Megjelent: 4 éve

Mi a helyzet a vasárnapi pótlékkal?

Kollektív szerződés keretében olyannak is járhat a pótlék, akinek alapeseteben nem járna, ugyanakkor a pótlék beépítésével az alapbérbe rosszul járhat a munkáltató, mondta Kártyás Gábor munkajogász a munkajog.hu-nak.

Akár magasabb bért is elérhetnek a kereskedelmi dolgozók az 50 százalékos vasárnapi pótlékkal, mint korábban a 100 százalékkal. Ugyanis ez a pótlék akár minden vasárnapra is járhat, míg a korábbit csak néhányszor lehetett felvenni az évben.

A pihenőnapok számában nincs változás: a vasárnap dolgozó munkavállalót is megilleti heti két pihenőnap, csak az ő esetükben ezek közül az egyik hétköznapra fog esni.

A vasárnapi pótlék adható átalányként is, ennek az átalánynak hosszabb távon, átlagosan nagyjából annyinak kell lennie, mintha egyedileg számítanák az összeget. Ettől eltérő a helyzet, ha a vasárnapi pótlékot az alapbérbe építik be a felek közös megegyezéssel, mert ebben az esetben nem kötelező az alapbért megemelni a pótlék átlagos összegével.

Aki megszakítás nélküli munkarendben dolgozik vagy aki már a belépéskor eleve számolhat a vasárnapi munkavégzéssel, azoknak nem feltétlenül jár a pótlék, kivéve, ha a kollektív szerződésben ezt kiterjesztik.

Munkajog.hu
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter