Megjelent: 7 hónapja

Vigyázz, jönnek az ellenőrök!

Hogyan húzhatja magára egy cég a munkaügyi hatóságot? Miként lehet elcsúszni egy mondattal a munkaszerződésben? Minimálbért vagy garantált bérminimumot fizessek a sofőrnek? A munkaügyi ellenőrzésről tartott múlt héten konferenciát a HR Portal. Ennek egyik izgalmas előadását Nagymihály János munkajogi tanácsadó, egykori munkaügyi ellenőr tartotta.

images

images

2019-ben a vizsgált munkáltatók 73 százalékánál (11 249 esetben) találtak a munkaügyi ellenőrök szabálytalanságokat. A leggyakoribb probléma a fekete foglalkoztatás, aminek az aránya folyamatosan nő. Míg 2013-ban a vizsgált munkaadók 7,5 százalékának találtak ilyen munkavállalót, 2020-ban már 13,5 százaléknál. Nagymihály János megjegyezi, hogy az esetek többségében ez tudatos munkaadói döntés. “Nagyon kevés esetben történik meg, hogy könyvelői vagy vezetői hanyagság miatt marad el a bejelentés” - mondja. A második helyen a pótlékok fizetése körüli hiányosságok állnak, ami a szakember szerint inkább pontatlanságra, hanyagságra, a vezetés és a bérszámfejtés miatti rossz kommunikációra vezethető vissza. Jöjjön most néhány jó tanács az egykori munkaügyi ellenőrtől.

Ne legyen a munkaszerződésben pontos munkaidő


A munkaszerződés lényeges tartalmi elemei: az alapbér, a munkakör, a munkahely (munkavégzés helye) és a munkaidő. Utóbbit azonban nem kell pontosan megjelölni (például havi 160 óra), ugyanis nem elvárás és azzal csak saját lehetőségeit szűkíti a munkaadó. Elég annyi, hogy rész- vagy teljes munkaidő és a munkáltató a munkaidőt egyenlőtlenül is beoszthatja. Ha pontos munkaidőt tüntetünk fel, és például egy hónap több munkanapból áll, akkor rendkívüli munkaidőre pótlékot kell fizetni.

A dokumentumokból is következik jogsértés


“Legyenek körültekintőek, a dokumentumokból is következhet jogsértés” - figyelmeztetett a tanácsadó és ezt a megállapítást egy példával is alátámasztotta. Ha egy ellenőr egy pékség eladóit ellenőrzi, már a bejáratnál látja a nyitvatartást. Az elkért munkaszerződésből aztán kiolvashatja, hogy általános munkarend szerint foglalkoztat a munkaadó. Ha az írásbeli tájékoztatóban azt látja, hogy az alapbéren kívül semmilyen más juttatásra nem jogosult a munkavállaló, akkor az valószínűleg nem szabályos, mert ilyen beosztás mellett biztosan pótlékra jogosító időszakban is dolgozik a munkavállaló.

Napi 4 óránál rövidebb nem lehet a munkaidő


“A munkaidő, pihenőidő az ellenőrzéseknél sikamlós terület, sok a jogsértés” - jegyzi meg a munkaügyi tanácsadó. Munkaidőkeret esetén heti átlag munkaidő számítható, ami maximum 48 óra lehet. Keret hiányában ez maximum heti 48 órát tehet ki. Csak részmunkaidősnél lehet a napi minimális munkaidő 4 óránál rövidebb. Ha egy teljes munkaidős munkavállalónál az ellenőr 4 óránál rövidebb napi munkaidőt talál a beosztáson vagy a jelenléti íven, akkor el fogja kérni a bérjegyzéket és megnézi, mennyi munkabért számfejtenek neki. Ha 4 óránál kevesebbet, akkor az már jogsértés, bírság járhat érte. “Ha arra kényszerül a cég, hogy a munkavállaló 4 óránál rövidebb időben dolgozzon, akkor legalább a munkabérét fizessék ki 4 órával” - javasolja Nagymihály János.
A munkaügyi ellenőrzések mérlegeA munkaügyi ellenőrzések mérlege

Ne bízza a munkavállalókra a beosztás elkészítését


Sok a szabálytalanság a munkaidő-beosztásnál is. Ezt legalább egy hétre előre, a beosztás szerinti napi munkaidő kezdetét megelőzően legalább 168 órával korábban írásban el kell készíteni, ami 96 órával a munkakezdés előtt még bérpótlék fizetése nélkül illetve a munkavállaló írásbeli kérésére is módosítható. Ki ossza be a munkaidőt? Elvileg megteheti a munkaadó, hogy a munkavállalóra bízza. Ám szabálytalanság esetén a cég viszi el a balhét, így tartsa ezt a munkaadó a kezében.

Enyhítések a munkaidő-nyilvántartásban


A munkaidő-nyilvántartásban az utóbbi években történtek változások a munkaadó javára.
“Korábban előfordulhatott: Ha reggel 6 órakor indult a munkaidő, 8-kor érkezett az ellenőr, és nem látta beírva a jelenléti ívbe a 6 órai munkakezdést, akkor az bírságot is eredményezhetett, mert a hatóság szerint nem volt naprakész a nyilvántartás” - mondta a tanácsadó. A Kúria 2015-ös határozata már kimondja, “amennyiben a tárgy napon a munkaidő kezdete még nem került bejegyzésre - ezért még önmagában jogsértés nem állapítható meg - önmagában ezért nem vonható kétségbe a korábbi napok bejegyzéseinek hitelessége sem!”

