Megjelent: 4 éve

Mire figyeljünk videóinterjú készítésekor?

A fejlett technológiáknak köszönhetően egyre több cég alkalmaz videóinterjút a pályázók kiválasztásához, hiszen így még a személyes találkozó előtt benyomást alkothatnak a jelentkezők kompetenciájáról. Sámson Dorottya, a Profession.hu álláspiaci szakértője most elárulja, mikre figyeljünk oda felkészüléskor és az interjú rögzítése közben.

images

1. Készüljünk ugyanúgy, mintha személyes interjúra mennénk!

Bár online történik és a kérdések előre meghatározottak, a videóinterjú lényegében pontosan olyan interjúszituáció, mint a személyes találkozás. Ez az első fontos állomás, ahol interaktívan mutatkozhatunk a vágyott munkáltató előtt. Nagyon fontos, hogy alaposan felkészüljünk a cég tevékenységi köréből, saját tapasztalatainkból, és a leggyakoribb kérdéseket, illetve kulcsszavakat végiggondolva üljünk le a webkamera elé.

2. Rögzítsük az interjút semleges környezetben!

A videóinterjú megszakítására nincs lehetőség, ezért nagyon fontos, hogy nyugodt és semleges környezetben üljünk le. Megfelelő hely lehet a dolgozószoba, a nappali vagy az étkező is, csak fontos, hogy rendezett háttér előtt készítsük a felvételt. Némítsuk le telefonunkat, és kérjük meg családtagjainkat illetve lakótársunkat, hogy semmiképp se zavarjanak az interjú készülte közben. A háttérzaj teljes kiszűrése érdekében a kutyát, macskát és egyéb háziállatot is valamelyik másik helyiségben helyezzük el.

3. Az interjú előtt teszteljük technológiai eszközeinket!

Fontos, hogy az interjú készültét megelőzően rövid próbafelvételt készítsünk, hiszen csak így tudjuk eredményesen tesztelni technológiai eszközeinket. Kulcsfontosságú, hogy zavartalan legyen az internetkapcsolatunk, de azt is érdemes ellenőriznünk, hogy a felvételen milyen megvilágításban vagyunk láthatóak. Ellenőrizzük a webkamera és a mikrofon állapotát. Érdemes azt is megnézni, hogy hány percig tartanak a kérdésre adott válaszaink, és semmiképp se hagyjuk az utolsó pillanatra a felvétel rögzítését.

4. Készüljünk fel lélekben is a szituációra!

Az interjút összeállító HR-es kollégák általában pozitív, és a sikerekre irányuló kérdéseket tesznek fel, azonban az előre rögzített videóinterjú mégis egyoldalú és stresszes szituáció, hiszen semmiféle valósidejű visszajelzést nem kapunk a másik oldalról. Sokat segíthet, ha lehetőségként közelítjük meg az interjút, és valamelyik hozzánk közel álló embert képzeljük a virtuális interjúztató helyébe. Az is fontos, hogy alul-felül úgy legyünk felöltözve, mintha személyes interjúra mennénk, mert ez önbizalmat ad és jobban bele tudunk helyezkedni a szituációba is.

5. Technikai problémák esetén ne habozzunk segítséget kérni!

Amennyiben a saját felszerelésünkön túli technológiai problémába ütköznénk, ne féljünk segítséget kérni a videóinterjú-szolgáltató cégtől. Senki sem fog önállótlannak tartani ettől minket – a kapcsolatfelvétel ebben az esetben éppen problémamegoldós képességünkre és talpraesettségre enged következtetni. Sokkal kitartóbbnak tűnünk, ha utánajárunk a probléma okának, hiszen ezzel azt jelezzük, hogy mi valóban szeretnénk megtalálni a megoldást és elkészíteni az interjút.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter