kapubanner for mobile
Megjelent: 2 éve

Munkaügyi per: Győzhetnek a Kölcseyből kirúgott tanárok

A bíróságnak figyelembe kellene vennie, hogy mi volt a sztrájkoló tanárok célja, amikor nem vették fel a munkát. Azt, hogy ez véleménynyilvánítás volt egy olyan helyzetben, amikor a másfajta hatékony véleménynyilvánítási eszközöktől megfosztották a pedagógusokat, és a sztrájkjogukat kiüresítették - véli a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke. A szervezet segítséget nyújt a Kölcsey Ferenc Gimnáziumból nemrég elbocsátott 5 pedagógusnak, hogy a bíróságon bizonyítsák be igazukat.

munkajog tanár sztrájk kölcsey-

Bő egy héten belül indulhat a Kölcsey Ferenc Gimnáziumból kirúgott tanárok munkaügyi pere. Kádár András, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke szerint a bíróságon győzhetnek a tanárok, ez nem egy reménytelen ügy - írja a Hírklikk.

Nyilván nem lenne felelősségteljes jogászi magatartás megjósolni, hogy mi lesz a vége, mert az eljárás bonyolult jogi kérdéseket vet fel. Például azt, hogy a bíróságok a munkabeszüntetésnek a motívumait és a kontextusát mennyire veszik figyelembe annak megítélésekor: ez a polgári engedetlenség valóban olyan normasértés volt-e, amire indokolt munkáltatói válasz az elbocsátás. Hiszen a tanárok nem azért nem vették fel a munkát, mert nem volt hozzá kedvük - mondta Kádár András.

Szerinte figyelembe kell venni, hogy mi volt a céljuk, amikor nem vették fel a munkát. Azt, hogy ez véleménynyilvánítás egy olyan helyzetben, amikor a másfajta hatékony véleménynyilvánítási eszközöktől megfosztották a pedagógusokat, a sztrájkjogukat kiüresítették.

Az lesz a fő kérdés, hogy a munkaügyi bíróságok az ügynek ezt az aspektusát figyelembe veszik-e, vagy úgy tekintenek rá, mint bármilyen más, egyszerű foglalkoztatási helyzetre, amikor valaki nem végzett el egy feladatot, ami egyébként a munkaszerződése alapján kötelessége lett volna. Azt nem lehet előre megjósolni, hogy a bíróságok figyelembe veszik-e ezt a szempontot, illetve milyen súllyal veszik figyelembe, de a Magyar Helsinki Bizottság álláspontja szerint enélkül nem hozható megalapozott döntés. Nem lehet eltekinteni attól, hogy mi volt a cél és mi volt az előzmény, vagyis a sztrájkjog kiüresítése.

A pedagógusok gördülő sztrájkjának részleteiről itt és itt írtunkA PDSZ november végére is országos tüntetést szervez, részben a kölcseys tanárok elbocsátása miatt.

Fotó: unsplash.com

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek