Megjelent: 7 éve

Mit tanuljak ingyen 2014-ben?

Előzzük meg a kiégést tanulással: az érdeklődési körünknek megfelelő online képzés új lendületet hozhat az életünkbe. Használjuk ki az internet korlátlan lehetőségeit, fejlesszük ingyen szakmai ismereteinket és személyes készségeinket.

images

Aki hisz a fejlődésben, az folyamatosan keresi a tanulás lehetőségét, akármilyen területen is dolgozik. A „Continuous Professional Development”, azaz a folyamatos szakmai fejlődés mára világszerte széles körben elfogadott törekvéssé, elismert értékké vált. Az igényes, sikeres vállalatvezetők, szervezetben dolgozó szakemberek, vállalkozók, sőt, a fejlesztéssel foglalkozó szakemberek maguk is állandóan törekednek a tanulásra, a továbbfejlődésre.

„Ezt egy életen át kell játszani”

A Lifelong Learning, az élethosszig való tanulás sajátos szemléletet igényel: félre kell tennünk a büszkeségünket, és alázattal elfogadni, hogy – bár lehetünk kiváló szakemberek, nagyszerű vezetők – van még mit tanulnunk. Ha megtaláljuk ezt az optimális pontot, a fejlődés, a kiteljesedés hihetetlen élményeket tartogat számunkra.

Mire jó a tanulás? A személyes kiteljesedés élménye mellett megújulást hoz. Új szemléletet, ismereteket ad. Fejleszti készségeinket, gazdagítja a karrierlehetőségeinket. Inspirációt nyújt a további olvasáshoz, ismeretszerzéshez, motivációt ad a cselekvéshez. Nem utolsósorban pedig új ismeretségeket is köthetünk a tanulás által.

A fásultság, a motivációvesztés, a kiégés egyik legjobb ellenszere a folyamatos szakmai és személyes fejlődés. Ezt számtalan módon meg lehet valósítani: az önismereti műfajok (terápia, pszichodráma), egy új hobbi (például fotózás, rajzolás) vagy a személyes coaching mind más és más formában nyújtanak fejlődési lehetőségeket.

A mindennapi inspiráció fenntartásához megfelelő lehet a motivációs irodalom olvasása, az inspiráló videók (például a TED előadások) rendszeres megtekintése, a motiváló légkörű közösséghez csatlakozás, rendezvények látogatása.

Határtalan tanulás: ingyenes online kurzusok

Akiben azonban ennél erősebb késztetés él a tanulásra, és egy-egy területet mélyebben szeretne megismerni, annak jó híreim vannak. Kivételesen szerencsés korba születtünk, az internet korlátlan lehetőségeket kínál a tanulni vágyóknak. Tanulási igényünket nem csak a „kötelező” szakmai vagy munkahelyi továbbképzéseken és a busás képzési díjjal járó, komolyabb tanfolyamokon csillapíthatjuk: a világhálón kínált, saját érdeklődési körünknek megfelelő, rövidebb kurzusokon ingyen vagy minimális összegekért tanulhatunk.

Akármilyen hihetetlenül hangzik is: a különböző távoktatási platformokon (például Coursera, EdX, Udacity) néhány hetes, tartalmas kurzusok ezreit kínálják ingyenesen a tekintélyes oktatási intézmények. Az adott szakterület vezető szakembereitől tanulhatunk az érdeklődési körünk szerinti témákról, legyen az pszichológia, környezetvédelem, jog, irodalom vagy csillagászat.

Ilyen oktatási portál például a 2011 őszén indult Coursera, amely ma már a világ 100 egyeteme (köztük a Stanford, a Princeton, a Yale stb.) együttműködésével ötszázféle kurzust kínál ingyenesen. A képzések időtartama jellemzően 6-10 hét, a témák kínálata pedig rendkívül színes.

