Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 13 éve

Munkabalesetek 2006. III. negyedév - Kicsit javult a helyzet

Munkabaleset: "az a baleset, amely a munkavállalót szervezett munkavégzés során vagy azzal összefüggésben éri, annak helyétől és időpontjától és a munkavállaló (sérült) közrehatásának mértékétől függetlenül."


Az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség közzétette a 2006. III. negyedéves munkabaleseti statisztikát, amelyből kiderült, idén az elmúlt 5 év azonos időszakához mérten a legkevesebb munkabaleset történt a hazai munkaerőpiacon.

A kimutatás szerint összesen 16096 munkabaleset következett be a harmadik negyedévben, ebből is 93 halálos kimenetelű baleset történt. A legtöbb munkabaleset - 1011 - a fővárosban történt, de szintén magas volt a munkabalesetek száma Pest megyében - 476 - és Győr-Moson-Sopron megyében. Ez utóbbiban 381 baleset következett be. A legtöbb halálos munkabaleset Bács-Kiskun megyében, a legtöbb súlyos kimenetelű munkabaleset szintén ebben a megyében, továbbá Pest megyében és Veszprémben történt. A súlyos csonkulásos esetek száma Hajdú-Bihar megyében és Pest megyében 2-2 fővel volt a legmagasabb.

A listán a legpozitívabb helyet Zala megye foglalja el, ahol a legkevesebb, 111 munkabaleset következett be az elmúlt negyedévben. Kiemelendő ugyanakkor, hogy a legrosszabb helyezettek az első háromnegyed éves összesítés szerint Budapest, Pest megye és
Győr-Moson-Sopron megye - itt összesen 1108 munkavállaló szenvedett súlyos, csonkulásos, vagy halálos kimenetelű balesetet.

Ágazati bontásban az első háromnegyed év munkabaleseti összesítése nyomán kiderült, hogy a legtöbb munkabaleset - 1181 - a kiskereskedelemben, a szárazföldi és csővezetékes szállításban - 1147 fő -, illetve az élelmiszer- és italgyártásban -1083 fő - következett be. Az elsők közé jósolt építőiparban javulni látszik a helyzet, itt "csak" 980 fő szenvedett munkabalesetet.

Gazdálkodási forma szerint, 12.703 fő jogi személyiségű gazdasági társaságnál dolgozó munkavállalóként szenvedett balesetet, majd ezt követi szintén a "helyi, helyi kisebbségi önkormányzati költségvetési szervnél és intézményénél" bekövetkezett balesetek száma.

A munkabalesetek kapcsán 2006 január elsejétől október 31-ig bezárólag összesen 779 munkaügyi felügyelői intézkedés történt, ezen belül egyebek mellett 33 szabálysértési határozatot, 21 helyszíni bírságot és 17 tevékenység felfüggesztő határozatot hoztak. A felügyelők 25 esetben hívták fel a munkáltatók figyelmét valamilyen szabálytalanság megszüntetésére és 82 munkavédelmi bírságról hoztak határozatot amelynek összege elérte a 48.300.000 forintot.

A bírságok szükségességét mi sem bizonyítja jobban, minthogy a harmadik negyedév folyamán 1680 nő és 4045 férfi vált munkaképtelenné munkabaleset miatt, 8 nő és 68 férfi pedig egész életére munkaképtelenné vált csonkulásos kimenetelű baleset következtében.

Intő jelként pedig egy utolsó adatsor a harmadik negyedévből: 2 ember 21 napon belül, 1 fő 6 napon belül, 35 ember pedig 3 napon belül életét vesztette munkahelyi figyelmetlenség vagy gondatlanság következtében.


Garai Katalin


FONTOS! - Megváltozott a Munkavédelmi Törvény.
"Lényeges változás, hogy a területi munkabiztonsági és munkaügyi felügyelőség felügyelője I. fokon jogosult "a balesetet munkabalesetnek minősíteni, továbbá a munkabaleset bejelentését vagy kivizsgálását elrendeli, ha a bejelentést vagy a kivizsgálást elmulasztották, vagy nem a jogszabályokban foglaltaknak megfelelően végezték, illetőleg ha a munkáltató a
balesetet jogszabályba ütköző módon nem tekinti munkabalesetnek" [(Mvt. 84.§ 1. bekezdés i) pont)]."
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Országos munkavédelmi kampány indul az építőiparban

Az építőipari cégek, illetve az ágazatban dolgozók munkavédelmi tudatosságának fokozása érdekében kétéves, országos tájékoztató kampányt... Teljes cikk

Országos munkavédelmi kampány indul az építőiparban

Az építőipari cégek, illetve az ágazatban dolgozók munkavédelmi tudatosságának fokozása érdekében két éves, országos tájékoztató kampányt... Teljes cikk

Névre szóló termosz az Audinál

Két hete kezdte felvenni a kapcsolatot az autopro.hu a hazai autógyárakkal, hogy megtudják, hogyan védik munkavállalóikat a nagy hőségtől. Teljes cikk