kapubanner for mobile
Szerző: Rubóczki Anita
Megjelent: 12 éve

Mélyponton Európa, Brazília szárnyal

A gazdasági előrejelzések idén borúlátóbbak, mint 2011-ben, a negatív hatások pedig a munkaerőpiacon is érezhetőek. Ám amíg Európában és az USÁ-ban munkanélküliség tombol, addig Brazília munkaerőhiánytól szenved. A vállalatok nagy része óvatosan kezeli a juttatási rendszereket, viszont úgy tűnik, a dolgozók képzésére még a nehéz gazdasági helyzetben is hajlandóak áldozni. Nemzetközi lapszemle.

images

Nehéz helyzetben a fiatalok

A pénzügyi válság tovább gyűrűzik, amely nehéz helyzetbe hozza a fiatalabb generációt is, amelynek világszerte egyre nagyobb kihívásokkal kell szembenéznie a munkaerőpiacon ---–- számolt be a Financial Times. A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) jelentése szerint 2010 végén világszerte 75 millió fiatalnak okozott nehézséget az elhelyezkedés. A fiatalok körében a pénzügyi válság előrehaladtával párhuzamosan emelkedik a munkanélküliség is. 2008 és 2009 között 4,5 millióval nőtt a fiatal korosztályba tartozó munkanélküliek száma, ami megdöbbentő és példa nélküli, korábban, 1997 és 2007 között az éves átlagos növekedés évente 100,000 fő körül alakult. 1991 óta, azaz a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet fennállása óta soha nem tapasztalt magasságokba emelkedett a fiatalok körében a munkanélküliség ráta. Mindeközben a világ felsőoktatási intézményeiből évről-évre egyre több friss diplomás kerül ki, akik többsége tovább gyarapítja az álláskeresők amúgy is népes táborát.

Jó hír viszont, hogy a legnagyobb brit munkáltatókat összefogó szervezet, az Association of Graduate Recruiters (AGR) szerint 2012-ben várhatóan emelkedni fognak a diplomás bérek. Az Egyesült Királyságban évek óta nem volt példa jelentős mértékű emelésre, bár az AGR felmérésből az is kiderül, hogy idén a diplomás álláshelyek előreláthatólag 1,2 százalékkal csökkennek.


Munkaerőhiány Brazíliában



Amíg Európa és az USA szenved, addig Brazília ismét jó évre számít. A latin-amerikai gazdaságban a vártnál nagyobb lehet a GDP növekedés, amely jórészt az országba beáramló hatalmas külföldi működőtőkének köszönhető. Az utóbbi időben megnőtt a kínai kereslet a brazil alapanyagok iránt, amely magával hozta az ipari termelés fejlődését is. A gazdaság fellendülése a nemzeti jólét ígéretével kecsegtet, viszont számos megoldásra váró problémát is felvet.

Ezek közül a legégetőbb a jelen pillanatban rendelkezésre álló szakképzett és tapasztalt munkaerő hiánya lehet. A gazdaság növekedésével a vállalatok szakképzett munkaerő iránti kereslete is nő, de a brazil munkaerőpiac nem bővelkedik ebben. A hiány leginkább mérnökök és műszaki szakemberek esetében jelentkezik. A jelenség nem egyedülálló, a legtöbb fejlődő ország hasonló problémával küzd, de Brazília estében a megoldás hiánya súlyos következményekkel jár. A Manpower által nemrégiben végzett felmérésből kiderült, a brazil munkaadók 57 százaléka azt állítja, nem képesek megtalálni a működésükhöz szükséges elegendő számú, megfelelően képzett munkaerőt ---– - olvasható a www.hreonline.com honlapján.

A modernkori probléma részben Brazília történelmi múltjából ered. A gyarmati időszak alatt háttérbe szorult a megfelelő oktatási rendszer kiépítése, amely korábban nem éreztette hatását, hiszen Brazília egészen a 20 század végéig alaptermékek előállításával, elsődleges termeléssel foglalkozott, amely nem igényelt szakképzett munkaerőt. A probléma valódi megoldását tehát az oktatási rendszer fejlesztése és megreformálása jelentené, de ez csak hosszabb távon valósítható meg, a probléma viszont a jelenben létezik.

A brazil nagyvállalatok (például a Vale és a Petrobras) saját oktatási intézmények létesítésével próbálkoznak. Rövidtávon megoldás lehetne a külföldi munkaerő beengedése az országba, viszont ez eléggé nehézkes. 2011 első félévében 18 százalékkal több munkavállalási engedélyt és vízumot adtak ki a korábbi évhez képest, de ezek nagy része kevesebb, mint 90 napra szólt. Ez egyrészt a szigorú törvénykezésnek, másrészt a kulturális hozzáállásnak köszönhető. Amíg az oktatási rendszer elégtelensége, és a külföldi munkavállalók megtagadása ördögi kört jelent, a brazil vállalatok mégis bizakodnak, hogy a gazdasági növekedés hosszú távon is fenntartható lesz majd.


Juttatások: mire számíthatnak idén a munkavállalók?



Az egyre nagyobb gondokkal küzdő munkaerőpiacon a munkáltatóknak is komoly kihívást jelent a tehetségek felkutatása, megtartása és motiválása. Ennek legegyszerűbb módja a vonzó anyagi juttatások biztosítása lenne, viszont a válság tombol, így sok fejtörést okozhat a megfelelő kompenzációs rendszer kialakítása. A gazdasági helyzet továbbra is bizonytalan, így a munkáltatók többsége kivár, és az alapbér emelés helyett inkább egyéb juttatásokat kínál.

A várakozások szerint 2012-ben az USA-ban a béremelések 3 százalék alatt maradnak, szemben a 2008 előtti jellemzően 4 százalékos emelkedéssel. A Mercer amerikai tanácsadó cég szerint a vállalatoknak idén a juttatások és az üzleti stratégia szoros összehangolására kell koncentrálniuk, és a szűk kompenzációs költségvetés mellett más módot kell találniuk a munkavállalók megtartására. A karriertervezés, valamint a tehetséges emberek továbbképzése nagyszerű eszköz lehet a kezükben - ---–számolt be a www.hreonline.com.

A világ más részein nem ennyire borús a helyzet. A Brazíliában mostanában kialakult munkaerőhiány miatt elszaladtak a bérek, hatalmas összegeket kínálnak a jól képzett, tapasztalt munkavállalóknak, és ez idén sem lesz másként. Más feltörekvő piacokon hasonló trendek figyelhetőek meg. Kínában és Szingapúrban mintegy 10 százalékos bérnövekedést jósolnak idén, szemben az amerikai 3 százalékkal. A növekvő munkaerőköltség viszont nem biztos, hogy hosszú távon kifizetődő lesz Kínának, hiszen a jellemzően olcsó munkaerő megszűnése a nagy befektetők és vállalatok kitelepülését vonhatja maga után. Ez viszont kézenfekvő megoldást jelenthet az USA számára, hiszen a hírek szerint 2020-ig összesen hárommillió munkahely települhet vissza Kínából az USA-ba. Az ázsiai térségben az előbb említett két országon kívül India tervez nagyobb mértékű munkahelyteremtést, bár az indiaiak kevésbé agresszív politikát folytatva leginkább a versenyképes pénzbeli juttatásokat egyéni fejlődési lehetőségekkel és karrierépítéssel kombinálva csábítják a munkaerőt.


Megtérülő befektetés: idén is több pénz jut a képzésekre



A munkavállalók képzése a legjobb befektetés, bár igaz ami igaz, válságos időkben arra számíthatunk, hogy ez az egyik olyan terület, ahová az általános költségcsökkentés és megszorítások jegyében kevesebb pénz jut. Ám mindezt megcáfolni látszik a tény, miszerint az elmúlt évek során Amerikában egyre több pénzt fordítottak a munkavállalók fejlesztésére és továbbképzésére ---–- derült ki az American Society for Training and Development 2011-es felméréséből. A vállalatok 2010-ben összesen 171,5 milliárd dollárt költöttek képzésekre, ami az előző évhez képest 36 százalékos növekedést jelent. Az egy főre eső éves képzési költség 1228 dollár volt, ami jóval több, mint az előző évi, bár ez részben talán annak is köszönhető, hogy csökkent a foglalkoztatottak száma.

A pozitív trendet a Bersin & Associates kutatása is alátámasztja. Ebből még egy trend látszik kibontakozni, mégpedig az, hogy a hagyományos oktatási formák helyett fokozatosan előtérbe kerül az e-learning és a szociális képzés, az erre fordított beruházások összege 2011-ben csaknem megduplázódott, tavaly átlagosan 40,000 dollárt költöttek erre vállalatonként. Mindez azt a megállapítást erősíti, miszerint továbbra is érdemes pénzt áldozni a tehetséges munkavállalók megtartására és fejlesztésére, különösen a nehéz időkben.

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Miért van ennyivel több magyar embernek munkája, mióta az EU-hoz csatlakoztunk?

A KSH szerint 2004 és 2023 közt közel 824 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami 21%-os bővülést jelent. A növekmény nagy részét a... Teljes cikk

A foglalkoztatottak és munkanélküliek száma is nőtt februárban

2024 februárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 32 ezerrel, 4 millió 723 ezerre nőtt. A... Teljes cikk

Nőnapi cikkcsokor a HR Portáltól - így fest a nők helyzete a munka világában 2024-ben

Nőnap alkalmából csokorba gyűjtöttük a dolgozó nők helyzetét taglaló legfrissebb cikkeket. Mekkora a bérszakadék, mely országokban mélyül és... Teljes cikk