Megjelent: 11 hónapja

Mennyi szabadság és végkielégítés jár 15 év után?

Feleségem 1983-ban született. Negyedik gyermekünk gyes lejárta után munkáltatójától megkapta felmondását. 15 év munkaviszony után, amiből az első 5 évet töltötte munkával, utána folyamatosan szülési szabadság, gyed, gyes-en volt. A munkáltató végkielégítést nem akar fizetni, szerinte kb. 40 nap szabadság jár, amit kifizetne. Kérdésem mennyit kellene fizetnie?

mdr

Diákot rendelhet pár napra, hétre, de akár hónapokra is. Így annyi költsége merül fel, amennyit a feladat ellátása valóban megkíván.
DIÁKMUNKA - Mire jó? Megéri? Biztonságos? Kényelmes?


Dilemmák a diákmunkával kapcsolatban

Az alapszabadság mértéke 20 munkanap, amelyhez a felesége életkorától függően pótszabadság jár.
A feleségének tehát az életkora alapján 2011-ben 2 nap pótszabadság járt, 2014-ben 3 nap pótszabadság, 2016-ban 4 nap pótszabadság, 2018-ban 5 nap pótszabadság, és 2020-ban 6 nap pótszabadság járt az alap 20 munkanap szabadság mellett.

A feleségét a 16 évesnél fiatalabb egy gyermeke után 2, két gyermeke után 4, kettőnél több gyermeke után összesen 7 munkanap pótszabadság illeti meg. Ez a felesége esetében azt jelenti, hogy 2010-től 2 nap pótszabadság illette meg, 2013-tól 4 nap pótszabadság, és 2015-től 7 nap pótszabadság illeti meg.

Nagyon fontos azonban, hogy a feleségét kizárólag a keresőképtelenség (pl. ha veszélyeztetett terhes volt, úgy ennek a tartama) idejére, a fizetés nélküli szabadság első 6 hónapjára (mikor gyeden és gyesen volt) és a szülési szabadság teljes tartamára (mikor tgyást, és csedet kapott) illeti meg a szabadság.
A fentiekben rögzített szabadnapok számával és az irányadó időszakokkal kell tehát kiszámolni a feleségét ténylegesen megillető szabadnapok számát arányosítva. 2011-ben például a feleségét 24 nap szabadság illette meg a teljes évre (20 nap alapszabadság, 2 nap életkor alapján járó szabadság, 2 nap gyermek után járó szabadság), azonban a 24 napot arányosítani kell, mert csak a fizetés nélküli szabadság első 6 hónapjára (mikor gyeden és gyesen volt) és a szülési szabadság teljes tartamára (mikor tgyást, és csedet kapott) illeti meg a szabadság. Ha ez tegyük fel csak 8 hónapot jelent, akkor csak 16 nap szabadság illeti meg abban az évben (12 hónapra 24 nap, akkor arányosítva 1 hónapra 2 nap illeti meg, 8 hónapra pedig 16 nap).

A szülési szabadság és a gyermek ápolása, gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság munkában töltött időnek minősül. Ez azt jelenti tehát, hogy a feleségének jár végkielégítés a munkáltató felmondása alapján, 15 éves munkaviszony esetében ez 4 havi távolléti díjnak megfelelő összeget jelent.
Felhívjuk azonban a figyelmét, hogy amennyiben a felmondás indoka a felesége munkaviszonnyal kapcsolatos magatartása vagy a nem egészségi okkal összefüggő képessége, akkor nem jár végkielégítés.

A munkaviszony felmondással történő megszüntetésekor legkésőbb az utolsó munkában töltött naptól, egyébként legkésőbb a munkaviszony megszűnésétől számított ötödik munkanapon a felesége részére ki kell adni a munkaviszonyra vonatkozó szabályban és egyéb jogszabályokban előírt igazolásokat.

Amennyiben tehát a munkáltató nem adja ki az igazolásokat, úgy az illetékes kormányhivatal munkaügyi és munkavédelmi főosztályánál (a felesége lakcíme szerinti hivatal) élhetnek bejelentéssel, vagy pert kezdeményezhetnek a munkáltató ellen.

Amennyiben a munkáltató nem fizeti meg a felmondás következtében járó végkielégítés összegét, úgy is pert kezdeményezhetnek a munkáltató ellen, fontos azonban, hogy a keresetet a felmondás átvételétől számított 30 napon belül be kell nyújtani az illetékes bírósághoz.

Aki válaszol:

Munkajogi szakértő - Dr. Mihalics Krisztián

Dr. Mihalics Krisztián, a Mihalics Ügyvédi Iroda ügyvédje. Kiemelt tapasztalattal rendelkezik a peres képviselet területén, beleértve a munkajogi perek világát.

Tisztelt Kérdezők!

Köszönjük, hogy megtisztelik portálunkat kérdéseikkel, viszont felhívjuk szíves figyelmüket, hogy mielőtt feltenné kérdését, nézze át eddig megjelent cikkeinket és a leggyakoribb kérdéseket a témával kapcsolatban, ehhez használják az oldalon található kereső funkciót, mert számos kérdést többször is megválaszoltunk. A jövőben szerkesztőségünk az azonos témában született kérdésekre a válaszadást szűri.

Kérdezze Ön is szakértőinket, írjon nekünk a kerdes@hrportal.hu címre!

Kérjük tömören fogalmazza meg kérdését, (max. 500-600 karakterben), mert kapacitáshiány miatt hosszabb kérdésekre nem tudunk válaszolni. A tanácsadás általános jellegű, bért, szabadságot, nyugdíjat nem számítunk ki. Az információk tájékoztató jellegűek, nem minősülnek jogi tanácsnak.

Privát emailben nem áll módunkban tanácsot adni, válaszadásra csak cikk formájában kerülhet sor. A kérdezők személyes adatait, nevét, emailcímét nem jelentetjük meg, és a szerkesztés jogát fenntartjuk.

Szakértőink szabadidejükben válaszolnak a feltett kérdésekre, így a válaszadás időbe telhet. Kérjük türelmüket!

Cafeteriával, béren kívüli juttatásokkal kapcsolatban a szakértőnk Fata László.
Munkajogi kérdésekre Dr.Olajos-Kiss Rita és Dr. Antalóczy Adrienn válaszol.
Adózási, bérszámfejtési kérdésekben a PWC Magyarország ad választ.
A megváltozott munkaképességgel kapcsolatos kérdésekben Kappel Katalin munka-és szervezetpszichológus és a Saldo Zrt segít.
HR-esek szakmai kérdésekben Sipos Sándortól kapnak tanácsot.
Coachinggal kapcsolatos szakmai kérdésekben, motivációs, munkahelyi,karrierproblémákkal kapcsolatban Ábri Judit válaszol.
Elbocsátással, outplacementtel kapcsolatos kérdéseiket Hadas Hajdu Helgának tehetik fel
Nyugdíjjal kapcsolatos kérdéseiket Saldo Zrt válaszolja meg.
Társadalombiztosítással kapcsolatos kérdéseiket Mányi Julianna válaszolja meg.
Employer brandinggel kapcsolatban Kádár Balázstól kérdezhet.
Közszolgálati kérdésekkel kapcsolatban Dr. Hódosi Anikótól kérdezhet.
Diákmunka kérdésekre Szerepi Bálint válaszol.
HR Szoftverekkel, felhővel kapcsolatban Beck Zsolt ad választ.

  • 2021.10.20Hibrid munkavégzés, távmunka, munkaidő, pihenőidő és egyéb aktuális kérdések a munkajogban Jöjjön el, és tájékozódjon élőben dr. Fodor T. Gábortól a terület egyik jeles szakértőjétől. Részletek Jegyek
  • 2021.10.23Folyamatmenedzsment képzés A képzés célja a folyamatfejlesztés lépéseinek és módszereinek áttekintése, az alapvető folyamatelemzési és folyamatfejlesztési technikák megismerése és konkrét feladatokon, esettanulmányokon keresztül történő begyakorlása. A folyamatmenedzsment képzési program 3 modulból áll: Folyamatmenedzsment alapképzés (Business Process Management), Folyamat teljesítménymérés, folyamatcontrolling (Business Process Control) és Folyamatfejlesztés (Business Process Improvement). A képzések egymásra épülnek, a képzések alapját a BPM képzés adja meg, erre épül rá a BPC, majd végül a BPI képzés. Részletek Jegyek
  • 2021.11.03A transzformatív tanulás-fejlesztés mestere – november 3-10-17. Építse fel korszerű L&D folyamatát és generáljon valódi változásokat a szervezete életében, képzésünk segítségével! Részletek Jegyek
  • 2021.11.10W°RK RE/CONNECTION Másfél év alatt jóval többet változott a munka világa, mint az elmúlt három évtizedben. Milyen igények és elképzelések formálják az új kereteket? Milyen adaptációs elvárásokat támasztanak az új generációk? Hogyan lehet hasznosabbá, élvezetesebbé, értékesebbé tenni a munkát? Gyűjtsd be a válaszokat az év legjobban várt menedzsmentkonferenciáján, a W°RK-ön! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Jogosan vonták-e vissza az engedélyezett szabadságomat?

Munkáltatóm visszavonta a kiírt engedélyezett szabadságomat, mivel előtte 5 nap betegszabadságot vettem ki. A betegszabadságot a fizetett szabadság... Teljes cikk

Hogyan úszhatom meg a felmondási idő letöltését?

Határozatlan idejű munkaviszonyt létesítettem 2021 év elejéb, ahol a szerződésben 3 hónap próbaidő és 3 hónap felmondási időt írtam alá! Most... Teljes cikk

Van-e törvényi rendelkezés az évenként kötelező béremelésről?

Mire tudnék hivatkozni a törvény betartására vonatkozóan, miszerint kötelező a munkáltatónak béremelés évente biztosítani. Hol tudok utánanézni? Teljes cikk