Megjelent: 4 hónapja

Mit ad a külföldi egyetem a karrierépítésben? - íme három példa

Közös bennük, hogy külföldi egyetemeken szereztek diplomát, évekig dolgoztak Nyugat-Európában, majd hazatértek Magyarországra. Koltai Edina Glasgow-ban színházi rendezést és művészettörténetet tanult, Asztalos Gina Svájcban menedzsmentet, Nógrádi Ádám Londonban informatikát. Három karriersztori, ami azt is megmutatja, milyen kapukat nyit meg a nemzetközi környezet.

Koltai Edina (a fenti képen) színházi rendező szeretett volna lenni, és egy az USA-ban töltött gimnáziumi év után mindenképp angol nyelvterületben gondolkodott. Öt külföldi egyetemre jelentkezett, mindenhova felvették, ő végül a University of Glasgow-t választotta.

“Ideális helyszín volt az a város az egyetemi évekre. Akkoriban legfeljebb azon gondolkodtam, a kulturális élet mennyire pezsgő, vannak-e megfelelő gyakornoki munkalehetőségek a városban egy diák számára, a karrierem további részéről nem” - mondja. Szerencsére a glasgow-i egyetemen a színházi tanulmányok mellett művészettörténetet, műkincskereskedelemmel és joggal kapcsolatos kurzusokat is felvehetett, és fokozatosan rájött, hogy ez a terület érdekli igazán.

Először egy kisebb helyi aukciósháznál, a Great Western Auctions-nál dolgozott egy kerámiaspecialista jobbkezeként, majd a disszertáció és a záróvizsgák éve már teljes állásban a Sotheby's londoni központjában találta. “A mai napig azokat a készségeimet használom, amelyeket ezen a két helyen fejlesztettem tovább. A Sotheby's a világ egyik legnagyobb aukciósháza, rengeteget tanultam ott, és ha meglátják a CV-mben ezt a nevet, szinte azonnal csörög a telefonom, és behívnak állásinterjúra” - meséli.

“Kíváncsi voltam a hazai viszonyokra”


El tudott volna helyezkedni Nagy-Britanniában is, de pontosan látta, hogy épül fel ott egy karrierút. “A művészeti világ hazai oldalát is meg akartam ismerni annak előnyeivel és hátrányaival. London egy műkincskereskedelmi világközpont, ami Budapestről sajnos nem mondható el, és az ottani műtárgyak kvalitása is páratlan. Nagyon erős a specializáció már a karrier korai fázisában is, a munkakörök sokkal koncentráltabbak egy magas színvonalú globális szervezetnél, amire hazánkban nincsen példa. Magyarországon az aukciósházaknak ugyanakkor saját gyűjteménye van, amiből értékesítenek, vagyis közvetítői és kereskedelmi oldalról is aktív piaci szereplők. Így szélesebb perspektívában, több szegmensbe is betekintés nyerhettem.”

Jelenleg a BÁV Aukciósháznál dolgozik, ahol egyszerre lát el adminisztratív, rendezvényszervezési, szakmai feladatokat aukciós menedzseri pozícióban. “A munkám része a folyamatos problémamegoldás. Ez egy izgalmas és mozgalmas világ, ahol minden nap történik valami váratlan. A szakmai tudás folyamatosan gyarapítható” - meséli Koltai Edina, aki évek alatt több nemzetközi művészeti vásáron is szerzett tapasztalatot kiállítóként, és a szervezői oldalról, tárlatvezetőként és VIP-ügyfelek kapcsolattartójaként.

Az utóbbi időben elkezdett érdeklődni az ékszerek, drágakövek és a gyémántpiac iránt is. Ékszerbecsüs képesítést szerzett. “Azért nem a Zsolnay-kerámiák vagy a magyar 20. századi festészet felé orientálódtam, mert a globális piacban gondolkodom. Egyelőre szeretnék itthon maradni, de 3-4 éves távlatban 1-2 évet azért szívesen eltöltenék külföldön. Saját vállalkozásban is gondolkodom, de nemzetközi kitekintéssel, amihez jó alap az eddig megszerzett tapasztalatom” - mondja.

