Megjelent: 10 éve

Mi várható az álláspiacon 2010-ben?

images

images

Decemberben két gazdaságkutató is közölte 2010-es gazdasági prognózisát. Álláspiaci szempontból nem látja a növekedés jeleit a Kopint-Tárki gazdaságkutató. "A kelet-közép-európai régióban a foglalkoztatás - Lengyelország kivételével - mindenütt csökken, és az adatok 2010 második feléig aligha jeleznek pozitív iranyú trendváltást. Annál is kevésbé, mivel a költségvetési politika jövőre a régió valamennyi országában kényszerűen restriktív lesz - áll friss jelentésükben. 2010 decemberére 11 százalékos munkanélküliségi rátát prognisztizálnak, ami 0,5 százalékponttal magasabb a jelenleginél. Ugyancsak a munkanélküliségi ráta növekedését vetíti előre a GKI Gazdaságkutató. 2010-re éves átlagban 11 százalékot jeleznek.

Ez év december végéig 1,7 százalékos munkaerő-csökkenést valószínűsített az a 7 ezer munkaadó, akit az Állami Foglalkoztatási Szolgálat kérdezett ősszel. Egy éves távlatban már optimistábbak a cégvezetők: 0,5 százalékkal dolgozhatnak kevesebben 2010 őszén. A vállalkozások 62,5 százaléka három hónapon belül stagnálással számol, 18,3 százalékuk növekedést vár és 19,2 százalékuk létszámcsökkenést jelez.

A kutatás szerint az előrebecsült átlagos 1,7 százalékos munkaerő-csökkenés 3,5 százalékos létszámcsökkenéssel és 1,8 százalékos növekedéssel együtt valósul meg, vagyis a teljes létszám 5,3 százalékát érinthetik a rövid távú változások.

Kifutnak a közmunkaprogramok

A legnagyobb létszámcsökkenés a közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás (-15,3 százalék), a mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászat (-5,2 százalék), az építőipar (-4,6 százalék), a vízellátás (-4,4 százalék), az élelmiszer, ital, dohánytermék gyártása (-3,6 százalék), a művészet, szórakozás, szabadidő (-3,6 százalék), a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás (-3,0 százalék) és a bányászat (-1,8 százalék) nemzetgazdasági ágakban, ágazatokban várható. A közigazgatásban jelzett létszámcsökkenési szándék döntő hányadát az önkormányzatok által finanszírozott közcélú munkákon foglalkoztatottak számának év végéig történő csökkenése okozza.

Egy éves tervek: kincstári optimizmus?

Valamivel optimistábbak voltak a cégek, amikor 1 éves terveikről nyilatkoztak. Itt persze felvetődik a kérdés, mennyire megalapozott a vélemény, mennyire látható előre egy évre a piac mozgása. Vagy a várakozások inkább a vágyakat tükrözik? Az 1 éves létszámgazdálkodási tervek szerint 2800 fővel dolgozhatnak kevesebben, ami 0,5 százalékos létszámcsökkenésnek felel meg. A vállalkozások 55,1 százaléka egy éven belül stagnálással számol, negyedük növekedést és közel ötödük létszámcsökkenést jelez.

Növekvő elektronika, csökkenő közigazgatás

Többen dolgozhatnak a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása (3,3 százalék), a járműgyártás (2,5 százalék), az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenység (2,2 százalék), a szálláshely, szolgáltatás, vendéglátás (1,8 százalék), a fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártása (1,4 százalék), a szállítás, raktározás (1,0 százalék) területén várnak.

Ellenben létszámcsökkenés várható a művészet és szabad idő (-12,3 százalék), a közigazgatás (-8,4 százalék), az energiaipar (-3,1 százalék), a mezőgazdaság (-3,1 százalék), az egyéb szolgáltatás (-2,3 százalék), a bányászat (-2,3 százalék), az élelmiszeripar (-2,3 százalék), a víz- és hulladékgazdálkodás (-1,8 százalék), a tudományos és műszaki tevékenység (-1,7 százalék), az információ és kommunikáció (-1,6 százalék),a gyógyszergyártás (-1,3 százalék) ágazatokban.

Régiós trendek: több a negatívum

Területi bontásban megállapítható, hogy átlag feletti foglalkoztatás-csökkenés az Észak-alföldi (-2,3 százalék) (mindhárom megyében), Dél-dunántúli (-0,7 százalék) (Baranya (-1,1 százalék, Somogy (-1,2 százalék), a Dél-alföldi (-0,5 százalék) (valamennyi megyében), régióban és Zala (-1,9 százalék), Borsod-Abaúj-Zemplén (-1,7 százalék) és Veszprém (-1,0 százalék) megyében várható. Bővüléssel számolnak Pest, Komárom-Esztergom, Nógrád, Vas, Győr-Moson-Sopron, Heves és Tolna megyében, valamint Budapesten.

monster.hu
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter