Megjelent: 4 éve

Minden, amit az egyszemélyes kft alapításának menetéről tudni érdemes

Korlátolt felelősségű társaságot akár egyetlen személy is alapíthat vagy vezethet. Megmutatjuk ennek folyamatát és a témával kapcsolatos, legfontosabb tudnivalókat. És azt, hogy kinek, miért éri meg emellett a forma mellett döntenie, ha cégalapításra adná a fejét.


Egy vállalkozás sikere rengeteg dolgon múlhat. Alapvető feltételnek számít egy jó ötlet és a megfelelő kezdőtőke, ez a két dolog azonban önmagában még nem elegendő. Legalább ekkora jelentőséggel bír az, hogy megtaláljuk a megfelelő cégformát.

Sokan részesítik előnyben az egyéni vállalkozás különböző formáit, mely adózás szempontjából sokszor a legideálisabb döntés. Mások azonban az egyszemélyes kft alapítás mellett teszik le a voksukat, melynek szintén megvannak a maga előnyei.

Ebben a bejegyzésben megmutatjuk azt, hogyan jöhet létre egy egyszemélyes korlátolt felelősségű társaság, mekkora tőkével kell rendelkeznünk a megalapításához, és miért éri meg egyáltalán ezt a cégformát választanunk vállalkozásunk működéséhez.

Hogyan alakulhat meg az egyszemélyes kft?



Sokan nem is gondolnák, de korlátolt felelősségű társaságot akár egyetlen magánszemély, vagy más gazdasági társaság is alapíthat. De az egyszemélyes kft úgy is létre jöhet, hogy egy, már működő társaság valamennyi üzletrészének tulajdona egy tag kezébe kerül.

A lényeg, hogy ha a kft irányítása egy kézben koncentrálódik, akkor egyszemélyes kft-ről beszélünk.

Az ilyen esetekben az alapításról nem társasági szerződés, hanem alapítói okirat készül, a cég pedig ügyvédi ellenjegyzésével jön létre. Abban az esetben pedig, ha egy több tagú kft tagjainak száma egy főre csökkenne, a korábbi társasági szerződését egy éven belül alapítói okiratra kell módosítani, ezáltal jön létre a korábbi társaságból egy új, egyszemélyes kft.

Mekkora tőke szükséges az egyszemélyes kft alapításához?



Egy egyszemélyes kft megalapításnál a minimális törzstőke mértéke három millió forint. Ez nem pénzben nyújtott vagyoni érték, eszköz, azaz úgynevezett apport vagy készpénz formájában is nyújtható. A cégforma nagy előnye továbbá, hogy az alapítás akár 0, azaz nulla forintos törzstőkével is megoldható, a fennmaradó összeget két éven belül kell a társaság részére rendelkezésre bocsátani.

A tőke rendelkezésre bocsátása a cég saját házipénztárába történő befizetéssel, valamint bankszámlára történő átutalással egyaránt történhet. A cégtörvény szerint azonban a bankszámla megnyitása után a házipénztárból az összeget át kell helyezni a számlára.

Az alapítás menete



Az egyszemélyes Korlátolt felelősségű társaság alapítása alapvetően gyors és egyszerű folyamat. Ami fontos, hogy minden esetben szükségünk lesz hozzá a megfelelő jogi ügyvédi képviseletre, hiszen az alapítói okirat tartalmát az alapítónak ügyvéddel kell egyeztetnie, valamint az alapításhoz szükséges jogi dokumentumok létrehozásához is szükség lesz a munkájára.

Az iratok előkészítése és ellenőrzése ügyvéd segítségével mindössze egy pár órás folyamat, mely után a szóban forgó dokumentumok egy későbbi időpontban aláírásra kerülnek a megfelelő személyek (alapító, tag, ügyvezető) által.

Következő lépésként a létrehozni kívánt egyszemélyes kft aláírt dokumentumait az ügyvéd megküldi az illetékes Cégbíróság részére a szükséges dokumentumokkal együtt, elektronikus cégeljárás használatával. Ezután a kft általában 1-2 nap leforgása alatt cégjegyzékbe és nyilvántartásába kerül az illetékes Cégbíróság által.

Végül a bejegyzési végzést és az ezzel kapcsolatos tájékoztatást a Cégbíróság elektronikus formában megküldi az ügyvédnek, aki ezt átadja a kft alapító tagjának és az ügyvezető(k)nek, valamint az esetleges számlanyilvántartó bank részére is továbbítja.

Innentől kezdve pedig semmi akadálya annak, hogy saját, egyszemélyes kft-nk megkezdje működését.

Miért érdemes egyszemélyes kft-t alapítani?



A cégforma legnagyobb előnye, hogy az egyéni vállalkozással szemben egy kft a cég vagyona és mérete miatt sok ügyfélben bizalmat ébreszthet. A gazdasági társaságokat ugyanis az egyéni vállalkozásokhoz képest sokan tőkeerősebbnek gondolják, még annak ellenére is, hogy ez nem feltétlenül igaz.

Az azonban már igen, hogy a gazdasági társaságokkal szemben való magasabb tőkeelvárás az alapítás során jó alapja lehet a bizalomnak.

Nagy előny továbbá, hogy egy kft formájában pontosan meghatározhatjuk a vállalni kívánt kockázatot, hiszen a kft és az egyetlen tag egymástól határozottan elkülönülnek. Ez azt jelenti, hogy ügyfeleinkkel szemben kizárólag a kft-nek, mint társaságnak vannak kötelezettségei. Az egyedüli tag tehát nem tartozik irányukban felelősséggel.

Míg régebben az egyszemélyes kft-t is könyvvizsgáltatni kellett, ma már ez sem kötelező, így az egyszemélyes kft alapítás gyors és egyszerű megoldást jelenthet abban az esetben, ha saját cég alapítása mellett döntenénk.

  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Ittasan dolgozó buszsofőr ellen mondták ki az ítéletet

Nem jogerősen egy év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt az Egri Járásbíróság egy ittasan dolgozó buszsofőrt Egerben - közölte a Heves... Teljes cikk

Autószerelő drogdíler ellen emeltek vádat, aki műhelyében árulta a kábítószert

A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem, új pszichoaktív anyaggal... Teljes cikk

Ajándékötletek nyugdíjba készülő kollégáknak

Ha egy olyan kollégánk vonul nyugdíjba, aki különösen kedves számunkra, természetes hogy szeretnénk őt meglepni valamivel. De mi lehet a megfelelő... Teljes cikk

Kapcsolódó hírek