kapubanner for mobile
Megjelent: 2 hónapja

Munkavédelem

Az a tevékenységi kör, amely a munkavállalók életének, testi épségének és egészségének védelmét célozza a munkavégzés során, valamint a munkakörnyezet biztonságának biztosítására irányul. A munkavédelem magában foglalja a munkahelyi kockázatok azonosítását, értékelését és csökkentését, a megelőző intézkedések rendszerét, melyek célja a munkabalesetek, foglalkozási megbetegedések és egészségkárosodások megelőzése és minimalizálása.

A munkavédelem komplex rendszere azon elveken alapul, hogy minden munkavállalónak  joga van a biztonságos és egészséges munkakörnyezethez, és a munkáltatóknak kötelességük ezt biztosítani.

A munkavédelem feladatai

 1. Kockázatértékelés és kockázatkezelés: A potenciális veszélyek azonosítása, elemzése és értékelése, majd megfelelő intézkedések bevezetése azok csökkentésére vagy kiküszöbölésére.
 2. Munkahelyi biztonsági szabályzatok és eljárások kidolgozása: Biztonsági előírások és szabályok kialakítása, melyek betartása kötelező a munkavállalók számára.
 3. Munkavédelmi képzés és oktatás: A munkavállalók rendszeres képzése a biztonsági előírások betartásáról, az eszközök és gépek helyes használatáról, valamint az elsősegélynyújtásról.
 4. Balesetmegelőzés és -vizsgálat: Balesetek és munkával összefüggő betegségek megelőzése, valamint a bekövetkezett balesetek és incidensek kivizsgálása, hogy hasonló esetek a jövőben ne forduljanak elő.
 5. Egészségügyi ellenőrzések és monitorozás: A munkavállalók egészségi állapotának rendszeres ellenőrzése és nyomon követése, különösen olyan munkakörökben, ahol nagyobb az egészségügyi kockázat.
 6. Védőfelszerelések biztosítása: Szükséges védőfelszerelések (pl. sisakok, kesztyűk, szemüvegek) biztosítása és azok helyes használatának ellenőrzése.
 7. Jogszabályi megfelelés biztosítása: A munkavédelmi törvények és előírások betartásának biztosítása, valamint a munkavédelmi ellenőrzések és auditok lebonyolítása.
 8. Veszélyes anyagok kezelése: Veszélyes anyagok megfelelő tárolása, kezelése és ártalmatlanítása, valamint a munkavállalók tájékoztatása ezek használatának kockázatairól.
 9. Ergonomikus munkakörnyezet kialakítása: Olyan munkakörnyezet megteremtése, amely csökkenti a fizikai és pszichés terhelést, valamint hozzájárul a munkavállalók jólétéhez.

A munkavédelem célja, hogy olyan biztonságos és egészséges munkakörnyezetet biztosítson, ahol a munkavállalók minimális kockázat mellett végezhetik munkájukat.

A munkavédelem feldatai és területei egymással szoros összefüggésben vannak. 

A munkavédelem területei

Munkabiztonság:

 • Munkahelyi kockázatértékelés: Azonosítja és értékeli a munkahelyi veszélyeket és kockázatokat.
 • Megelőző intézkedések: Kockázatcsökkentési intézkedések bevezetése, mint például a védőeszközök használata és a biztonsági előírások betartása.
 • Munkahelyi biztonsági rendszerek: Biztonsági berendezések és rendszerek telepítése és karbantartása, mint például tűzvédelmi rendszerek, vészjelzők és biztonsági kijáratok.

Munkaegészségügy:

 • Egészségügyi felügyelet: Rendszeres egészségügyi vizsgálatok és ellenőrzések a munkavállalók egészségének monitorozása érdekében.
 • Munkakörnyezet ergonómiája: A munkahelyek ergonómiai kialakítása a testi terhelés csökkentése érdekében, például a megfelelő bútorok és eszközök biztosítása.
 • Egészségfejlesztés: Egészségmegőrző programok és tevékenységek, mint például a rendszeres testmozgás ösztönzése és egészséges életmód népszerűsítése.
 • Munkakörülmények javítása: Olyan munkakörülmények biztosítása, amelyek minimalizálják a foglalkozási megbetegedések kockázatát, például a zajszint csökkentése és a megfelelő szellőzés biztosítása.
 • Foglalkozási betegségek szűrése: Rendszeres szűrővizsgálatok és egészségügyi monitorozás a foglalkozási betegségek korai felismerése érdekében.

Ergonómia:

 • Munkahelyi ergonómia: A munkahelyek és munkafolyamatok ergonómiai szempontok szerinti kialakítása, hogy csökkentsék a fizikai terhelést és növeljék a munkavállalók kényelmét és hatékonyságát.
 • Eszközök és berendezések: Ergonomikus eszközök és berendezések biztosítása, amelyek segítenek megelőzni az ismétlődő terhelés okozta sérüléseket.

Pszichoszociális kockázatok kezelése:

 • Stresszkezelés: Programok és intézkedések bevezetése a munkahelyi stressz és pszichoszociális kockázatok csökkentése érdekében.
 • Mentális egészség támogatása: Támogató intézkedések és programok a munkavállalók mentális egészségének megőrzése érdekében, például tanácsadás és pszichológiai támogatás biztosítása.

Munkahigiénia:

 • Tisztasági szabályok: A munkahely tisztasági szabályainak kidolgozása és betartása, beleértve a rendszeres takarítást és fertőtlenítést.
 • Veszélyes anyagok kezelése: Veszélyes anyagok biztonságos kezelése, tárolása és ártalmatlanítása.

Tűzvédelem:

 • Tűzmegelőzés: Tűzvédelmi intézkedések bevezetése, mint például a tűzoltó berendezések telepítése és rendszeres karbantartása.
 • Evakuálási tervek: Tűz esetén érvényes evakuálási tervek kidolgozása és gyakorlatok tartása a munkavállalók felkészítése érdekében.

Kémiai biztonság:

 • Veszélyes anyagok kezelése: Kémiai anyagok biztonságos használata, tárolása és ártalmatlanítása.
 • Biztonsági adatlapok: A kémiai anyagokhoz kapcsolódó biztonsági adatlapok karbantartása és hozzáférhetővé tétele.

A munkaügyi ellenőrzés folyamatáról részletesen itt írtunk.

 • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
 • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
 • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
 • 2024.10.02JOBVERSE Állásbörze Állásbörze nem csupán egy esemény, hanem egy lehetőség, ahol céged kiemelkedhet a tömegből és személyesen találkozhatsz a legígéretesebb jelentkezőkkel. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
23-an haltak meg az akkumulátorgyár-tűzben, köztük 18 vendégmunkás

Tűz ütött ki egy dél-koreai akkumulátorgyárban hétfőn, ami 23 ember halálát okozta, köztük 18 vendégmunkásét, akik közül több Kínából... Teljes cikk

Drasztikusak a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásáról szóló számadatok

Évente közel 200 milliárd forintot fizetnek be a hazai vállalkozások rehabilitációs hozzájárulásként az államkasszába, mivel a foglalkoztatottak... Teljes cikk

Munkaruha: szabályzat, felelősség, adózás, árak

Sok szó esik manapság a béren kívüli juttatásokról, de vajon a munka- vagy védőruha ide tartozik-e? A compliance-szakértő szerint nem, hiszen ezek... Teljes cikk