Megjelent: 13 éve

Munkabalesetek 2006. III. negyedév - Kicsit javult a helyzet

Munkabaleset: "az a baleset, amely a munkavállalót szervezett munkavégzés során vagy azzal összefüggésben éri, annak helyétől és időpontjától és a munkavállaló (sérült) közrehatásának mértékétől függetlenül."


Az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség közzétette a 2006. III. negyedéves munkabaleseti statisztikát, amelyből kiderült, idén az elmúlt 5 év azonos időszakához mérten a legkevesebb munkabaleset történt a hazai munkaerőpiacon.

A kimutatás szerint összesen 16096 munkabaleset következett be a harmadik negyedévben, ebből is 93 halálos kimenetelű baleset történt. A legtöbb munkabaleset - 1011 - a fővárosban történt, de szintén magas volt a munkabalesetek száma Pest megyében - 476 - és Győr-Moson-Sopron megyében. Ez utóbbiban 381 baleset következett be. A legtöbb halálos munkabaleset Bács-Kiskun megyében, a legtöbb súlyos kimenetelű munkabaleset szintén ebben a megyében, továbbá Pest megyében és Veszprémben történt. A súlyos csonkulásos esetek száma Hajdú-Bihar megyében és Pest megyében 2-2 fővel volt a legmagasabb.

A listán a legpozitívabb helyet Zala megye foglalja el, ahol a legkevesebb, 111 munkabaleset következett be az elmúlt negyedévben. Kiemelendő ugyanakkor, hogy a legrosszabb helyezettek az első háromnegyed éves összesítés szerint Budapest, Pest megye és
Győr-Moson-Sopron megye - itt összesen 1108 munkavállaló szenvedett súlyos, csonkulásos, vagy halálos kimenetelű balesetet.

Ágazati bontásban az első háromnegyed év munkabaleseti összesítése nyomán kiderült, hogy a legtöbb munkabaleset - 1181 - a kiskereskedelemben, a szárazföldi és csővezetékes szállításban - 1147 fő -, illetve az élelmiszer- és italgyártásban -1083 fő - következett be. Az elsők közé jósolt építőiparban javulni látszik a helyzet, itt "csak" 980 fő szenvedett munkabalesetet.

Gazdálkodási forma szerint, 12.703 fő jogi személyiségű gazdasági társaságnál dolgozó munkavállalóként szenvedett balesetet, majd ezt követi szintén a "helyi, helyi kisebbségi önkormányzati költségvetési szervnél és intézményénél" bekövetkezett balesetek száma.

A munkabalesetek kapcsán 2006 január elsejétől október 31-ig bezárólag összesen 779 munkaügyi felügyelői intézkedés történt, ezen belül egyebek mellett 33 szabálysértési határozatot, 21 helyszíni bírságot és 17 tevékenység felfüggesztő határozatot hoztak. A felügyelők 25 esetben hívták fel a munkáltatók figyelmét valamilyen szabálytalanság megszüntetésére és 82 munkavédelmi bírságról hoztak határozatot amelynek összege elérte a 48.300.000 forintot.

A bírságok szükségességét mi sem bizonyítja jobban, minthogy a harmadik negyedév folyamán 1680 nő és 4045 férfi vált munkaképtelenné munkabaleset miatt, 8 nő és 68 férfi pedig egész életére munkaképtelenné vált csonkulásos kimenetelű baleset következtében.

Intő jelként pedig egy utolsó adatsor a harmadik negyedévből: 2 ember 21 napon belül, 1 fő 6 napon belül, 35 ember pedig 3 napon belül életét vesztette munkahelyi figyelmetlenség vagy gondatlanság következtében.


Garai Katalin


FONTOS! - Megváltozott a Munkavédelmi Törvény.
"Lényeges változás, hogy a területi munkabiztonsági és munkaügyi felügyelőség felügyelője I. fokon jogosult "a balesetet munkabalesetnek minősíteni, továbbá a munkabaleset bejelentését vagy kivizsgálását elrendeli, ha a bejelentést vagy a kivizsgálást elmulasztották, vagy nem a jogszabályokban foglaltaknak megfelelően végezték, illetőleg ha a munkáltató a
balesetet jogszabályba ütköző módon nem tekinti munkabalesetnek" [(Mvt. 84.§ 1. bekezdés i) pont)]."
  • 2019.11.21Transzformatív Team Coaching Lab A Transzformatív Team Coaching Lab alkalmat ad arra, hogy konkrét eseteken keresztül ismerkedj a módszertan erejével. Egy ügyféleset, amelyben a team coaching folyamat során transzformáltuk valódi kapcsolattá a csapatban élő projekciókat. Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter