kapubanner for mobile
Szerző: HR Portal
Megjelent: 2 éve

Miért nem csendesedik a felmondási hullám?

A nagy felmondási hullámot a világjárvány váltotta ki - akkor miért folytatódik, amikor a járvány már lecseng? Amikor 2021 elején az emberek először kezdték tömegesen elhagyni munkahelyüket, a szakértők általában úgy vélték, hogy a "Nagy Felmondási Hullám" a világjárvány okozta káosz és bizonytalanság közvetlen mellékhatása. De hol tartunk most?

tömeg-
images

images

Nagyon sok munkavállaló a Covid-19 okozta bizonytalanság miatt mondott fel, vagy azért, mert a munkáltató nem nyújtott a távmunkához megfelelő támogatást. Több millióan azért váltottak, mert nagyobb önállóságot szerettek volna, több értelmét látni a munkájuknak; de van, ahol a váltás oka a bezártság vagy az anyagi megfontolás volt. . 

Most azonban az a váratlan helyzet állt elő, hogy a Covid-korlátozások jelentős feloldásával és a világjárvány számos országban való lecsengésével együtt is egyre többen mondanak fel. A lassulásról szóló széles körű előrejelzések ellenére az adatok azt mutatják, hogy még mindig rengetegen hagyják ott a munkahelyüket, sőt sok olyan munkavállaló van, aki bár még nem mondott fel, azonban tervezi, hogy a következő hónapokban megteszi ezt a lépést, írja a BBC.

A szakértők szerint két tényező bizonyítja ezt a tendenciát. Bár a világjárvány kiváltó okként szolgált, a nagy felmondási hullám magvait már jóval korábban elvetették. Így amíg a munkavállalók felmondását kiváltó, mélyen gyökerező tényezőkkel nem foglalkoznak, a tendencia valószínűleg nem fordul meg. Az emberek most másképp tekintenek a munkára és olyan munkahelyet választanak, amely jobban megfelel az új értékeiknek. A szakértők szerint még nem tudni, hogy a küszöbön álló recesszió milyen mértékben befolyásolja majd a felmondási tendenciát..

Pandémiás puskaporos hordó

A számok egy olyan kilépési járványról árulkodnak, amely még mindig nem csillapodott.

Az Egyesült Államokban a kilépési számok 2021-ben általában konzisztensek voltak, havonta átlagosan közel 4 millió ember hagyta ott a munkahelyét. 2019 januárjában nagyjából 7 millió nyitott álláshely volt az Egyesült Államokban; egy évvel később a nyitott pozíciók száma 11,26 millióra nőtt.

A Munkaügyi és Statisztikai Hivatal (BLS) 2022. március végén rekordmagas, 11,5 millió nyitott álláshelyet mutatott ki. Jó okunk van feltételezni, hogy a lemorzsolódás folytatódni fog, az Egyesült Államokon kívül is. A PwC 44 ország több mint 52 000 munkavállalójának körében végzett felmérése szerint a munkavállalók egyötöde tervezi, hogy a következő egy évben elhagyja munkahelyét. Más tanulmányok még ennél is nagyobb számokat mutatnak, például a Conference Board adatai szerint ez a szám az amerikai munkavállalók esetében 30% is lehet. Egy másik felmérésben, amelyet 1000 brit munkavállaló körében végeztek, szintén majdnem egyharmaduk mondta azt, hogy felmondásra készül.

A világjárvány valódi katalizátora volt a nagy felmondási hullám elindulásának - mondja Kristie McAlpine, a Rutgers University School of Business - Camden, USA menedzsment-professzora. A globális egészségügyi válság hatására eltolódtak a prioritások, ami elindította a kilépési hullámot.

"Olyan időszakon mentünk keresztül, amikor emberek millióit veszítettük el" - mondja. "Nehéz elképzelni, hogyan történhetett volna meg mindez úgy, hogy közben nem kényszerít minket arra, hogy átgondoljuk, mi a fontos számunkra."

Bár a világjárvány adhatta a szikrát, a mostani nagyarányú felmondási hullám egy olyan puskaporos hordó, amely már jó ideje robbanni készült. A járvány bár felgyorsította a folyamatot, de nem az volt az erdeti ok, így irreális azt gondolni, hogy a pandémia csendesülésével a kilépések egyszerűen megszűnnek. A felmondásokat előidéző összetett helyzet hosszú idő alatt alakult ki, így megoldásuk is sokáig eltarthat. 

Poszt-pandémiás tényezők

Jelenleg - mondja Anthony C. Klotz, a University College London School of Management menedzsment professzora, aki a "nagy felmondási hullám" kifejezést megalkotta - a kilépési arányok többé-kevésbé stabilizálódtak, viszont nem számít arra, hogy a közeljövőben érdemi csökkenés következik be.

Az emberek sok esetben nemcsak a munkahelyüket, hanem a szakmájukat is elhagyják. A világjárványból kifolyólag változást keresnek és nem félnek attól, hogy teljesen új fejezetet nyissanak a karrierjükben.

McAlpine egyetért azzal, hogy a munkahely szerepe megváltozott az emberek életében, ami tartósan megváltoztathatja a mobilitási hajlandóságot. 

Tartós váltás?

Bár Klotz úgy véli, hogy a felmondási számok rövid távon magasak maradnak, a közelgő gazdasági visszaesés és a munkaerőpiac jövőjével kapcsolatos általános bizonytalanság megváltoztathatja a dolgokat. A recesszió miatt a munkavállalóknak kevesebb lehetőségük lesz arra, hogy könnyedén váltsanak munkahelyet.

Már most is vannak arra utaló jelek, hogy a magas megélhetési költségek és az infláció befolyásolja a munkavállalók viselkedését; az Egyesült Királyságban az adatok azt mutatják, hogy egyre több nyugdíjas tér vissza a munkaerőpiacra a megélhetés miatt. Illetve hogy a világméretű mozgások nyomán egyre több "bumeráng munkavállaló" tér vissza korábbi munkakörébe.  

McAlpine szerint azonban nem biztos, hogy akár egy globális pénzügyi válság elég ahhoz, hogy megállítsa a "nagy felmondási hullámot”, és az embereket olyan munkakörökben tartsa, amelyeket el akarnak hagyni. "Meglátjuk, mi történik, ha valóban recesszióba kerülünk" - mondja.  „Úgy gondolom, hogy amíg a munkavállalók tisztában vannak azzal, hogy mit keresnek, addig a munkáltatóknak változtatniuk kell, hogy alkalmazkodni tudjanak az igényekhez. Úgy tűnik, hogy az emberek hajlandóak elmenni, ha nem kapják meg, amit várnak."

Forrás: BBC

Felmondólevél mintánkat - határozatlan idejű munkaviszony esetén itt találja

Nyitókép: Brian Merrill képe a Pixabayen.

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Megbízási szerződés vagy munkaszerződés? Megbízási jogviszony vagy munkaviszony? - így lehet eldönteni

A legtöbb vállalkozásnál a dolgozók főként munkaviszonyban állnak. Kérdésként merül fel, hogy bizonyos munkavégzésre irányuló tevékenységeket... Teljes cikk

Jubileumi jutalom: összege, kifizetése, kinek jár?

Az állami alkalmazottak jogállásáról szóló törvény (Kjt.) alapján jár a jubileumi jutalom a közalkalmazottaknak, amelynek összege a ledolgozott... Teljes cikk

Temetési segély

Egy hozzátartozó halála nagyon komoly érzelmi terhet jelenthet. A lelki megpróbáltatáson túl pedig jelentős anyagi költség is egy temetés... Teljes cikk