Megjelent: 19 éve

Mi az outplacement és miért előnyös?

Kitesz a főnök a cégtől és ezután segítséget ad az álláskeresésben?" A szocialista tervgazdaság és teljes foglalkoztatás után a kapitalizmus farkastörvényeivel szembesülő magyar munkavállaló első hallásra keserűen mosolyog a fenti kérdésbe burkolt feltételezés hallatán, mondván a szociális érzékenységet nem a piaci verseny keretei között kell keresni.
Pedig a tőkés világban létezik az elbocsátás humánus formája, az outplacement, sőt több mint fél évszázados múltra tekint vissza.

Ismét egy idegen szó

Ugyan javuló tendenciát mutat a magyarok idegennyelv-tudása, ám nem árt egy mini nyelvóra keretében ismerkedni a fogalom írásmódjával és hangalakjával. Tehát "outplacement" leírva és "autplészment" fonetikusan.
"Már megint egy magyar füllel idegenül hangzó szó", fortyanhat fel a magyar nyelvért aggódó olvasó, ám egyetlen magyar szóval még a szakértők sem tudják megfogalmazni a tartalmat.
"Röviden kihelyezési politikának lehetne nevezni. Az outplacement gondoskodó vállalati magatartás, a szükséglet feletti létszámleépítésnél bekövetkező konfliktusok kezelésére külső tanácsadói cég aktív bevonásával", magyarázza a humánpolitikai eszköz jelentését Kozák Emese, a Kozák és Társai Outplacement Tanácsadó ügyvezető igazgatója. Az outplacement tehát segítség a menesztett alkalmazottak elhelyezkedési esélyeinek javításáért.

Segítség a frontról visszatérőknek

Az outplacement az Egyesült Államokban alakult ki a Második Világháború után, a frontról visszaérkezett és leszerelt katonák integrálására. A háború alatt megváltozott gazdasági környezetbe a cégek segítsége nélkül ugyanis nehezen tudtak volna beilleszkedni a háborút viselt katonák.
Nyugat-Európában a hetvenes évekre jelent meg az outplacement és a nyolcvanas években terjedt el.
A magyarországi kezdetekre így emlékezik Kozák Emese: "Az outplacement Magyarországra a kilencvenes évek közepén szivárgott be. 1996-ban a debreceni Biogál gyógyszergyárnál történt tömeges leépítés, mely során a cégvezetés szociálisan és részben képzésben - gondoskodott az elbocsátottakról, így az outplacement kezdeményei ekkor tűntek fel. Cégünket 1998-ban alapítottuk és máig mi vagyunk az egyetlen csak erre szakosodott szolgáltató cég az országban", így Kozák Emese.

Sok vezető nem is ismeri

Bár a humánpolitikában elterjedt a fogalom, a magyarországi cégek ha ismerik is, de nem használják. "Inkább a külföldi tulajdonban lévő cégek, amelyek anyaországában már kialakult gyakorlata és hagyománya van az outplacementnek ismerik ennek a szolgáltatásnak a komoly gyakorlati hasznát. A magyar cégek egyelőre tájékozódni szeretnének és információt kérnek", jellemzi a hazai helyzetet Jónás Anikó, az outplacement tanácsadással is foglalkozó személyzeti tanácsadó cég, az Adecco irodavezetője.
"Az a tapasztalatunk, hogy a magyar cégvezetők nem nagyon ismerik az outplacementet", erősíti meg Kozák Emese.

Gondoskodás és hírnév

Az outplacement alkalmazása kiadással jár a munkaadónak, ám ez korántsem tekinthető egyszerű kiadási tételnek, ugyanis sok, közvetlenül nem látható haszonnal jár.
"Az outplacementtel végrehajtott elbocsátás azt az üzenetet hordozza a cégnél maradottaknak, hogy a munkaadó gondoskodik minden alkalmazottról. Az outplacement nyugodttá teszi a munkahelyi klímát, segít az értékes, de a tömeges elbocsátás láttán megriadó munkavállalói réteg megtartásában, megnyugtatásában, míg az elbocsátott munkavállalókban nem okoz rossz szájízt a vezető döntése, segít a rossz élmény feldolgozásában és nyitva hagyja a kaput, hogy valamikor visszatérjen a céghez", ad betekintést az outplacement előnyébe Kozák Emese.
Tehát nem elsősorban szociális érzékenységét, önzetlenségét hangsúlyozza a munkaadó -ez túl szép lenne a kapitalizmusban-, amikor gondoskodik az elbocsátott alkalmazottak képzéséről, hanem a cég image-ét, a maradó munkatársak hangulatát tartja szem előtt.
Munkajogi szakértők tanácsolják, hogy érdemes a munkaszerződésbe belefoglaltatni, hogy a szükséglet feletti leépítéskor megkapja az alkalmazott az outplacement lehetőségét.

Milliós tanácsadói díjak

A tanácsadó cégek tanácsadói díjat számolnak fel a szolgáltatást igénybe vevő vállalatoknak. Az összeg elég széles sávban mozog. Információink szerint a csoportos tanácsadás személyenként 60-250.000 Ft között mozog a magyar piacon, míg az egyéni (felsővezetői) díja milliós nagyságrendű.
Több tanácsadó cég azonban nem fix tarifákon dolgozik, hanem a kliens éves jövedelmének bizonyos (általában 15) százalékát számolja fel, így az outplacement díja több is lehet. Hiába, az image javításáért illetve a szociális érzékenység kimutatásáért az outplacement alkalmazásakor is a kasszába kell nyúlni...

Karácsony Zoltán
  • 2021.04.23Szervezetfejlesztő (OD) Tanácsadó képzés Egyesítettük a Sämling Solution, a FranklinCovey és vendégelőadóink tudását és tapasztalatát, hogy a résztvevők „soft” és „hard” típusú fejlesztések koordinálására és támogatása is képesek legyenek. Mindazoknak akik Belső munkatársként vagy Külső tanácsadóként vezetnek vagy támogatnak szervezetfejlesztési folyamatokat. Részletek Jegyek
  • 2021.04.252 Napos Scrum Master képzés online, élő videokonferenciás Az agilis működés motorja a Scrum Master, aki biztosítja a hatékony csapatmunkát és kezeli az átalakulás során kialakuló feszültségeket, konfliktusokat. Minden iparágban célszerű átállni agilis működésre, nem csak a szoftverfejlesztésben. Képezze ki kollégáit Scrum Masterré. Részletek Jegyek
  • 2021.05.10 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.05.13 Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban Olyan vezetőknek és (kulcs) munkatársaknak, (HR) controllereknek, HR-eseknek, pénzügyi szakembereknek ajánljuk a képzést, akik a HR munka hatékonyságát, eredményét mérni, számolni, és ezt begyakorolni szeretnék. Ajánljuk továbbá mindazoknak, akik a munkaerő elemzésének, értékelésének vállalati standardizálását, és mérésének elvét és gyakorlatát megismerni szeretnék. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Elvesztette az állását, elkeseredésében megfenyegette a rendőrséget és a TEK-et

A járványügyi korlátozásokat megelégelő, a koronavírus miatt Ausztriában állástalanná vált szakács ellen emeltek vádat Zalában, miután... Teljes cikk

Csődbe ment az egyik legnagyobb múltú légitársaság, 430 embert bocsátanak el

Csődbe ment a Cseh Légitársaság (CSA) - jelentette be a prágai városi bíróság. Tavaly már elbocsátottak 300 embert, most újabb 430 alkalmazottól... Teljes cikk

A munkanélküliek csaknem harmada legalább egy éve állást keres

Januárban 5 százalékra nőtt a munkanélküliségi ráta, az állástalanok száma 38 ezerrel emelkedett decemberhez képest. A munkanélküliek csaknem... Teljes cikk