Megjelent: 2 éve

Munkaszüneti napon ha dolgozom, jár a dupla pénz?

Szállodaiparban dolgozom, havi órakeret alapján kerül meghatározásra a havonta ledolgozandó óráim száma. A keletkezett túlórák / pótlékok elszámolására 4 havonta kerül sor. A munkaidőm a havi órakeret megállapítását követően minden munkanap 22-08 óráig tart. Éjszakai pótlékot a munkáltatóm nem fizet. Azokon a napokon, melyek munkaszüneti napok (piros betűs napok), ha dolgozom, a ledolgozott órák számát 10 óra helyett 20 órának számolják az órakereten belül. pl: május 1-jén dolgoztam 22-08-ig, de ezt 20 óraként könyvelték el.) A hónap végén a megállapított havi órakeretnek megfelelő óraszámot ledolgoztam. A kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben jár-e pótlék (dupla pénz) a munkaszüneti napra? A munkáltatóm szerint nem, mivel napok tekintetében kevesebb napot dolgoztam, mint amennyit az órakeret miatt kellett volna, viszont az órakeretet napi 8 órás munkaidővel számolják ki.

mdr

Diákot rendelhet pár napra, hétre, de akár hónapokra is. Így annyi költsége merül fel, amennyit a feladat ellátása valóban megkíván.
DIÁKMUNKA - Mire jó? Megéri? Biztonságos? Kényelmes?


Dilemmák a diákmunkával kapcsolatban

Nem igazán értem a munkáltató logikáját. A lényeg ugyanakkor az, hogy a 100% mértékű munkaszüneti napi pótlék minden esetben megilleti a munkavállalót. Azt írja ugyanakkor, hogy a ledolgozott időt duplán könyvelik le. Ez pedig azt jelenti, hogy megkapja a 100% mértékű bérpótlékot.

A 22 és 06 óra közötti munkavégzésre 15%-os mértékű éjszakai pótlék is megilleti kivéve, ha műszakpótlékra is jogosult lenne.

Javasolom, hogy a munkaügyi dokumentációjával keresse fel a Jogpontok Hálózatot, ahol ingyenesen átnézik a papírjait és ellenőrzik, hogy mindent megfelelően megkapott-e.

Aki válaszol:

Munkajogi szakértő - Kéri Ádám

A jogi egyetemet 2001-ben fejeztem be (ELTE). Ezt követően európai uniós képzéseken vettem részt, majd 2004-től az Egyesült Államokban tanultam amerikai jogot.

Tisztelt Kérdezők!

Köszönjük, hogy megtisztelik portálunkat kérdéseikkel, viszont felhívjuk szíves figyelmüket, hogy mielőtt feltenné kérdését, nézze át eddig megjelent cikkeinket és a leggyakoribb kérdéseket a témával kapcsolatban, ehhez használják az oldalon található kereső funkciót, mert számos kérdést többször is megválaszoltunk. A jövőben szerkesztőségünk az azonos témában született kérdésekre a válaszadást szűri.

Kérdezze Ön is szakértőinket, írjon nekünk a kerdes@hrportal.hu címre!

Kérjük tömören fogalmazza meg kérdését, (max. 500-600 karakterben), mert kapacitáshiány miatt hosszabb kérdésekre nem tudunk válaszolni. A tanácsadás általános jellegű, bért, szabadságot, nyugdíjat nem számítunk ki. Az információk tájékoztató jellegűek, nem minősülnek jogi tanácsnak.

Privát emailben nem áll módunkban tanácsot adni, válaszadásra csak cikk formájában kerülhet sor. A kérdezők személyes adatait, nevét, emailcímét nem jelentetjük meg, és a szerkesztés jogát fenntartjuk.

Cafeteriával, béren kívüli juttatásokkal kapcsolatban a szakértőnk Fata László.
Munkajogi kérdésekre dr. Kéri Ádám ügyvéd és Dr. Bán Gergely ügyvéd, a Bán és Karika Ügyvédi Társulás alapítója válaszol.
Adózási, bérszámfejtési kérdésekben a UCMS Group ad választ.
A megváltozott munkaképességgel kapcsolatos kérdésekben Kappel Katalin munka-és szervezetpszichológus segít.
HR-esek szakmai kérdésekben Sipos Sándortól kapnak tanácsot.
Coachinggal kapcsolatos szakmai kérdésekben, motivációs, munkahelyi,karrierproblémákkal kapcsolatban Ábri Judit válaszol.
Elbocsátással, outplacementtel kapcsolatos kérdéseiket Hadas Hajdu Helgának tehetik fel
Nyugdíjjal kapcsolatos kérdéseiket Farkas András, a nyugdíjguru szakértője válaszolja meg.
Employer brandinggel kapcsolatban Kádár Balázstól kérdezhet.
HR Szoftverekkel, felhővel kapcsolatban Beck Zsolt ad választ.

  • 2019.11.21Transzformatív Team Coaching Lab A Transzformatív Team Coaching Lab alkalmat ad arra, hogy konkrét eseteken keresztül ismerkedj a módszertan erejével. Egy ügyféleset, amelyben a team coaching folyamat során transzformáltuk valódi kapcsolattá a csapatban élő projekciókat. Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter