Szerző: Váradi Tamás
Megjelent: 10 éve

Munkaadók vs. alkalmazottak: két év múlva minden más lesz?

Két éven belül jelentősen megnőhet a kollektív szerződéssel rendelkező cégek száma, a munkavállalóknak pedig sokkal több ismeretük lesz a munkatörvénykönyvről - ígérik azok a szakszervezetek, amelyek részt vesznek "A Munkáért!" elnevezésű programban. Az uniós támogatásból megvalósuló kezdeményezés tanácsokat is ad a vállalkozóknak, a kérdés csak az, hogy lesz-e erre igény.

images

Szeptemberben kezdte meg "A Munkáért!" elnevezésű uniós finanszírozású kétéves projekt megvalósítását a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ), a LIGA Szakszervezetek, valamint a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége. Az 1,6 milliárd forintos uniós támogatásból megvalósuló kezdeményezésnek az a célja, hogy megerősítsék az országos munkavállalói és munkaadói szövetségek együttműködését.

Akkor lennénk elégedettek két év múlva, ha érezhetően nőne a munkaadók és a munkavállalók ismerete a munka törvénykönyvéről, valamint ha javulna a kollektív szerződéssel lefedett cégek aránya - mondta a HR Portálnak Fiedler Péter, a Liga Szakszervezetek kommunikációs vezetője, aki szerint a tudatos munkavállalók sokkal jobban tudnak teljesíteni. A kollektív szerződések ráadásul egyaránt védelmet nyújtanak a munkaadóknak és a munkavállalóknak, szintén jobb teljesítményre adva lehetőséget. De igazán akkor lehetnénk elégedettek, ha a most megindított folyamat két múlva is - már pályázati támogatás nélkül - tovább gerjesztené a szociális párbeszéd minden szintjét - tette hozzá.


Mindenkinek tudnia kell a változásokról!A három szakszervezet országosan 29 tanácsadót alkalmaz (19 megye plusz Pest illetve Buda tanácsadói, valamint 8 ágazati tanácsadó), akiknek az a feladatuk, hogy a munkaadókkal és az alkalmazottakkal is megismertessék az új Munka törvénykönyvét. Különös hangsúlyt fektetnek a kollektív szerződések előnyeire, az új Mt. ugyanis a klasszikus munkajog irányából eltolódott a polgári jog felé, azaz a felek szabadabb megállapodásának irányába. Ennek azonban feltétele a kollektív szerződés megkötése, amelyhez szükség van egyrészről reprezentatív szakszervezetre, másrészről fogadókész munkáltatóra.

A tanácsadók megmutatják a munkáltatóknak a kollektív szerződésben rejlő lehetőségeket, a munkavállalóknak pedig a hatékony tárgyalásban segítenek, hogy ezáltal Magyarországon megnőjön a kollektív szerződéssel lefedett munkahelyek száma.

A projekt még csak szeptember elsején indult, a kollektív munkaügyi tárgyalás pedig jellemzően időigényes műfaj - fogalmazott Fiedler Péter, megjegyezve, hogy a tanácsadók eddig csaknem 350 vállalkozást kerestek fel. Időt kell hagyni a munkaadóknak arra, hogy megértsék az új Mt. teremtette lehetőségeket, és idő kell ahhoz is, hogy a tanácsadók elnyerjék a munkavállalók bizalmát is - mondta.


Hogyan zajlik a tanácsadás?A tanácsadók előbb levélben keresik meg a vállalkozásokat, majd személyesen is. A találkozó során tájékoztatják a munkaadókat az új Mt. jelentősebb változásairól, a kollektív szerződések megnövekedett jelentőségéről, a szociális párbeszéd formáiról, és felajánlják segítségüket az egyeztetések megkezdésében.

A tanácsadók ezután - az országos munkaadói és munkavállalói szervezetek között létrejött megállapodásoknak köszönhetően - bejuthatnak a munkahelyekre, hogy ott a munkavállalókat is tájékoztassák ugyanezekben a témákban. Amennyiben a tanácsadó sikeres volt, a munkahelyeken megindulhat a szociális párbeszéd, majd a kollektív munkaügyi tárgyalás. Az eredmény pedig a munkahelyi szintű - később pedig akár ágazati - kollektív szerződés.

Ezen kívül természetesen a munkaadók és a munkavállalók is közvetlenül felkereshetik tanácsadókat, akik nem csak virtuálisan - honlapon keresztül - érhetők el, hanem személyesen is az ország több pontján.


Vállalkozóknak is segítenekA program során azt is vállalták a szakszervezetek, hogy felmérik az új Munka Törvénykönyvének valós hatásait. Az országos kutatásban legalább 7800 főt kérdeznek meg, a felmérés eredményeit pedig workshopokon és konferenciákon tárják a szociális partnerek elé. A Munka törvénykönyve hatásait vizsgáló kutatás első eredményei 2014 végére várhatók.

Az 1,6 milliárdos költségvetésből a munkáltatók képzésére is fordítanak: többszintű vállalkozói fórumot hoznak létre, amely folyamatos konzultációs lehetőséget, információszolgáltatást biztosít. Ha ezek a tanácsadó pontok létrejönnek, valamennyi vállalkozó tanácsot kérhet személyesen, telefonon, e-mailben, illetve a honlapon keresztül.
  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Céges belső képzések: december 31-e fontos jelentési határidő

Ha egy cég saját munkavállalóinak 6 óránál hosszabb belső képzést tart, 2020 óta a felnőttképzési törvény hatálya alá esik. Ehhez pedig... Teljes cikk

Fluktuáció: a szervezet laborlelete

Szinte mindenkit küldött már a szakorvosa laborba, ahol egy vérévételből számos következtetést tudnak az orvosok levonni, arra vonatkozólag, hogy... Teljes cikk

Ezek a tanácsadó szakma aktuális kihívásai

Milyen kihívást jelent a tanácsadói szakma számára a mesterséges intelligencia, a gyorsan változó társadalmi igények és a gazdasági válság?... Teljes cikk