kapubanner for mobile
Megjelent: 1 éve

Miért mond fel egyre több fiatal dolgozó élőben a TikTok-on?

Egyre több fiatal munkavállaló közvetíti valós időben felmondását. A videók milliós nézettséget érnek el a TikTokon. A #quittok jelenséget mutatja be és az okokat elemzi a BBC írása.

TikTok trend felmondás fiatal munkavállalók élőben-

Még évekkel a nagy felmondás után is tömegesen hagyják el munkahelyüket a munkavállalók. Míg a többség még mindig hivatalos felmondó e-maileket küld a főnökeinek, a fiatalabb munkavállalók egyre inkább egy másik utat választanak: élőben lépnek ki - írja a BBC.

2021 júliusában terjedt el egy klip, amelyben a brit McDonald's dolgozói a műszak közepén felmondtak - és most a TikTokot elárasztották a felhasználók, akik valós idejű felvételeket osztottak meg arról a pillanatról, amikor azt mondták a főnökeiknek, hogy "felmondok". Ezek a néha feszült, gyakran vicces és szinte mindig lenyűgöző rövid videoklipek több ezer - néha több millió - nézőt vonzanak a közösségi oldalon.

Mi is történik?

Bár ezek a #quittok videók különböző formákban jelennek meg - például élő Zoom-hívásban veszik fel a távozás bejelentését, vagy azt a másodpercet dokumentálják, amikor beadják a felmondólevelet - mindegyik klip azt a valós idejű pillanatot rögzíti, amikor a munkavállalók kilépnek.

2022 szeptemberében a 31 éves Christina Zumbo, egy korábbi ausztrál kormányzati alkalmazott megosztotta a pillanatot, amikor a felmondó e-mailjének elküldésére kattintott, és izgatottan várta a főnöke videohívását. Zumbo, aki már korábban is bepillantást adott a munkahelyi mentális egészséggel kapcsolatos küzdelmeibe 140 000 TikTok-követőjének, azt mondta, úgy érzi, hogy a platformon mások is azonosulni fognak a bejegyzéssel.

"Nagyon megküzdöttem azzal, hogy meghozzam ezt a döntést a távozásról, úgy éreztem, hogy cserben hagyom a csapatom és a főnököm, és azzal a gondolattal is, hogy munka nélkül maradok, az akkori viszontagságos álláspiacon" - mondja. "Úgy döntöttem, hogy megosztom ezt az utat az interneten, mert egyszerűen nem beszélnek róla eleget."

De még őt is meglepte az elképesztő reakció: 53 000 lájk és közel 3000 komment érkezett a rövid kliphez. "Fogalmam sem volt róla, hogy ennyi ember látja, elmeséli és megosztja a saját történetét - vagy azt, hogy félnek elhagyni a jelenlegi munkahelyüket, vagy hogy erősen vágynak arra, amit én tettem" - mondja a Brisbane-ben élő Zumbo. "Mindig pozitív meglepetés a közösség érzése, amit akkor érzünk, ha megnyílunk, megmutatjuk valódi, átélhető sebezhető énünket az interneten."

Marisa Jo Mayes is "szórakoztató, kreatív kiútként" használta a TikTokot, és a tartalmak megosztásával "küzdött a munkahelyi boldogtalanság ellen", amikor úgy döntött, hogy élőben felmond egy orvosi eszközöket gyártó vállalatnál.

"Jó fizetésem volt, utazhattam, és az iparág legnagyobb neveivel dolgozhattam együtt, de borzalmasan éreztem magam" - mondja a 29 éves Egyesült Államokban (Arizona) élő lány. "Életem legmélyebb kiégésében voltam, a munkán kívül semmire sem tudtam gondolni, és stressz okozta egészségügyi problémákkal küzdöttem."

Mayes 30 másodperces klipje a főnökével való telefonbeszélgetés előtti feszült pillanatokat mutatja be - majd az azonnali megkönnyebbülést. 'Olyan, mintha egy elefánt lába lenne le a mellkasomról, de egyben szomorú is vagyok' - írta a videóhoz a képaláírást.

A 2020 végi első megosztás után még mindig az egyik legnézettebb #quittok pillanat, a cikk írásakor több mint 200 000 kedveléssel. Mayes szerint természetesnek érezte a pillanat közzétételét a platformon. "Nem volt igazán tudatos döntés, hogy videót készítsek, inkább rutin. Sokat osztottam meg az önfejlesztő utamról, így természetesnek éreztem, hogy hírt adjak erről, mivel ez életemnek egy jelentős eseménye volt".