Az online tanulás nagyszerű forma: hatékony és inspiráló, ugyanakkor rendkívül idő- és költségtakarékos. Heti néhány óra időráfordítást igényel a videóelőadások megnézése, a kötelező/ajánlott irodalom elolvasása, a jegyzetek feldolgozása, az online vitafórumokban való részvétel, esetenként a feladatok kidolgozása. A tanulás és a visszacsatolás folyamatos sikerélményt nyújt, a kurzus végén pedig a szervező oktatási intézmény nevével ellátott oklevelet kapunk a részvételről. Ha az ingyenes forma helyett rászánunk egy csekély összeget (kb. 40 USD), akkor emelt szintű követelmények – hosszabb esszék kidolgozása, gyakorlati feladatok dokumentálása stb. – teljesítésével az eredményt is tartalmazó oklevelet ad az intézmény.

A hallgatók rendkívül egyszerű, könnyen kezelhető és áttekinthető felületen kommunikálhatnak (egyes kurzusok esetében akár több tízezren is vannak, és ne feledjük, hogy jó részük „műkedvelő” érdeklődő, hétköznapi számítógépfelhasználó). A videók, írott oktatási anyagok, sok esetben a kötelező irodalom anyagai is letölhetőek. A videóelőadások természetesen okostelefonról, mobil eszközökön is megtekinthetőek.

Az időbeosztás rugalmas, mindenki a saját kényelmi szempontjainak megfelelően alakíthatja, mikor foglalkozik a tanulással. A képzésen való részvétel nem utolsósorban a nyelvtudás fejlesztésére, szinten tartására is kiváló lehetőség.
Természetesen egy ilyen online kurzus nem nyújt olyan átfogó ismereteket, mint egy hagyományos, több évig tartó képzés, ezzel szemben kiváló lehetőséget ad arra, hogy hasznos tapasztalatokat szerezzünk a világ legszínvonalasabb egyetemeinek, üzleti iskoláinak oktatási trendjeiről, és a legfrissebb ismereteket első kézből tanuljuk meg egy-egy adott terület vezető szaktekintélyeitől.

Épp a napokban végeztem el egy kurzust a Case Western Reserve Egyetemen, melynek témája „Az érzelmi intelligencia a vezetés szolgálatában”, az oktató pedig a Daniel Golemannel közösen könyveket publikáló Dr. Richard Boyatzis professzor. A hasznos ismereteket nyújtó, személyes készségeket is fejlesztő kurzust szívből ajánlom mindenkinek, aki vezetőként vagy vezetőkkel dolgozik.

A hab a tortán: a tudásmorzsákon és a kompetenciafejlesztésen kívül az online kurzus – témától függetlenül – keményen fejleszti az önfegyelmet is, hiszen a saját személyes időnk, energiánk beosztását kell átrendeznünk ahhoz, hogy teljesítsük a képzéssel járó kötelezettségeket.

Hogy is néz ki az online tanulási élmény? Erről készített zenés videót a Coursera Katy Perry Birthday című számának paródiájaként.

Mi mindenről lehet online tanulni?

Ha az olvasó kedvet kapott az online tanuláshoz, az alábbiakban egy színes étlapot ajánlok figyelmébe. A közeljövőben induló néhány izgalmas kurzust válogattam össze a tanulási motiváció szerinti háromféle személyes célnak megfelelően.
Tegyük fel magunknak a következő kérdést: Mi a célom a tanulással? Szakmai fejlődés, személyes készségeim fejlesztése, vagy világnézetem és műveltségem gazdagítása?

Az izgalmasabbnál izgalmasabb kurzusok felsorolását Szabados Andrea HR Blogjában lehet megtalálni.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Hibrid rendszerrel indítja a tanévet az ELTE

A koronavírusjárvány-ügyi készültségre tekintettel tantermi és online kurzusok kombinációjával indítja a tanévet az Eötvös Loránd Tudományegyetemen (ELTE). Teljes cikk

Négy tudományegyetem cáfolta, hogy közös orvosegyetemet akarnának létrehozni

A Debreceni Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Semmelweis Egyetem közlése szerint sem az orvos- és egészségtudományi... Teljes cikk

Idén pótfelvételin is lehet jelentkezni állami ösztöndíjas helyekre

A korábbiaktól eltérően idén várhatóan a pótfelvételi eljárásban is lehet jelentkezni állami ösztöndíjas helyekre - mondta az Oktatási Hivatal... Teljes cikk