kapubanner for mobile
Megjelent: 1 éve

Mindenki talál diákmunkát idén, aki keres

A diákmunkák közül legjobban idén is a komolyabb szaktudáshoz kötött pozíciókban – gépészmérnöki vagy IT-területen –, valamint egyes hostess-megbízásokkal lehet keresni, a legszerényebben pedig a telefonos és betanított fizikai munkák fizetnek.

diák munka melódiák-
images

images

Bár a diákmunka „szezonális jellege” évről évre csökken, a nyári időszakban átlagosan még mindig 40–45 százalékkal emelkedik a foglalkoztatott fiatalok száma. 

Az idei nyári szezonban a Meló-Diák becslése szerint országosan összesen 100 ezer diák vállal munkát. A diákmunkások átlag órabére a piacvezető iskolaszövetkezetnél 1700 forint körül alakul, de a kézhez kapott fizetés akár 5–10 százalékkal is meghaladhatja a hirdetések alapján számított összegeket.

A diákmunka iránti keresletet idén a rendkívül magas infláció is erősíti, egyre többen vannak, akik alapvető szükségleteik fedezése érdekében kénytelenek munkát vállalni.

A kínálat tartja a lépést: bár a kereskedelemben a korábbi évekhez viszonyítva kevesebb a diákmunka-lehetőség, a vendéglátásban, a strandokon, a fesztiválokon és – döntően a szabadságolások kiváltására – az üzemekben is sok diákot várnak. 

"Mindenki talál munkát, aki keres, a Meló-Diák honlapján jelenleg mintegy 600-féle lehetőségből lehet válogatni" – hangsúlyozza Kott Zoltán, a Meló-Diák elnök-vezérigazgatója.

A piacvezető iskolaszövetkezetnél nagyjából 40–60 százalék a budapesti és a vidéki munkalehetőségek aránya, és hasonló a megoszlás a fizikai és a szellemi–irodai pozíciók között is az előbbiek javára.

A Meló-Diáknál meghirdetett pozíciókban az átlag órabér megközelíti az 1700 forintot; Budapesten és a központi régióban, illetve a Balaton környékén 1800–1900 forint körül alakul, Dél-Dunántúlon és Kelet-Magyarországon 10–20 százalékkal alacsonyabb összegek a jellemzőek.
 

A legjobban idén is a komolyabb szaktudáshoz kötött pozíciókban – amilyenek például a gépészmérnöki vagy az IT-munkakörök –, valamint egyes hostess-munkákkal lehet keresni, a legszerényebben pedig a telefonos és betanított fizikai munkák fizetnek.

A diákok körében a legkeresettebbek a Balaton környékén, strandokon, csúszdaparkokban, vendéglátóhelyeken, fesztiválokon meghirdetett álláslehetőségek, de sok helyütt a mezőgazdasági munkák is a legnépszerűbbek közé tartoznak. Sok olyan pozíció van, amelyben a „szezonalitás” nem érvényesül: számos kereskedelmi, feldolgozóipari, gyorséttermi, irodai, mozis álláshely egész évben nyitott a diákok előtt.

A magyarországi pozíciók mellett a Meló-Diák az igazán kalandvágyóknak tengerentúli munkalehetőségeket is kínál.

A Camp America és az Au Pair programra az idén rekordszámban, több mint 400-an jelentkeztek, akik közül 350 tudtak kiutazni, 50-nel többen, mint 2022-ban – számolt be Kott Zoltán. Követségi becslések szerint az idén Magyarországról összesen körülbelül 1400 utaznak az Egyesült Államokba nyári munkára, közülük minden negyedik a Meló-Diák szervezésében.

Fotó: unsplash.com

  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Elstartolt a nyári diákmunka-szezon: ennyit kereshetnek a fiatalok

Már javában dübörög a 2024-es nyári diákmunka-szezon, a jelentkezések száma pedig ilyenkor – május végétől június közepéig – a legmagasabb.... Teljes cikk

Meghaladhatja a 2000 forintot a diákmunkások átlagos órabére 2024-ben

Dinamikusan emelkednek a diákmunka-órabérek, a piacvezető Meló-Diák elnök-vezérigazgatója szerint idén már az országos átlag is 2000 forint felett alakulhat. Teljes cikk

Ahol a bruttó a nettó: még vonzóbb a diákmunka

A 25 év alattiakra vonatkozó adómentesség felpörgette a diákmunkapiacot, növelte az álláskeresési kedvet a 25 év alattiak körében. Az órabérek... Teljes cikk