kapubanner for mobile
Megjelent: 3 éve

Mennyit keresnek a marketing szakemberek?

Tavaly tarolt a digitális piac, aki marketingesként erre specializálódott, kapós volt az álláspiacon. A kezdő fizetések bruttó 300 ezer forinttól indulnak, regionális marketing igazgatóként bruttó 2 millió forintot is meg lehet keresni havonta. Íme a bérek pozíciónként.

Marketing fizetések, álláspiac-
images

A Hays Salary Guide című kiadványa szerint a legkeresettebb területek a digitális marketingen belül az e-kereskedelem, a performance marketing, a PPC, és a SEO (keresőoptimalizálás) voltak. A digitális szektorban képzett és tapasztalt szakemberek 3-4 ajánlatból és választhattak, néhány hét alatt el tudtak helyezkedni.

Offline marketingben trade marketing, brand marketing, B2B kommunikáció területeken kínálkozott több lehetőség. A tudatos és konzekvens márkamenedzsment ugyanis egyre fontosabbá válik a vállalatoknál. A stratégiaalkotásban jártas szakemberek különösen kapósak.

Fizetésekben a “Covid-év” stagnálást, kicsi csökkenést hozott, tavaly ősztől viszont már élénkült az álláspiac, újra elkezdtek nagyobb számba szakembereket keresni a cégek.

2021-ben a Hays szakértői a digitális vonal további erősödésére számítanak. Elképzelhető, hogy nagyobb verseny lesz az alkalmazotti pozíciókért a KATA-szabályok szigorodása miatt. Eddig sokan vállalkozói formában, egy-két ügyféllel dolgoztak, az évi 3 millió forintos határ meghúzásával (és az afölötti 40%-os adókulccsal) az egy ügyfeles tanácsadóknak már nem éri meg ez a munkaforma.

Havi 2 millió forint regionális marketingvezetőként

A Hays személyzeti tanácsadó az ügyfeleitől kapott megbízásai alapján állította össze a fizetési listát pozíciónként. A megbízók jellemzően nagyobb, nemzetközi hátterű cégek, azaz magyar tulajdonú kis- és középvállalkozásoknál alacsonyabb összegekkel találkozhatunk.

Ahogyan az adatokból látható, egy regionális - több országot átfogó - marketingvezető bruttó 1,8, de akár 2 millió forintos fizetésre számíthat (az alábbi táblázatban a megbízások alapján összeállított minimim, maximum és tipikus összegek szerepelnek). A magyar piacért felelős marketingvezető pedig 1,3-1,8 millió forint között keres. A bruttó alapfizetésből lejön az adó, viszont hozzájön a bónusz és a különféle juttatások - például a cafeteria és vezetői szinten céges autó.

Hays Salary Guide 2021

A marketinggel rokon kommunikációs vezető ennél már kevesebbet, jellemzően bruttó 750 ezer forintot keres. Az egyes szakterületek közül a product manager keres a legjobban, 900 ezer forintot, az online marketinges, a brand manager 700-700 ezer forintot.

A webes tartalomfejlesztő (web content manager) és a közösségi médiás teljesítményért felelől social media manager nagyjából bruttó 500 ezer forintra számíthat, ahogyan a többi terület specialistái is.

A sort egy kezdő pozíció, a marketing asszisztens zárja, aki a megbízások többségében 350 ezer forint körül keres.

Hays Salary Guide 2021

Ha vállalkozóként dolgozunk, akkor az általunk megkérdezett, szakmában dolgozó forrásunk PPC és SEO területeken nettó 10 ezer forintos átlagos óradíjat említett. Bár hozátette, hogy a szakértők/tanácsadók inkább projektekre szerződnek.

Hol vannak marketing állások?


A jelentős állásportálok ajánlatait szemléző Állásportál.hu oldalán 469 állásajánlat található a marketing, termékmenedzsment, PR, média kategóriában (ez némileg bővebb a marketingnél). Összehasonlításul: az állásgyűjtő oldal 2020. januárban a koronavírus megjelenése előtt 438 állást szemlézett, az első hullám végén csak alig a felét, 228-at. Ez tavaly szeptemberre 357 emelkedett, a második hullám aztán megint keresztbe tett (289), mígnem május közepére a Covid előtti szintre nőtt az állásszám. Amint látható, nagyon érzékeny a szakterület a gazdasági helyzet hullámzására. Most a legtöbb állásajánlat marketing specialista (128 hirdetés), marketing, PR vezető (68), brand- és termékmenedzsment (68) pozíciókra szól. Keresnek még új kollégát pályakezdői vagy kevés szakmai tapasztalatot igénylő munkakörökre - koordinátori, asszisztensi, gyakornoki munkákra is. 

 

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
A cégek 70 százaléka tervez bérfejlesztést a munkaerő megtartása érdekében

Optimistábbá váltak a magyar cégvezetők mind az ország, mind saját cégük kilátásait illetően a Niveus Consulting Group tanácsadó felmérése szerint. Teljes cikk

Mennyit keresnek a HR-esek?

Több szakterület béradatairól készített összeállítást a piacvezető munkaerő-közvetítő cég a közelmúltban. Most a HR szakmában, elsősorban... Teljes cikk

Romlott a fizetésünk értéke - mutatjuk a legfrissebb számokat

2023-ban a bruttó átlagkereset 571 200, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 393 700 forintot ért el. 2023-ban a bruttó és... Teljes cikk