Megjelent: 4 éve

Melyik év szabályai szerint adózunk?

A juttatások időzítésével azért kell foglalkoznunk, mert nem mindegy, hogy melyik év szabályai szerint fizetjük a közterheket, és melyik év összkeretét fogyasztja az adott elem. Sok munkáltató az előző hónap jogosultsága alapján a következő hónap elején adja a juttatásokat. A januárit február elején, a februárit március elején és a decemberit január elején.

images

A személyi jövedelemadóról szóló törvény azonban (egy-két kivételtől eltekintve) úgy rendelkezik, hogy a juttatás kiadásának, utalásának, feltöltésének napjára vonatkozó szabályok szerint kell adóznunk.

Tehát a február elején adott juttatások adóját majd március 1-12. közt kell bevallani és megfizetni. Így a cég számára decemberi, de 2017. január elején adott juttatások bizony már a 2017-es szabályok szerint adóznak, és könnyen lehet, hogy jelentősen magasabb adóval.

Sokszor hallom azt a megoldási tervet, hogy a 2017. január eleji juttatásokat előrehozzák idén decemberre. Ezzel azért kell különösen vigyázni, hogy 2016-ban nehogy túllépjük az átütemezéssel az egyes juttatások havi, éves kereteit és az összkeretet (az átütemezéssel dupla juttatás jelenhet meg decemberben, vagy éppen 13. juttatás az adott évben).

Különösen fontos lesz erre odafigyelni az idei évváltáskor, hiszen 2017-ben egészen más közterhekkel adhatjuk az idén kedvező adózású juttatásokat.

Bár az adómentes lakáshitel törlesztés támogatás időzítését - éppen az adómentesség miatt - kevésbé zavarná az évváltás, viszont itt az év végi juttatásoknál fontos lehet, hogy meddig képesek az idei évre könyvelni a fogadó bankok a törlesztést, és mikortól kerülhet a jövő évi tételek közé.

Olyan időszak is adódhat év végén, melyben elindított utalások később visszapattannak a munkáltatóhoz, ami plusz egyeztetési terheket okoz majd.

A jövő évre vonatkozóan nem csak az adószabályok, hanem a szolgáltatói környezet is alaposan változhat, így egy-egy megismert juttatást nemcsak az adóváltozás, hanem mondjuk az optimális adminisztráció miatt is célszerű lehet új eszközökkel megvalósítani.

Fata László
cafeteria-szakértő
Cafeteriatrend

Legutóbbi kérdések - válaszok

  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Mit tehetünk a válság miatt fel nem használt cafetériával?

A koronavírus miatt kihirdetett veszélyhelyzetben nehézségekbe ütközik egyes cafetéria elemek - az óvodai, bölcsődei költségek vagy éppen a... Teljes cikk

Ügyeljen a 2018-ban feltöltött SZÉP kártya keretre!

Ha valaki 2020. május 31-ig nem használja fel a 2018-ban feltöltött SZÉp kártya egyenlegét, az összeg ezután is rendelkezésére áll majd, de maximum... Teljes cikk

Hogyan csökkentsük a munkába járás kockázatát?

A jelenlegi veszélyhelyzetben több munkáltató keresi a megoldást arra, hogy miként tudja a munkavállalóinál a fertőzés kockázatát csökkenteni. Az... Teljes cikk