kapubanner for mobile
Megjelent: 5 éve

Mindent az adó-vevőkről és a rájuk vonatkozó szabályokról

A rádióhullámokkal történő kommunikáció, az ehhez szükséges műszaki ismertek bővítése és szakmai ismeretek megszerzése a rádióamatőrök fő tevékenységi köre. A rádióamatőrök adó-vevők segítségével kapcsolatba léphetnek a szűkebb és tágabb környezetükben lévő más rádióamatőrökkel. De akár a világűr határait is átléphetik a rádióhullámok segítségével.

adóvevő-

A rádióamatőrök tevékenységei

A rádióamatőr tevékenysége többirányú lehet, az egyik a szakmai tevékenység.  A szakmailag felkészültebbek, az elektronikai áramkörök tervezést, az adó-vevők megépítését is elvégzik. Sőt hullámtani megfigyeléseket is végeznek a rádióhullámok terjedésére vonatkozó ismereteik bővítésére.

A rádióamatőri sporttevékenységek körébe tartozik a rádiós tájfutás, a gyalográdió és a morzejelek alkalmazásának fejlesztését célzó, gyorstávírászat. A rókavadászatnak is nevezett rádiós tájfutás során, kis teljesítményű rádiós jeladókat kell megtalálni terepen, antennákkal felszerelt vevőkészülékekkel. A gyalográdiózás során magasabb földrajzi pontokról igyekeznek távoli kapcsolatokat létrehozni rádióhullámok segítségével.

A rádióforgalmi tevékenység nevezhető talán a legizgalmasabbnak. Ennek során rövid- illetve ultrarövidhullámok (RH, URH) használatával kommunikálnak. Távoli földrészek, egzotikus szigetek, vagy akár a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomás személyzetével is felvehetik a kapcsolatot a rádióamatőrök. Megfelelő berendezésekkel, a Naprendszerben keringő műholdak rádiójeleit is fogni képesek.

 

Mi szükséges ahhoz, hogy rádióamatőr legyél?

Megfelelő műszaki tudással felvértezve akár megépítheted saját adó-vevő készülékedet, de akár vásárolhatsz is egyszerűbb vagy profibb adóvevőt.

Szükséged van egy saját, egyedi azonosítóra, azaz hívójelre, amely a saját rádióállomásodat azonosítja, amely a hatósági engedélyben is feltüntetésre kerül.  Nemzetközi megegyezés szerint a hívójel első két karaktere az adott országot jelzi. Magyarország esetében ez az azonosító összesen hét karakterből állhat , és HA vagy HG betűkkel kezdődik.

A műszaki ismereteken túl a hatósági szabályozással is meg kell ismerkedned. A rádióamatőr szolgáltatóról szóló NMHH rendelet áttanulmányozása elengedhetetlen ahhoz, hogy tisztában légy a vonatkozó jogszabályokkal.

Ahhoz, hogy saját rádióállomást működtethess rendelkezned kell hatósági engedéllyel is, amelyet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Hivatala (NMHH) állít ki. Lehet egyéni vagy közösségi is, ha valamilyen klub vagy egyesület keretében szeretnétek ezt a tevékenységet folytatni. Az engedély feltételei közé tartozik a rádióamatőr vizsgabizonyítvány megszerzése is, amelyet szintén az NMHH szervezésében lehet elérni.

A sikeres vizsgához műszaki-, biztonsági-, jogszabályi- és rádióforgalmazási alapismeretekről és a gyakorlati tudásodról is számot kell adnod. Kezdő-, alap- és HAREC fokozatú vizsgák léteznek, ha valamelyiket megszerzed, akkor kérelmezheted az amatőrállomás üzemeltetését. Ha nem rendelkezel engedéllyel, akkor pedig engedéllyel rendelkező rádióamatőr felügyelete mellett gyakorolhatod a tevékenységet.

Ha saját engedéllyel rendelkező amatőrállomást létesítenél, akkor Alap, CEPT Novice és CEPT fokozatú engedélyeket igényelhetsz. Külön engedély szükséges URH-ra és RH-ra is, így az egyes készülékek engedélyezése és használata is ettől függ. Azok a készülékek, amelyek engedélyhez kötött frekvenciákat is képesek kezelni, csak hatósági engedéllyel vásárolhatóak meg.

 

Milyen adóvevők léteznek?

A rádióadó egy modulált vivőfrekvenciát állít elő, amit az antenna kisugároz, ez továbbítja a jelet, vagyis a hangot. A rádióvevő készülék, képes az RH és URH rádióhullámokat hanghullámokká, pl. beszédhanggá alakítani. Az adó-vevő készülék pedig egyesíti a rádióadó és a rádióvevő készüléket. Antennája képes felfogni az érkező rádióhullámokat és kisugározni az általad leadni kívánt jeleket (hang vagy morzejelek). Az analóg adó-vevőkön korlátozott csatornaszám található, így gyakrabban előfordul, hogy más is használja az adott csatornát. A digitális adó-vevők esetében már nagyságrendekkel több csatorna áll rendelkezésre. 

A legegyszerűbb, a gyerekek által is kedvelt adó-vevő készülék a walkie talkie. Ezek hatótávolsága kisebb, elektronikailag egyszerűbbek és általában egy frekvenciát használnak. Nemcsak játékra használhatóak, hanem kirándulások tagjainak vagy nagyobb munkaterületeken dolgozók kapcsolattartására, de rádióamatőr célokra is használhatóak. Engedély nem kell hozzájuk.

A profibb, hivatásos berendezések sokkal tartósabb kivitelezésűek. Ezeket általában cégek, vállalkozások használják, amelyeknek csak néhány frekvenciára van engedélyük, így csak azokat a frekvenciákat programozzák a berendezésekbe. 

A rádióamatőr tevékenység elkezdése előtt nem csak a műszaki alapismereteket érdemes elsajátítani. Nem árt, ha tanulmányozod az amatőr állomások üzemeltetésére vonatkozó jogszabályokat is.  A legcélravezetőbb az, ha felveszed a kapcsolatot a témával foglalkozó klubbal, egyesülettel, vagy egy tapasztalattal rendelkező rádióamatőrrel.

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Évi 70 millió forintos fizetésért keresnek háziorvost

Évi 150 ezer fontért, azaz mintegy 70 millió forintért keresnek az Egyesült Királyság legtávolabbi, legeldugottabb szigeteinek háziorvosi... Teljes cikk

Ittasan dolgozó buszsofőr ellen mondták ki az ítéletet

Nem jogerősen egy év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt az Egri Járásbíróság egy ittasan dolgozó buszsofőrt Egerben - közölte a Heves... Teljes cikk

Autószerelő drogdíler ellen emeltek vádat, aki műhelyében árulta a kábítószert

A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem, új pszichoaktív anyaggal... Teljes cikk

Kapcsolódó hírek