Diploma Svájcban, munka Szingapúrban


Asztalos Gina 8 évet töltött külföldön. Egykori versenytárcosként már egészen fiatalon tisztában volt azzal, hogy a verseny az oktatásban és a munkaerőpiacon is globális. A Corvinus Egyetem után éppen ezért szerette volna megmérettetni magát külföldön is, és kipróbálni, milyen az élet nemzetközi környezetben, önállóan.

A University of St. Gallenen végzett stratégiai és nemzetközi management szakon Svájcban. “A diplomám megszerzéséhez 5 hetes gyakorlatot kellett szereznem egy olyan cégnél, ami nem Svájcban és nem is az anyaországomban található. Ez a kihívás ismét eggyel tovább lendített a komfortzónámból, és valójában teljesen véletlenül, de elindította a karrierem” - mesélte.
Asztalos Gina Svájcban végzett, dolgozott Szingapúrban, most Magyarországon élAsztalos Gina Svájcban végzett, dolgozott Szingapúrban, most Magyarországon él

A LinkedIn keresőfunkciójában egyszerűen rákeresett a ”strategy intern” kifejezésre, így kötött ki nem sokkal később - 2013-ban - néhány jól sikerült interjú után a BASF-nél, ahol azóta is szinte megszakítás nélkül dolgozik. Három évet töltött a vállalat németországi központjában, először marketing területen, majd egy évre innovációs tanácsadóvá avanzsált, innen pedig Szingapúrba vezetett az útja, ahol projektmanagerként, majd business intelligence teamleaderként dolgozott három éven át.

Hogyan dolgozz sokszínű csapatban?


“Abszolút releváns munkaerőpiaci tudást adott az egyetem. Megtanultuk, hogyan dolgozzunk csapatban, nemzetközi környezetben, és mivel nem volt lehetőség vizsgaismétlésre, ez igencsak kompetitívvé tett mindannyiunkat. Togóban létrehoztunk egy olyan social enterpreneurship (szociális vállalkozás - a szerk) projektet is, amely igazi mély víznek bizonyult. Ott számos olyan helyzettel találkoztunk még diákként, ami később időről időre a való életben is adódik” - emlékszik az egyetemi évekre.

“Amit a BASF-nél megtanultam, az az, hogy mit kell tennem, ha nem hasonló életkorú, érdeklődésű és tapasztalatú emberek vesznek körül. Az egyetem jól felkészített ezekre a helyzetekre, de kibontakoztatni a képességeimet szükségszerűen akkor tudtam, amikor ilyen diverz környezetbe kerültem. Az élet nem egy készen kapott esettanulmány. Ott neked kell feltérképezned azokat a dolgokat is, amelyeket az egyetemen még készen kapsz, például a piacról vagy a versenytársak viselkedéséről.”

Nem az a lényeg, hogy hol, hanem az, mit tudsz belőle kihozni


Asztalos Ginának nem volt honvágya, sőt, szakmai előremenetele céljából Németországba lett volna észszerű visszaköltözni, de a véletlenek ismét máshogy alakították az eseményeket. “2019 augusztus végéig volt szerződésem Szingapúrban, és a cég központja felé mutatott az utam, mert mindig ott van a legtöbb lehetőség az előrelépésre. Azonban a vállalat épp egy belső átalakítás közepén járt, így a bizonytalanság miatt 27 belső interjú után sem akadt megfelelő pozíció a központban. Végül épp egy 3 hetes nyaralás folyamán nyílt meg egy izgalmas álláslehetőség Magyarországon, amelyet elfogadtam. Úgy ítéltem meg, hogy ebből sokat fogok tudni kihozni, így - bár megvolt a németországi repülőjegyem a család és barátaink nagy örömére végül hazarepültünk a férjemmel” - meséli.

Másfél év telt el azóta, hogy párjával Magyarországra költözött, és egyelőre élvezik, hogy ismét gyökeret ereszthetnek itt. “Nem könnyű, hogy mindkettőnknek megfelelő fejlődési lehetőségei, karrierperspektívái legyenek. Abszolút benne van a pakliban, hogy egyszer ismét külföldre költözünk majd” - mondja.

Pincérkedés, próbavásárlás, projektmenedzsment


Nógrádi Ádám 25 évvel idősebb bátyja példáját követte, aki külföldön tanult. “Önálló életet akartam, és azzal már tisztában voltam, hogy a reál irány, főleg az informatika érdekel” - kezdi Ádám. Három nagy-britanniai egyetemre is jelentkezett, és végül Manchesterben kezdett tanulni computer science BsC-n. Ezt követően egy évet töltött a JP Morgannél, majd a BSc-diplomával Londonba költözött. A mesterképzést végül 2016-ban fejezte be a University College Londonban, technology management szakon.

