kapubanner for mobile
Megjelent: 12 éve

Miért nőtt meg az álláskeresés időszaka?

A válság kirobbanása óta az elhelyezkedés időszaka megnőtt. Önmagában persze nem csak a válság tehet róla, hiszen a teljes munkaerőpiac átalakulóban van, az Egyesült Államokban rohamosan nő a szabadúszói alkalmazás, Európában egyre többen dolgoznak egyre távolabb otthonuktól. A legfőbb változásokról, tendenciákról Marton Krisztina HR-szakértő nyilatkozott.

images

images

Állástípusok változása

Munkáltatói és toborzási szempontból tekintve a piaci igények és a kialakult kínálat - különösen egyes iparágakban - az egymáshoz való alkalmazkodás hiányában eltávolodtak egymástól.

Kialakultak az ún. "sztárpozíciók", mint például a sales, az IT, ahol munkaerőhiány van, mert olyan különleges, specifikus szaktudáselemeket igényelnek, melyek mindegyikével csak nagyon kevesen rendelkeznek. Így a megfelelő szakember megtalálása ("levadászása") fél évbe is telhet.

Emellett megmaradtak az "egyéb" állások, ahol a gazdasági, piaci szűkülés hatására túlkínálat jelent meg. Túl sok a jelentkező, akiknek nagy része alkalmatlan az általuk kiszemelt állás betöltésére, mert a vágyaik vezérlik őket az állások megpályázásánál, nem pedig a józan ítélőképesség. Ők sokszor tájékozatlanok a pályázat feltételeiről, ezért rengeteg önéletrajz érkezik egy-egy pozícióra vonatkozóan, aminek feldolgozása vállalati oldalról rengeteg időbe telik - jelzi Marton Krisztina, a CV&More HR-szakértője.

Ezzel párhuzamosan az álláskeresői tájékozatlanságból fakadóan nagy a visszalépők aránya. Ebből sokszor az következik, hogy a lejárt álláshirdetéseket újra meg kell hirdetni, így a toborzási folyamat újrakezdődik.

A szakemberek szerint a kialakult álláspiaci strukturális hiányhoz/többlethez jelentősen hozzájárult a képzés és a piaci igények egymás mellett történő elhaladása. Az esetleges átstrukturálásból eredő hatás is csak hozzávetőlegesen 5 éves távlatban tud érvényesülni Marton Krisztina szerint.


A kiváltó tényezők



A munkavállalói oldalról az álláskeresési idő megnövekedésének egyik fő kiváltó tényezője az, hogy a szűkülő munkaerőpiac hatására, a mennyiségi "vágyvezérelt" munkaerő-kínálat vált dominánssá. Ezzel az a munkaerő-kínálat, amely eddig relevánsabban, hatékonyabban pályázott, háttérbe kerül.

Munkáltatói oldalról az látszik, hogy a változó gazdasági körülmények miatt lassúvá és bizonytalanná vált a belső döntéshozás. Sok helyen létszámstop van, ahol nincs, ott jelentősen csökkent a toborzásra fordítható büdzsé, ami még alaposabb (lassabb) döntéshozatalt eredményez.


A kommunikációs technológiák egysíkú alkalmazása



Pályázói oldalról az önéletrajzzal történő pályázás 3-4 kattintással megoldható, ami egy már előre elkészített sablonos önéletrajz esetén 1-2 percet vehet igénybe. Az álláskeresők jelentős részénél alakult ki ez a szokás, felfedezték azt, hogyan tudják számukra kényelmesebb és gyorsabb (de nem hatékonyabb) módon kihasználni az e-mail és az internet adta lehetőségeket.

Vállalati oldalról nézve a HR sokszor tehetetlen a beáramló önéletrajz áradattal szemben. Nem tudja jól lekövetni a pályázatokat, mert - néhány vállalattól eltekintve - nincs automatizált megoldása az önéletrajzok feldolgozására és a digitális, kereshető formátumban való tárolására. Főleg emiatt az összes pályázat feldolgozása esetén fajlagosan csak nagyon kevés időt tudnak fordítani egy-egy önéletrajz átnézésére - ez sok esetben 1-2 perc, mondja a szakember.


Érdemes tovább sodródni az árral, vagy szembe úszni vele?



A fenti makrogazdasági tényezőkre vonatkozó vállalati/munkavállalói ráhatás nehezen mérhető, ezért ott érdemes beavatkozni, ahol ennek mikroszinten mérhető hatásait értelmezni lehet. A pályázási rendszer online-alapúvá tétele ilyen megoldás.

A HR-szakemberek számára az aktuális toborzási feladatra szabható, de mégis automatizált kiválasztási rendszerre építhető jelentkezői adatbázis megléte jelenti a megoldást, melyben a hagyományos önéletrajzok helyett online szakmai profilokat hoznak létre az álláskeresők, és így a HR-esek sokkal hatékonyabban tudnak foglalkozni minden egyes potenciális pályázóval. Ez a pályázónak is jó, hiszen ha potenciális jelölt lehet egy adott pozícióra, akkor esélyt ad magának arra, hogy ne hulljon ki rögtön az első rostán - teszi hozzá Marton Krisztina. Így a tömeges önéletrajz beáramlás egyszerűen kezelhetővé és visszakereshetővé válik majd, és az álláskeresés idejét is lerövidítheti.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
33 ezer állás vár betöltésre: több lett a hirdetés márciusban

Februárról márciusra 31 665-ről 33 089-re nőtt a magyar weben meghirdetett álláshirdetések száma. Ez közel 1424-gyel-gyel több az előző... Teljes cikk

Mit tud Debrecen?

Egyre nagyobb a verseny a tehetségekért, a minőségi munkaerőért. Különösen igaz ez Debrecenre és térségére, amely beruházások tekintetében az... Teljes cikk

Munka kisgyermek mellett: miért előnyös a kismama-szövetkezet?

A gyesen, gyeden levők számára létrehozott szövetkezeti foglalkoztatási forma 2021 második felétől létezik. Akkor négy-öt szövetkezet indult el,... Teljes cikk