kapubanner for mobile
Megjelent: 6 hónapja

Mennyi a minimális fizetés Ausztriában?

Ausztriában nincs törvényileg meghatározott minimálbér, a minimális javadalmazást az ágazati kollektív szerződések tartalmazzák. Azokban az iparágakban néztünk utána a fizetéseknek, amelyekben sok magyar vendégmunkás dolgozik.

Külföldi munka Ausztria fizetés bér kollektív szerződés-
images

Mit is értünk kollektív szerződés alatt Ausztriában? Olyan megállapodást, amelyet az Osztrák Szakszervezeti Szövetség általában évente köt az Osztrák Szövetségi Gazdasági Kamarával vagy egy önkéntes munkáltatói szövetséggel egy adott ágazat munkavállalói számára. Fontos, hogy a kollektív szerződés szakszervezeti tagságtól függetlenül az ágazatban dolgozó minden munkavállalóra vonatkozik Ausztriában.

A kollektív szerződés legfontosabb tartalmi elemei:

- Minimálbérek és -fizetések, általában a munkakörökhöz kapcsolódó konkrét besorolások alapján
- a szolgálati időn alapuló fizetéselőlegek
- Extra kifizetések
- Munkaidő-szabályozás (pl. a heti munkaidő 38,5 órára csökkentése, 100%-os túlórapótlék megállapítása az éjszakai vagy hétvégi munkavégzésért).
- Veszélyességi pótlékok, prémiumok stb.
- Üzleti utazási szabályok napidíjakkal és kilométerpénzekkel
- Fizetett szabadság meghatározása a munkahelyről való személyes távollét esetén
- (Éves) béremelések

Milyen jogkövetkezménye van? Az iparágon belül jogilag kötelező érvényű. Az elfogadott szabályozást nem lehet üzemi megállapodással vagy munkaszerződéssel gyengíteni vagy rontani. Ugyanakkor érvényesül a kedvezményezettség elve: ha van olyan munkaszerződése, amely kedvezőbb rendelkezéseket tartalmaz, akkor természetesen ezek vonatkoznak a munkavállalóra, azaz bérben felfelé el lehet térni.

Ausztriában gyakran megjelenik álláshirdetésekben a "kollektív szerződés szerinti fizetés" (Bezahlung nach Kollektivvertrag) szófordulat. Ez azt jelenti, hogy a munkavállaló a kollektív szerződésben a munkaköri kategóriájára meghatározott minimálbért kapja.

Felbukkan még az osztrák munkaerőpiacon a “minimálbér-tarifa” (Mindestlohntarif) kifejezés is. Ez azokban az ágazatokban dolgozókra vonatkozik, amelyekben nincs kollektív szerződés (ilyen például a háztartási kisegítő, a házvezető, a gyermekfelügyelő). A minimálbér-tarifa rendelkezései - a kollektív szerződés rendelkezéseihez hasonlóan - jogilag kötelező érvényűek.

Minimális fizetések a kollektív szerződésekben

Az alábbiakban azoknak a szakterületeknek a minimális fizetéseit gyűjtöttük össze, amelyekben sok magyar vendégmunkás dolgozik. Érdemes szem előtt tartani, hogy a legtöbb alkalmazott egy év alatt 14 havi fizetést kap, azaz az itt szereplő összegeknél a valóságban 17 százalékkal magasabb a bruttója.

Kereskedelmi alkalmazott

A ruhakereskedelemben dolgozók bére az A osztályban 1817 eurónál (686 ezer forint), a B-ben 1874 (708 ezer forint), a C-ben 1945 (735 ezer forint), a D-ben 2041 (771 ezer forint) eurónál startol. A H osztályban legalább 13 év tapasztalattal már 5248 eurót (1,98 millió forint) lehet keresni. A dohányboltok eladói 2116 eurónál (800 ezer forint) nem kereshetnek kevesebbet.

Fémipari munkás

A fémiparban 2000 euró feletti minimális bérekkel találkozunk. 2236 eurótól (845 ezer forint) indul a skála az első foglalkozási csoportban az első évben. Aki legalább négy éve van a szakmában, az az A fokozatban 2315 eurót (875 ezer forint) keres. Az I fizetési osztályban már 5052 euró (1,9 millió forint) a bruttó alapbér, négy év után 5420 euró (2,05 millió forint).

