kapubanner for mobile
Szerző: Vámos Éva
Megjelent: 12 éve

Miért érdekes a HR-eseknek az üzleti gondolkodók legújabb listája?

A hat gondolkodó kalapról ma a fodrásznők beszélnek. Le kell cserélni az elavult tréningeket a legmodernebb ismeretanyagra! - mondja Baracskai Zoltán professzor. És honnan lehet tudni, kikre kell figyelni? Néhány napja jelent meg az 50 legbefolyásosabb üzleti gondolkodó listája, amelyeken "HR-guruk" is szerepelnek. Akiket a professzor tapasztalatai szerint a cégvezetők gyakran jobban ismernek, mint a HR-esek...

"Amikor Đoković és Nadal játszanak, az érdeklődők látva a poénokat, nem lepődnek meg az ATP listán szereplő játékosok sorrendjének cseréjétől. Az üzleti gondolkodóknak is vannak listái, az egyik legismertebb a THINKERS 50. 2001 óta kétévente jelenik meg, a 2011-es listát épp a napokban tették közzé Londonban. Az új sorrendet mindig izgalommal várjuk, hiszen mindig van benne néhány meglepetés, egy-egy új név, vagy néhány régi eltűnése" - mondja Baracskai Zoltán.

Az első listát Peter Drucker és Charles Handy vezették. Írásaik akkoriban nem hiányozhattak egyetlen komoly üzleti iskola ajánlott olvasmányai közül sem. November közepén a jelentősebb folyóiratok beszámoltak az idei lista kihirdetéséről, kiemelve a meglepetéseket is. Tizenegy nő szerepel rajta, héttel több, mint két éve, és egyre több az ázsiai születésű gondolkodó. Sosem voltak ilyen sokan a Harvard Business School tanárai közül.

Fontos megemlíteni, hogy mind befolyásosabb Dave Ulrich, a HR guru, akinek két könyve már magyarul is megjelent. 2007-ben a 42., 2009-ben a 31., és most a 23. helyen van. Amióta ott van az élvonalban, "lassú víz partot mos" stílusával meghatározó tud lenni. Valahogy mindig pontosan annyit ment előre, hogy követhető legyen. Ő tette világossá a HR négy feladatát. Elképzeléseit először mindig előbb kipróbálja valamelyik cégóriásban, mondhatnánk, nem laboratóriumban kísérletezik.

Ha azon kezdünk gondolkodni, hogy merre is mehet a HR szakma, akkor örömmel látjuk Daniel Pinket, aki Magyarországon is ismert a Motiváció 3.0 fogalmáról, és mindenképpen új TED stílusával megmutatja, hogy fontos újdonságokról is lehet lazán és szellemesen beszélni. Kisfilmjeit a YouTube-on ingyen meg lehet nézni, de élő előadásaira annál drágább a jegy, minél többen kattintottak rá a neten. Pink provokatív könyvei a munka világának változásairól szólnak, ahogy egyik könyvében írta: "Tudjuk, hogy az ember nem olyan, mint a ló - csak kisebb, lassabb, jobb illatú kiadásban -, amelyik vígan galoppozik a napi adag répája után."

Érdemes a szakmának odafigyelni Seth Godin visszatérésére, aki 2007-ben 43. volt, 2009-ben nem szerepelt a listán, és most, 2011-ben 17. helyen áll. Marketing-blogger, szerzője számos könyvnek, melyek megváltoztatták sokak gondolkodását a marketingről. Ő az új hullám, az üzleti egypercesek világbajnoka. A Google-n, ha rákeresünk, több mint négymillió találatot kapunk. Blogjaival úttörője egy új tudásmegosztásnak. Néhány könyvét magyarul is olvashatjuk, sokan olvassák is. A HR szakmának ma már nélkülözhetetlen, hogy törekedjen a tudásmegosztás új stílusának meghonosodására. Ez már nem a jövő zenéje, ez már itt van, vétek lenne lemaradni róla.

