Megjelent: 2 éve

Mikortól javasolt igényelni a nyugdíjat, ha külföldön akarok még dolgozni?

3 éve dolgozom Németországban, még 2 évet kell dolgoznom, hogy megkapjam 5 év után a nyugdíjamat. 2017 októberben töltöttem be a 63 és fél évet de nem adtam be a kérelmet, most márciustól szeretném benyújtani az igényt, de szeretnék Németországba visszajönni és még 2 évig dolgozni. Az a kérdés, hogy tudok-e részmunkaidőben ismét dolgozni, kapok-e betegbiztosítást még erre az időre? Ha maradnék meg 2 évet és nem kérem a magyar nyugdíjat, kell-e a nyugdíjintézetnek jelezném, hogy halasztást kérek?

mdr

Diákot rendelhet pár napra, hétre, de akár hónapokra is. Így annyi költsége merül fel, amennyit a feladat ellátása valóban megkíván.
DIÁKMUNKA - Mire jó? Megéri? Biztonságos? Kényelmes?


Dilemmák a diákmunkával kapcsolatban

A leírása alapján célszerűbbnek látszik, ha csak a német nyugdíjkorhatára betöltését és ottani (legalább 5 évi biztosítási időtartammal elérhető) nyugdíjjogosultsága megszerzését követően, a német nyugdíjával egyidejűleg igényli majd a magyar öregségi nyugdíját. (Természetesen joga van ahhoz is, hogy igényelje a magyar nyugdíját a német nyugdíja előtt, akkor ezt jelezze majd a nyugdíjmegállapító hatóságnak, ami ilyen esetekben Magyarországon kizárólagos hatáskörrel a Budapest Főváros Kormányhivatala VIII. Kerületi Hivatala).
A nyugdíját az EU koordinációs rendeletei alapján állapítják majd meg. E rendeletek szerint minden tagállam illetékes intézménye egyrészt a belső jogszabályai, másrészt az uniós rendeletek szabályai szerint bírálja el a kérelmeket. Ha az igénylő az adott tagállam belső szabályai szerint rendelkezik önálló jogosultsággal, akkor úgynevezett kettős megállapítás szerint kell az ellátást kiszámítani: először ki kell számítani a nemzeti szabályok szerint járó ellátást az adott tagállamban szerzett szolgálati idő és átlagkereset alapján (önálló nemzeti jogosultság alapján történő számítás), ezt követően pedig ki kell számítani az arányos nyugdíjrészt. Ez úgy történik, hogy meghatározzák az elméleti nyugdíj összegét, azaz azt az összeget, amekkora összegű lenne a nyugdíj, ha az igénylő az összes tagállamban szerzett összes szolgálati idejét mind az adott tagállamban szerezte volna, majd ennek egy olyan arányú részét számítják ki, ahogyan az adott tagállamban szerzett szolgálati idő az összes szolgálati időhöz aránylik. Ez lesz az időarányos, pro rata temporis nyugdíj. A két ellátás közül a magasabb összegűt állapítja meg (rész)nyugdíjként mindegyik érintett tagállam. Ha valaki nem rendelkezik önálló nemzeti ellátásra való jogosultsággal, akkor csak az arányos nyugdíjat állapítják meg.
A német nyugdíja részleteiről célszerű érdeklődnie a német szövetségi nyugdíjhatóságnál is:
Deutsche Rentenversicherung Bund (DRB)
Cím: Ruhrstraße 2, 10709 Berlin, Deutschland
Tel.: 00 49 30 865 1
Fax: 00 49 30 865 27 240
www.deutsche-rentenversicherung-bund.de

Aki válaszol:

Nyugdíjszakértő - Dr. Farkas András

Nyugdíjjal kapcsolatos kérdéseiket Dr.Farkas András, a NyugdíjGuru News alapító-főszerkesztője válaszolja meg. A budapesti ELTE jogi karán summa cum laude végzett jogász. Az elmúlt 22 évben több nagy biztosítótársaság és közvetítő cég felsővezetésének tagja, az élet- és nyugdíjbiztosítások szakértője. 2013 óta a Facebook NyugdíjGuruja több, mint 60 ezer követővel, 2015 óta a NyugdíjGuru News alapítója és szerzője.

Tisztelt Kérdezők!

Köszönjük, hogy megtisztelik portálunkat kérdéseikkel, viszont felhívjuk szíves figyelmüket, hogy mielőtt feltenné kérdését, nézze át eddig megjelent cikkeinket és a leggyakoribb kérdéseket a témával kapcsolatban, ehhez használják az oldalon található kereső funkciót, mert számos kérdést többször is megválaszoltunk. A jövőben szerkesztőségünk az azonos témában született kérdésekre a válaszadást szűri.

Kérdezze Ön is szakértőinket, írjon nekünk a kerdes@hrportal.hu címre!

Kérjük tömören fogalmazza meg kérdését, (max. 500-600 karakterben), mert kapacitáshiány miatt hosszabb kérdésekre nem tudunk válaszolni. A tanácsadás általános jellegű, bért, szabadságot, nyugdíjat nem számítunk ki. Az információk tájékoztató jellegűek, nem minősülnek jogi tanácsnak.

Privát emailben nem áll módunkban tanácsot adni, válaszadásra csak cikk formájában kerülhet sor. A kérdezők személyes adatait, nevét, emailcímét nem jelentetjük meg, és a szerkesztés jogát fenntartjuk.

Szakértőink szabadidejükben válaszolnak a feltett kérdésekre, így a válaszadás időbe telhet. Kérjük türelmüket!

Cafeteriával, béren kívüli juttatásokkal kapcsolatban a szakértőnk Fata László.
Munkajogi kérdésekre Dr.Olajos-Kiss Rita és Dr. Antalóczy Adrienn válaszol.
Adózási, bérszámfejtési kérdésekben a PWC Magyarország ad választ.
A megváltozott munkaképességgel kapcsolatos kérdésekben Kappel Katalin munka-és szervezetpszichológus és a Saldo Zrt segít.
HR-esek szakmai kérdésekben Sipos Sándortól kapnak tanácsot.
Coachinggal kapcsolatos szakmai kérdésekben, motivációs, munkahelyi,karrierproblémákkal kapcsolatban Ábri Judit válaszol.
Elbocsátással, outplacementtel kapcsolatos kérdéseiket Hadas Hajdu Helgának tehetik fel
Nyugdíjjal kapcsolatos kérdéseiket Saldo Zrt válaszolja meg.
Társadalombiztosítással kapcsolatos kérdéseiket Mányi Julianna válaszolja meg.
Employer brandinggel kapcsolatban Kádár Balázstól kérdezhet.
Közszolgálati kérdésekkel kapcsolatban Dr. Hódosi Anikótól kérdezhet.
Diákmunka kérdésekre Szerepi Bálint válaszol.
HR Szoftverekkel, felhővel kapcsolatban Beck Zsolt ad választ.

  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Mennyit vonhatnak le a nyugdíjból?

Öregségi nyugdíjasnak jogerős bírósági letiltó végzés alapján a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatósága a nyugdíjból 33%-t... Teljes cikk

A koronavírus miatt van-e mód előrehozott nyugdíjba menetelre?

Idén nyáron leszek 60 éves, a nők- 40-nel kb. két és fél év múlva leszek jogosult nyugdíjba menni. A koronavírus miatt egészségi állapotom a... Teljes cikk

Nyugdíjba menjek vagy GYOD-on maradjak?

1956-ban születtem. Ebben az évben jogosult lennék nyugdíjra. Készült egy hivatalos kimutatás 1970 és 2013 közötti időszakra vonatkozóan. 1981-ben... Teljes cikk