“A tanulmányaim közben nem gondolkodtam azon, hol indul majd a pályám, de nem Angliában képzeltem el az életemet.” Diákként dolgozott a vendéglátóiparban, pincérkedett bálokon, esteken, de volt próbavásárló is, míg végül egy korábbi kollégiumi barátja el nem hívta egy startuphoz.
Nógrádi Ádám Londonban diplomázott informatikusként, most Budapesten a fintech felé vette az iránytNógrádi Ádám Londonban diplomázott informatikusként, most Budapesten a fintech felé vette az irányt

“Részmunkaidőben kezdtem egy teljesen online működő garázscégnél, amiből aztán teljes állás lett, és elmélyedtem a projekt- és IT-menedzsment, a programozás világában. De volt, hogy számítógépeket dugdostam össze az irodában az asztalok alatt mászva” - emlékszik. Végül 3 évet töltött ennél a startupnál, mielőtt tavaly párjával hazaköltözött volna. Egyéni vállalkozóként jelenleg is bedolgozik a cégnek.

A Loxon Solutions projektmenedzsere lett, most pedig a Supercharge-nál dolgozik. “Maradhattam volna Angliában, és felvehettem volna jelzáloghitelt 30-40 évre, de most itt ülök a saját lakásomban” - mondja. Nézelődött Franciaországban, Angliában is, mielőtt hazatért volna.

“Az volt a tervünk a barátnőmmel, hogy ha valamelyikőnk talál egy megfelelő állást, a másik követi. Ő talált is egyet Budapesten, én pedig akkor elkezdtem fintech irányban nézelődni a hazai piacon. Ez nem volt egyszerű, mert itthon azért limitált a pálya, de végül sikerült. Az volt az álmom, hogy nemzetközi projektekben vehessek részt, és most pontosan ez a munkám. Bármikor visszaköltözhetnék Londonba, de egyelőre jó itt. Az biztos, hogy sokat fogok utazni a jövőben is” - mondja.

A fiatalok Engame Akadémia pályaorientációs nyílt napján beszéltek pályafutásukról.

A nyitóképen Koltai Edina
  • 2021.05.12SAP Human Experience Summit Miért fontos, hogy a vállalatok a munkavállalókat helyezzék tevékenységük középpontjába? Hogyan növelhető a kollégák hatékonysága és elkötelezettsége egy világméretű járvány idején? Ezekre a kérdésekre is választ ad az SAP Human Experience Summit. A közép-kelet-európai régió HR-eseinek szóló rendezvény interaktív virtuális élményt kínál független és SAP szakértők előadásaival, valamint vállalatok vezetőinek kerekasztal-beszélgetéseivel. A konferencia ingyenes, csupán regisztálni kell. Csatlakozik? Részletek Jegyek
  • 2021.05.13 Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban Olyan vezetőknek és (kulcs) munkatársaknak, (HR) controllereknek, HR-eseknek, pénzügyi szakembereknek ajánljuk a képzést, akik a HR munka hatékonyságát, eredményét mérni, számolni, és ezt begyakorolni szeretnék. Ajánljuk továbbá mindazoknak, akik a munkaerő elemzésének, értékelésének vállalati standardizálását, és mérésének elvét és gyakorlatát megismerni szeretnék. Részletek Jegyek
  • 2021.06.07 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.06.19Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Harc a munkaerőért - van-e alternatívája Budapestnek?

Egyre nagyobb versenytársat jelentenek Budapestnek a munkaerőért vívott harcban azok a vidéki városok, amelyek megfelelő infrastrukturális... Teljes cikk

A járvány a kiküldetésben dolgozókat is megterheli

A járvány következtében a relokációs szektor is megtorpant, hiszen sokkal nehezebbé vált az utazás, a költözés. Milyen pluszt tud adni a... Teljes cikk

Hogyan alakítsuk ki az irodát? - javaslatok a post Covid munkatérre (1.)

A Covid még jó ideig hatással lesz az irodaterekre. Hogyan lehet újradefiniálni az irodát úgy, hogy hatékonyabbá tegye munkát, mégis reagáljon a ... Teljes cikk