugdíj

A kormány szerdán módosította a korengedményes nyugdíjra vonatkozó rendeletet, az új szabályok egy évig lesznek érvényben. 2009. január 1-től mindkét nem 57 évesen kérheti a korengedményes nyugdíjazást, ha az előrehozott öregségi nyugdíj esetén 40, a csökkentett előrehozott nyugdíj esetében pedig 37 éves szolgálati idővel rendelkezik.

A korengedményes nyugdíjat a 62 éves öregségi nyugdíjkorhatár előtt 5 évvel akkor lehetett igénybe venni, ha erről a munkáltató és a munkaadó egyezségre jutott, és a munkáltató vállalta, hogy az előrehozott korhatárig előre, egy összegben befizeti a munkavállaló nyugdíját a nyugdíjalapba. Ez a lehetőség továbbra is fennáll majd, ám változik az igénybevételhez szükséges szolgálati idő - jelentett ki Korózs Lajos. Eddig az előrehozott öregségi nyugdíj esetében elegendő volt 38 évnyi, a csökkentett előrehozott nyugdíj esetében pedig 33 évnyi szolgálati idő.

Az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) múlt pénteken úgy foglalt állást, hogy a következő fél évben mindhárom oldal az egész korengedményes, korkedvezményes nyugdíjrendszert áttekinti - közölte az államtitkár. A kabinet azért kezdeményezte az OÉT ülésén a korengedményes nyugdíj 2010-ig való fenntartását, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben ezzel is segítse azokat, akiknek a munkahelyük elvesztése esetén a korengedményes nyugdíj biztosítja a megélhetést.
Follow hrportal_hu on Twitter