A válaszok azonban vegyesek voltak: "Az "OMG gratulálok, az én álmomat éled" szövegtől kezdve a "Te csak egy Y generációs vagy, aki megérdemli, hogy munkanélküli legyen" - meséli. Annak ellenére, hogy megdöbbentette őt, hogy posztja milyen erős érzelmeket váltott ki, a visszajelzések többsége túlnyomórészt pozitív volt - ez arra ösztönözte Mayest, hogy folytassa önfejlesztő útjának megosztását. "A negatív hozzászólások nem akadályoztak meg abban, hogy továbbra is posztoljak a cég utáni tapasztalataimról - mert minden egyes dühös emberen kívül valószínűleg 10 másikat ez inspirál."

Mi mozgatja ezt?

A TikTok fiatal felhasználóinak többsége digitális bennszülöttként nőtt fel, és életük minden fontosabb pillanatát megosztják online. Bizonyos mértékig - mondja Tess Brigham kaliforniai terapeuta és coach - természetes, hogy privát beszélgetéseket is leírnak, közvetítenek, ahogyan kilépnek munkáltatójuktól.

"Ennek a generációnak ez a tapasztalata,  így tanult meg a világban lenni" - mondja. "Ha úgy nősz fel, hogy hozzászoktál a dolgok rögzítéséhez és publikálásához, miért ne osztanád meg ezeket a nagyobb, jelentősebb pillanatokat azonnal?".

De szerinte a #quittok trend hátterében egy sokkal alapvetőbb szemléletváltás is áll.

Az Y és a Z generáció tagjai látták, ahogy szüleik a 2008-as gazdasági összeomlás idején munkahelyekeiken küszködtek, és e fiatalok közül néhányan maguk is alacsony bérezésű állásokban, diákhitel-törlesztővel terhelve verődtek. Korai munkatapasztalataikat a covid is alakította, a legfiatalabb munkavállalók még csak be sem tették a lábukat egy irodába. Brigham szerint ezek a stresszorok együttesen azt eredményezték, hogy a fiatalabb munkavállalók - különösen a Z generáció - a mentális egészséget, a boldogságot és a pozitív munkahelyi környezetet helyezik előtérbe. Ennek következtében vágynak az olyan tartalmakra, amelyek olyan embereket ábrázolnak, akik kilépnek a "mérgező munkahelyekről" és szembeszállnak a tisztességtelen főnökökkel.

Ez igaz Zumbóra is, aki a covid óta nagy változást tapasztalt a munka és a magánélet egyensúlyában és a prioritásokban. "Szerintem fontos, hogy átvegyük az irányítást az életünk felett, és azt az utat járjuk, amit szeretnénk, ahelyett, hogy olyan úton járnánk, amelyen nem akarunk, vagy annál nem tudunk jobbat" - mondja. "Az online felmondásom megosztásával és a nagy karrierdöntéseken való elmélkedéssel azt érzékeltettem, hogy te irányítod a saját boldogságodat, te hozod meg a döntéseket az életedről, és a munka néha csak egy munka - nem az egész identitásod."

Mit jelent ez?

Brigham szerint az élő felmondás és a #quittok videók posztolásának hosszú távú következményei nem egészen láthatóak. Például nem lehet megjósolni, hogy ezek a posztok hogyan befolyásolják a jövőbeli karrierlehetőségeket.

Azonban úgy véli, amíg ez kiderül, addig a #quittok trendben megvan a lehetőség, hogy ösztönözze az átláthatóságot a vállalati világban.

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Jelentősen visszaesett az állásvesztéstől rettegő magyarok aránya

A magyar munkavállalók bizalmi attitűdje 2023-ban kiegyensúlyozott és stabil volt, emellett bizakodásra adhat okot, hogy idén akár már javuló... Teljes cikk

Felpörgött a monori akkugyártó, átrendeződés a MÁV Csoportnál - létszámtrendek

Egy hónap alatt 160, egy év alatt több mint ezer fővel növelte létszámát a dél-koreai akkugyártó, a Shinheung Sec EU Kft. Monoron. A MÁV Csoport... Teljes cikk

Több mint 60 ezer befektetési banki állás szűnt meg idén

Több mint 60 ezer állás szűnt meg az idén a globális befektetési banki szektorban a Financial Times szerdán ismertetett ágazati felmérése szerint. Teljes cikk