A stratégiai üzleti döntések

"No, egy kicsit "haza is beszélek" - folytatja Baracskai professzor. A stratégiai üzleti döntések - de inkább a stratégia - területén Henry Mintzberg az egész tíz éves időszakban ott van. A tudásközvetítők rémálma. Mire egy iskolában valaki megérti Mintzberget, addigra ő már valami újjal rukkol elő. A tanácsadók sem rajonganak érte, hiszen egy ízig-vérig módszerellenes gondolkodó óriás, sehogyan sem tipizálható.

Ha csak a döntéstant nézzük, az első évben szerepelhetett csak Herbert Simon (42.), 2001-ben meghalt, és így a szabályok szerint lekerült a listáról. Magyarországon a hetvenes évek végén és a nyolcvanas évek végén lefordították két könyvét, és a szívesen citált szerzők közé tartozott; a "korlátozott racionalitás" beletartozhatott sok könyvbe és cikkbe.

James March-ot is érdemes követni, aki soha sem került fel a listára. "Anaheimben láttam Marchot 2008-ban, amikor a döntéstan három korszakáról beszélt. Zabáltam, amit mondott, hiszen félelmetesen egyszerű képet festett a műfajról" - mondja Baracskai professzor. Ő sem a számolgatások híve, és a döntéstant olyan lényeges dolgok felé tereli, mint a döntéshozó identitása.

Malcolm Gladwell 2005-ben jelent meg a listán, és két éve eljutott a második helyig. Sokan rémülten bámultak. Úristen, valaki, aki csak úgy blogol a világ lényeges dolgairól! Sokan még azt sem fogadták el, hogy az "egy szempillantás alatt hozott" döntéstörténeteiben a döntésekről beszél. Elkönyvelték publicistának, és az üzleti iskolák is távol tartották tőle magukat. És most izgalommal várom, mi lesz az új "döntéstanász" sorsa. Az ajánlott olvasmányok közé már tavaly bekerült Sheena Iyengar, aki most a 48. helyen van. Nemcsak, hogy visszahozta a döntések műfaját az élvonalba, neki köszönhetően egy olyan valósághű hozzáállás meghonosodása is lehetővé vált, amire már régen szükség volt.

"Remélem, fel fogja fordítani a döntéstan világát" - értékelte Baracskai Zoltán. A TED konferencián 2010 júliusában Sheena Iyengar a választás művészetéről tartott előadást. Azonos címmel magyarul is megjelent könyvében olyan provokatív kérdésekre keresi a választ, mint például arra, hogy mennyire választhatunk szabadon, megengedhetjük-e bárkinek is, hogy helyettünk válasszon. "Választáson azt értjük, hogy befolyásunk van önmagunkra és környezetünkre. Ahhoz, hogy választani tudjunk, előbb azt kell éreznünk, hogy ez a befolyásolás (kontroll) lehetséges" - írja könyve elején. Elgondolkodtató példákkal illusztrálja a XX. század második felének két világa közti különbséget a választás szabadságának szemüvegén keresztül, melynek vágya olyannyira velünk született, hogy még ki sem tudjuk mondani, de már választunk.

Pár hónapos gyerekek már élvezik a választás szabadságát, sőt vágynak arra, hogy befolyásunk legyen a környezetükre. "A berlini falat 1991-re nagyrészt lerombolták, helyét fokozatosan a választás lehetőségeit kiterjesztő új rendszer létesítményei foglalták el. A fal egyik szakaszának helyén bevásárlóközpont nyílt. Kelet-Berlinben több lett az ár, és több étterem várta a vacsoravendégeket. A kapitalizmus szilárdan megvetette lábát. Az az érzés azonban, hogy a kapitalizmus és a demokrácia bevezetése majd mindent megold, ábrándnak bizonyult: az emberek nem voltak elégedettek az újonnan megtalált szabadsággal, ahogy az várható lett volna". Nagyon jót fog tenni műfajnak, ha elkezdünk nemcsak fontos, hanem lényeges dolgokkal is foglalkozni.

A lista itt érhető el: http://www.thinkers50.com/results/2011
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek