Szerző: Rubóczki Anita
Megjelent: 9 éve

Mélyponton Európa, Brazília szárnyal

images

images

Nehéz helyzetben a fiatalok

A pénzügyi válság tovább gyűrűzik, amely nehéz helyzetbe hozza a fiatalabb generációt is, amelynek világszerte egyre nagyobb kihívásokkal kell szembenéznie a munkaerőpiacon ---–- számolt be a Financial Times. A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) jelentése szerint 2010 végén világszerte 75 millió fiatalnak okozott nehézséget az elhelyezkedés. A fiatalok körében a pénzügyi válság előrehaladtával párhuzamosan emelkedik a munkanélküliség is. 2008 és 2009 között 4,5 millióval nőtt a fiatal korosztályba tartozó munkanélküliek száma, ami megdöbbentő és példa nélküli, korábban, 1997 és 2007 között az éves átlagos növekedés évente 100,000 fő körül alakult. 1991 óta, azaz a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet fennállása óta soha nem tapasztalt magasságokba emelkedett a fiatalok körében a munkanélküliség ráta. Mindeközben a világ felsőoktatási intézményeiből évről-évre egyre több friss diplomás kerül ki, akik többsége tovább gyarapítja az álláskeresők amúgy is népes táborát.

Jó hír viszont, hogy a legnagyobb brit munkáltatókat összefogó szervezet, az Association of Graduate Recruiters (AGR) szerint 2012-ben várhatóan emelkedni fognak a diplomás bérek. Az Egyesült Királyságban évek óta nem volt példa jelentős mértékű emelésre, bár az AGR felmérésből az is kiderül, hogy idén a diplomás álláshelyek előreláthatólag 1,2 százalékkal csökkennek.


Munkaerőhiány BrazíliábanAmíg Európa és az USA szenved, addig Brazília ismét jó évre számít. A latin-amerikai gazdaságban a vártnál nagyobb lehet a GDP növekedés, amely jórészt az országba beáramló hatalmas külföldi működőtőkének köszönhető. Az utóbbi időben megnőtt a kínai kereslet a brazil alapanyagok iránt, amely magával hozta az ipari termelés fejlődését is. A gazdaság fellendülése a nemzeti jólét ígéretével kecsegtet, viszont számos megoldásra váró problémát is felvet.

Ezek közül a legégetőbb a jelen pillanatban rendelkezésre álló szakképzett és tapasztalt munkaerő hiánya lehet. A gazdaság növekedésével a vállalatok szakképzett munkaerő iránti kereslete is nő, de a brazil munkaerőpiac nem bővelkedik ebben. A hiány leginkább mérnökök és műszaki szakemberek esetében jelentkezik. A jelenség nem egyedülálló, a legtöbb fejlődő ország hasonló problémával küzd, de Brazília estében a megoldás hiánya súlyos következményekkel jár. A Manpower által nemrégiben végzett felmérésből kiderült, a brazil munkaadók 57 százaléka azt állítja, nem képesek megtalálni a működésükhöz szükséges elegendő számú, megfelelően képzett munkaerőt ---– - olvasható a www.hreonline.com honlapján.

A modernkori probléma részben Brazília történelmi múltjából ered. A gyarmati időszak alatt háttérbe szorult a megfelelő oktatási rendszer kiépítése, amely korábban nem éreztette hatását, hiszen Brazília egészen a 20 század végéig alaptermékek előállításával, elsődleges termeléssel foglalkozott, amely nem igényelt szakképzett munkaerőt. A probléma valódi megoldását tehát az oktatási rendszer fejlesztése és megreformálása jelentené, de ez csak hosszabb távon valósítható meg, a probléma viszont a jelenben létezik.

A brazil nagyvállalatok (például a Vale és a Petrobras) saját oktatási intézmények létesítésével próbálkoznak. Rövidtávon megoldás lehetne a külföldi munkaerő beengedése az országba, viszont ez eléggé nehézkes. 2011 első félévében 18 százalékkal több munkavállalási engedélyt és vízumot adtak ki a korábbi évhez képest, de ezek nagy része kevesebb, mint 90 napra szólt. Ez egyrészt a szigorú törvénykezésnek, másrészt a kulturális hozzáállásnak köszönhető. Amíg az oktatási rendszer elégtelensége, és a külföldi munkavállalók megtagadása ördögi kört jelent, a brazil vállalatok mégis bizakodnak, hogy a gazdasági növekedés hosszú távon is fenntartható lesz majd.


Juttatások: mire számíthatnak idén a munkavállalók?Az egyre nagyobb gondokkal küzdő munkaerőpiacon a munkáltatóknak is komoly kihívást jelent a tehetségek felkutatása, megtartása és motiválása. Ennek legegyszerűbb módja a vonzó anyagi juttatások biztosítása lenne, viszont a válság tombol, így sok fejtörést okozhat a megfelelő kompenzációs rendszer kialakítása. A gazdasági helyzet továbbra is bizonytalan, így a munkáltatók többsége kivár, és az alapbér emelés helyett inkább egyéb juttatásokat kínál.

A várakozások szerint 2012-ben az USA-ban a béremelések 3 százalék alatt maradnak, szemben a 2008 előtti jellemzően 4 százalékos emelkedéssel. A Mercer amerikai tanácsadó cég szerint a vállalatoknak idén a juttatások és az üzleti stratégia szoros összehangolására kell koncentrálniuk, és a szűk kompenzációs költségvetés mellett más módot kell találniuk a munkavállalók megtartására. A karriertervezés, valamint a tehetséges emberek továbbképzése nagyszerű eszköz lehet a kezükben - ---–számolt be a www.hreonline.com.

A világ más részein nem ennyire borús a helyzet. A Brazíliában mostanában kialakult munkaerőhiány miatt elszaladtak a bérek, hatalmas összegeket kínálnak a jól képzett, tapasztalt munkavállalóknak, és ez idén sem lesz másként. Más feltörekvő piacokon hasonló trendek figyelhetőek meg. Kínában és Szingapúrban mintegy 10 százalékos bérnövekedést jósolnak idén, szemben az amerikai 3 százalékkal. A növekvő munkaerőköltség viszont nem biztos, hogy hosszú távon kifizetődő lesz Kínának, hiszen a jellemzően olcsó munkaerő megszűnése a nagy befektetők és vállalatok kitelepülését vonhatja maga után. Ez viszont kézenfekvő megoldást jelenthet az USA számára, hiszen a hírek szerint 2020-ig összesen hárommillió munkahely települhet vissza Kínából az USA-ba. Az ázsiai térségben az előbb említett két országon kívül India tervez nagyobb mértékű munkahelyteremtést, bár az indiaiak kevésbé agresszív politikát folytatva leginkább a versenyképes pénzbeli juttatásokat egyéni fejlődési lehetőségekkel és karrierépítéssel kombinálva csábítják a munkaerőt.


Megtérülő befektetés: idén is több pénz jut a képzésekreA munkavállalók képzése a legjobb befektetés, bár igaz ami igaz, válságos időkben arra számíthatunk, hogy ez az egyik olyan terület, ahová az általános költségcsökkentés és megszorítások jegyében kevesebb pénz jut. Ám mindezt megcáfolni látszik a tény, miszerint az elmúlt évek során Amerikában egyre több pénzt fordítottak a munkavállalók fejlesztésére és továbbképzésére ---–- derült ki az American Society for Training and Development 2011-es felméréséből. A vállalatok 2010-ben összesen 171,5 milliárd dollárt költöttek képzésekre, ami az előző évhez képest 36 százalékos növekedést jelent. Az egy főre eső éves képzési költség 1228 dollár volt, ami jóval több, mint az előző évi, bár ez részben talán annak is köszönhető, hogy csökkent a foglalkoztatottak száma.

A pozitív trendet a Bersin & Associates kutatása is alátámasztja. Ebből még egy trend látszik kibontakozni, mégpedig az, hogy a hagyományos oktatási formák helyett fokozatosan előtérbe kerül az e-learning és a szociális képzés, az erre fordított beruházások összege 2011-ben csaknem megduplázódott, tavaly átlagosan 40,000 dollárt költöttek erre vállalatonként. Mindez azt a megállapítást erősíti, miszerint továbbra is érdemes pénzt áldozni a tehetséges munkavállalók megtartására és fejlesztésére, különösen a nehéz időkben.

  • 2021.08.10 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.09.23HR Basic Sajátítsd el évek helyett 12 napban az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! HR gondolkodás e-learning videókkal, esettanulmányokkal, testre szabva gyakorlatorientáltan. Részletek Jegyek
  • 2021.09.28Kötelező visszaélés-bejelentési rendszer bevezetése, alkalmazása Az EU 2019/1937 sz. irányelve új kötelezettséget ír elő. Visszaélés-bejelentési rendszert kell alkalmazni. Minden 50 fő feletti munkavállalót foglalkoztató vállalkozásnak, továbbá a közszférában működő szervezetnek kötelező lesz visszaélés bejelentési rendszert kialakítania és működtetnie. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Már 50 ezren megkapták a 219 ezer forint önfoglalkoztatási támogatást

Mostanáig több mint 10 milliárd forintot fizettek ki az önfoglalkoztatóknak, az Önfoglalkoztatók kompenzációs támogatására beérkezett igénylések... Teljes cikk

Kritikussá vált a munkaerőhiány a kertészetekben

A zöldség-gyümölcstermesztők egyáltalán nem biztos, hogy akkor és annyi emberrel tudnak dolgoztatni, mint amennyire éppen szükség lenne. Még 15... Teljes cikk

Súlyos a munkaerőhiány a balatoni boltokban

Hiányoznak az árufeltöltők, a dolgozók túlmunkára kényszerülnek, és a diákok sem oldják meg a problémát, mert ők hétvégén inkább szórakozni... Teljes cikk