kapubanner for mobile
Szerző: HR Portal
Megjelent: 2 éve

Miért nem csendesedik a felmondási hullám?

A nagy felmondási hullámot a világjárvány váltotta ki - akkor miért folytatódik, amikor a járvány már lecseng? Amikor 2021 elején az emberek először kezdték tömegesen elhagyni munkahelyüket, a szakértők általában úgy vélték, hogy a "Nagy Felmondási Hullám" a világjárvány okozta káosz és bizonytalanság közvetlen mellékhatása. De hol tartunk most?

tömeg-
images

images

Nagyon sok munkavállaló a Covid-19 okozta bizonytalanság miatt mondott fel, vagy azért, mert a munkáltató nem nyújtott a távmunkához megfelelő támogatást. Több millióan azért váltottak, mert nagyobb önállóságot szerettek volna, több értelmét látni a munkájuknak; de van, ahol a váltás oka a bezártság vagy az anyagi megfontolás volt. . 

Most azonban az a váratlan helyzet állt elő, hogy a Covid-korlátozások jelentős feloldásával és a világjárvány számos országban való lecsengésével együtt is egyre többen mondanak fel. A lassulásról szóló széles körű előrejelzések ellenére az adatok azt mutatják, hogy még mindig rengetegen hagyják ott a munkahelyüket, sőt sok olyan munkavállaló van, aki bár még nem mondott fel, azonban tervezi, hogy a következő hónapokban megteszi ezt a lépést, írja a BBC.

A szakértők szerint két tényező bizonyítja ezt a tendenciát. Bár a világjárvány kiváltó okként szolgált, a nagy felmondási hullám magvait már jóval korábban elvetették. Így amíg a munkavállalók felmondását kiváltó, mélyen gyökerező tényezőkkel nem foglalkoznak, a tendencia valószínűleg nem fordul meg. Az emberek most másképp tekintenek a munkára és olyan munkahelyet választanak, amely jobban megfelel az új értékeiknek. A szakértők szerint még nem tudni, hogy a küszöbön álló recesszió milyen mértékben befolyásolja majd a felmondási tendenciát..

Pandémiás puskaporos hordó

A számok egy olyan kilépési járványról árulkodnak, amely még mindig nem csillapodott.

Az Egyesült Államokban a kilépési számok 2021-ben általában konzisztensek voltak, havonta átlagosan közel 4 millió ember hagyta ott a munkahelyét. 2019 januárjában nagyjából 7 millió nyitott álláshely volt az Egyesült Államokban; egy évvel később a nyitott pozíciók száma 11,26 millióra nőtt.

A Munkaügyi és Statisztikai Hivatal (BLS) 2022. március végén rekordmagas, 11,5 millió nyitott álláshelyet mutatott ki. Jó okunk van feltételezni, hogy a lemorzsolódás folytatódni fog, az Egyesült Államokon kívül is. A PwC 44 ország több mint 52 000 munkavállalójának körében végzett felmérése szerint a munkavállalók egyötöde tervezi, hogy a következő egy évben elhagyja munkahelyét. Más tanulmányok még ennél is nagyobb számokat mutatnak, például a Conference Board adatai szerint ez a szám az amerikai munkavállalók esetében 30% is lehet. Egy másik felmérésben, amelyet 1000 brit munkavállaló körében végeztek, szintén majdnem egyharmaduk mondta azt, hogy felmondásra készül.

A világjárvány valódi katalizátora volt a nagy felmondási hullám elindulásának - mondja Kristie McAlpine, a Rutgers University School of Business - Camden, USA menedzsment-professzora. A globális egészségügyi válság hatására eltolódtak a prioritások, ami elindította a kilépési hullámot.

"Olyan időszakon mentünk keresztül, amikor emberek millióit veszítettük el" - mondja. "Nehéz elképzelni, hogyan történhetett volna meg mindez úgy, hogy közben nem kényszerít minket arra, hogy átgondoljuk, mi a fontos számunkra."

Bár a világjárvány adhatta a szikrát, a mostani nagyarányú felmondási hullám egy olyan puskaporos hordó, amely már jó ideje robbanni készült. A járvány bár felgyorsította a folyamatot, de nem az volt az erdeti ok, így irreális azt gondolni, hogy a pandémia csendesülésével a kilépések egyszerűen megszűnnek. A felmondásokat előidéző összetett helyzet hosszú idő alatt alakult ki, így megoldásuk is sokáig eltarthat. 

Poszt-pandémiás tényezők

Jelenleg - mondja Anthony C. Klotz, a University College London School of Management menedzsment professzora, aki a "nagy felmondási hullám" kifejezést megalkotta - a kilépési arányok többé-kevésbé stabilizálódtak, viszont nem számít arra, hogy a közeljövőben érdemi csökkenés következik be.

Az emberek sok esetben nemcsak a munkahelyüket, hanem a szakmájukat is elhagyják. A világjárványból kifolyólag változást keresnek és nem félnek attól, hogy teljesen új fejezetet nyissanak a karrierjükben.

McAlpine egyetért azzal, hogy a munkahely szerepe megváltozott az emberek életében, ami tartósan megváltoztathatja a mobilitási hajlandóságot. 

Tartós váltás?

Bár Klotz úgy véli, hogy a felmondási számok rövid távon magasak maradnak, a közelgő gazdasági visszaesés és a munkaerőpiac jövőjével kapcsolatos általános bizonytalanság megváltoztathatja a dolgokat. A recesszió miatt a munkavállalóknak kevesebb lehetőségük lesz arra, hogy könnyedén váltsanak munkahelyet.

Már most is vannak arra utaló jelek, hogy a magas megélhetési költségek és az infláció befolyásolja a munkavállalók viselkedését; az Egyesült Királyságban az adatok azt mutatják, hogy egyre több nyugdíjas tér vissza a munkaerőpiacra a megélhetés miatt. Illetve hogy a világméretű mozgások nyomán egyre több "bumeráng munkavállaló" tér vissza korábbi munkakörébe.  

McAlpine szerint azonban nem biztos, hogy akár egy globális pénzügyi válság elég ahhoz, hogy megállítsa a "nagy felmondási hullámot”, és az embereket olyan munkakörökben tartsa, amelyeket el akarnak hagyni. "Meglátjuk, mi történik, ha valóban recesszióba kerülünk" - mondja.  „Úgy gondolom, hogy amíg a munkavállalók tisztában vannak azzal, hogy mit keresnek, addig a munkáltatóknak változtatniuk kell, hogy alkalmazkodni tudjanak az igényekhez. Úgy tűnik, hogy az emberek hajlandóak elmenni, ha nem kapják meg, amit várnak."

Forrás: BBC

Felmondólevél mintánkat - határozatlan idejű munkaviszony esetén itt találja

Nyitókép: Brian Merrill képe a Pixabayen.

  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Felvehetem-e titokban az üzleti tárgyaláson elhangzottakat?

A technológia fejlődésével egyre könnyebbé válik bármilyen beszélgetés rögzítése. Ma már egy okostelefonnal bárki könnyedén felvehet üzleti... Teljes cikk

Megbízási szerződés vagy munkaszerződés? Megbízási jogviszony vagy munkaviszony? - így lehet eldönteni

A legtöbb vállalkozásnál a dolgozók főként munkaviszonyban állnak. Kérdésként merül fel, hogy bizonyos munkavégzésre irányuló tevékenységeket... Teljes cikk

Jubileumi jutalom: összege, kifizetése, kinek jár?

Az állami alkalmazottak jogállásáról szóló törvény (Kjt.) alapján jár a jubileumi jutalom a közalkalmazottaknak, amelynek összege a ledolgozott... Teljes cikk