Építőipari munkás

A 2023. május 1-től érvényes szabályozás szerint a segédmunkások bére az első két évben 2083 euró, míg a tizedik éve itt dolgozóké nem lehet alacsonyabb 2515 eurónál (950 ezer forint). Az A3-as csoportba dolgozó szakmunkások belépő bére már 3167 euró (1,2 millió forint), tíz éves múlttal pedig 3970 euró (1,5 millió forint). A vezetői pozícióban dolgozók pedig már a negyedik évben 6832 eurót kapnak fizetésként.

McDonald’s alkalmazott

Igen, az osztrák “mekikre” is él kollektív szerződés. Aki öt évnél rövidebb ideje dolgozik a gyorsétteremláncnál, annak 1630 euró (616 ezer forint) a minimális havi bruttója, míg a műszakvezetőké 1810 euró (684 ezer forint). Az öt éve ott dolgozók legalább 3 százalékkal többet kapnak ugyanabban a munkakörben, öt éves ottlét után 5, tizenöt év után 8 százalék a plusz alapfizetésben.

Vendéglátó- szállodaipari alkalmazott

A vendéglátóiparban 2023. május 1-től a legalacsonyabb havi bruttó fizetés 1800 euró (680 ezer forint) az ötös foglalkoztatási osztályban (a szakképzettség nélkülieknek). Aki például Bécsben a hármasba (szakképzett) tartozik, neki 2015 euró (761 ezer forint), a kettesben (részlegvezető-helyettes), már 2220 euró(839 ezer forint). Az éjszakai munka felára 26 euró, ha pedig idegennyelv-tudás kell a munkavégzéshez (ez ebben a szakmában gyakori), akkor 35 euró.

Fodrász

Bruttó 1770 euró (669 ezer forint) a fodrászok minimális fizetése az első évben. Aki legalább hat éve a szakmában dolgozik, neki már 1975 euró (746 ezer forint).

Autóbuszvezető

A gépjárművezetők alapfizetése bruttó 2551 euró (964 ezer forint) 1-10 év közötti munkaviszony esetén. A személyszállító cégeknél dolgozó szakmunkások bérminimuma az első évben 2341 euró (885 ezer forint), a betanított háttérdolgozóké pedig minimum 2000 euró (756 ezer forint). Az északai munka pótléka 100 százalék. A garázsokban dolgozók a munkakörnyezet szennyezettségének függvényében az óradíjra 10 százalék pótlékot kaphatnak.

Fürdőben dolgozó

Az úszómester bére Bécsben 2096 eurónál (792 ezer forint) nem lehet kevesebb, a szaunamesteré 2031 euró (767 ezer forint), a kabinos fizetési minimuma 1953 euró (738 ezer forint),. A szakmunkásokat két csoportba sorolja a kollektív szerződés: a speciális szakmunkások (az elektronikához, a gépekhez értők)  2212 (836 ezer forint), a “sima” szakmunkások 2134 eurót (806 ezer forint) kereshetnek 2023-ban.

Pékségben dolgozó

A gyártásban a keverő legalább 2542 eurót (960 ezer forint) keres, az eladó legalább egy éves tapasztalattal 1875 eurót (708 ezer forint), a kiszállítást végző teherautósofőr bérminimuma 2308 euró (872 ezer forint).

Mennyi ez nettóban és forintban?

Ahogyan látható, a legtöbb szakmában az 1800 eurót eléri a minimális fizetés. A bruttó 1800 eurós bér nettója 1454,4 euró, ami 378 forintos euróárfolyammal (a cikk írásakor) számolva 550 ezer forint. Ha hozzávesszük, hogy Ausztriában a legtöbb szakmában két plusz hónap bért is fizetnek egy évben, akkor nettó 660 ezer forint körüli az egy hónapra bontott minimális bér. Ebben a különféle pótlékok nem szerepelnek. 

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Hol vannak tartalékok a magyar álláspiacon? Így látja az államtitkár

“Nem mennyiségi, hanem minőségi problémák vannak a magyar munkaerőpiacon” - jelentette ki Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős... Teljes cikk

MÁV-Volán bértárgyalás: elég vagy nem elég munkavállalónként plusz havi 70 ezer forint?

Folytatódtak a bértárgyalások a MÁV-Volán csoportnál kedden, az egyeztetésen a szakszervezetek többsége elfogadhatónak nevezte egy hosszabb távra... Teljes cikk

Mennyi az annyi, avagy vágyálom, vagy valóság a kétszámjegyű béremelés?

25%-os béremelésért harcol a volánbusz-sofőrök egyik szakszervezete, a amelynek munkabeszüntetése több-kevesebb bosszúságot okozott vasárnap és... Teljes cikk