Így húzhatja könnyen magára a hatóságot…


Egy apró pontatlanság munkaügyi ellenőrzést is eredményezhet - figyelmeztet Nagymihály János, amelyet szintén alátámaszt egy példával. Az igazolásokat és az elszámolásokat a dolgozó utolsó munkában töltött napja után 5 napon belül ki kell adni. Ez alól kivétel az álláskeresési járadékhoz szükséges igazolás, amelyet az utolsó munkanapon meg kell kapnia a munkavállalónak. Mi történik, ha a munkavállaló igazolás nélkül folyamodik álláskeresési járadékért a munkaügyi kirendeltségen. Az ügyintéző azt javasolhatja az álláskeresőnek, hogy tegyen bejelentést a munkaügyi hatóságnál, amely kiszáll és egyben ellenőrzést is tart a cégnél.

Minimálbér vagy garantált bérminimum?


Elcsúszhatnak a cégek azon is, hogy minimálbért fizetnek annak a munkavállalónak, akinek garantált bérminimum járna (a különbség havi bruttó 49 600 forint - 161 000 helyett 210 600 forint). Sokáig a munkaügyi hatóság úgy értelmezte ennek megállapítását, hogy akkor kell utóbbit fizetni, ha a munkaszerződésben meghatározott munkakör betöltéséhez középfokú iskolai végzettség, szakképzettség volt előírva, ám a munkavállalónak nem kellett ezzel rendelkeznie. Ezzel szemben a Kúria álláspontja szerint a munkavállaló végzettsége is feltétel. “Milyen bér jár a gépjárművezetőnek?” - tette fel a kérdést Nagymihály János. A válasz: Minimálbér. Kivétel, ha olyan eszközt vezet, aminek platóján emelőszerkezet is van és ő ezt kezeli.

Figyeljünk a védett csoportba tartozókra


Külön figyelmet érdemel védett csoportba tartozó munkavállalók foglalkoztatása. Kik is ők?
a. A várandós munkavállaló a gyermek hároméves koráig,
b) a gyermekét egyedül nevelő munkavállaló gyermeke hároméves koráig,
c) az egészségkárosító kockázatú helyen dolgozó
Fontos szabályok: egyenlőtlen munkaidő-beosztás csak hozzájárulásukkal lehetséges (ez legyen írásos), a heti pihenőnapok egyenlőtlenül nem oszthatók be, rendkívüli munkaidő vagy készenlét nem rendelhető el. Ezen kívül az első két csoportban (a, b) éjszakai munka nem rendelhető el, a harmadiknál (c) pedig az éjszakai munkavégzés a 8 órát nem haladhatja meg. A gyermeküket egyedül nevelők számára a gyerek 3-4 éves kora között rendkívüli munkaidő vagy készenlét csak hozzájárulásával rendelhető el.
Fontos kikötés, hogy tilalomnál még a munkavállaló hozzájárulásával sem lehet őket dolgoztatni.

Figyeljünk a 18 év alatti munkavállalókra vonatkozó speciális szabályokra is:
- éjszakai munka, rendkívüli munkaidő nem rendelhető el
- napi munkaideje legfeljebb 8 óra lehet és a több munkaviszony munkaidő összeszámítás
legfeljebb egy heti munkaidőkeret
- négy és fél órát meghaladó beosztás szerinti napi munkaidő esetén, legalább 30 perc, hat órát meghaladó beosztás szerinti napi munkaidő esetén, legalább 45 perc munkaközi szünetet,
-legalább 12 óra tartamú napi pihenőidőt kell biztosítani,
-a heti pihenőnap és a heti pihenőidő egyenlőtlenül nem osztható be

Nem kell mindent egy dokumentumban átadni...


“A munkaügyi felügyelő álma, hogy mindent egyben megkapjon.” Ezzel a mondattal derültséget okozott az előadó, ám fontos tanáccsal is szolgált.
Semmi nem írja elő, hogy a munkaadónak mindent egyben, könnyen áttekinthetően, a munkaügyi ellenőr szája íze szerint kell átadni. Lehet külön a túlóra, a pihenőidő, a szabadság, ezért szabálytalanságot nem lehet megállapítani.

Végezetül a szakértő elmondta, a munkaügyi hatóság szeptember-októberben kiemelten a a vendéglátóipari ágazatban működő munkáltatók foglalkoztatási gyakorlatát ellenőrzi. Két irányelv még az évből: A munkaügyi ellenőrzések legalább 20%-a érje el az építőipari cégeket és 5 százaléka a mezőgazdasági munkáltatókat.
  • 2021.05.12SAP Human Experience Summit Miért fontos, hogy a vállalatok a munkavállalókat helyezzék tevékenységük középpontjába? Hogyan növelhető a kollégák hatékonysága és elkötelezettsége egy világméretű járvány idején? Ezekre a kérdésekre is választ ad az SAP Human Experience Summit. A közép-kelet-európai régió HR-eseinek szóló rendezvény interaktív virtuális élményt kínál független és SAP szakértők előadásaival, valamint vállalatok vezetőinek kerekasztal-beszélgetéseivel. A konferencia ingyenes, csupán regisztálni kell. Csatlakozik? Részletek Jegyek
  • 2021.05.13 Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban Olyan vezetőknek és (kulcs) munkatársaknak, (HR) controllereknek, HR-eseknek, pénzügyi szakembereknek ajánljuk a képzést, akik a HR munka hatékonyságát, eredményét mérni, számolni, és ezt begyakorolni szeretnék. Ajánljuk továbbá mindazoknak, akik a munkaerő elemzésének, értékelésének vállalati standardizálását, és mérésének elvét és gyakorlatát megismerni szeretnék. Részletek Jegyek
  • 2021.06.07 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.06.19Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Mit tehet a munkáltató a védettségi igazolvánnyal nem rendelkező munkavállalók esetén?

Milyen következményekkel járhat a védettségi igazolvány léte vagy hiánya a munkaviszonyban? Megszüntethető-e a védettségi igazolvánnyal nem... Teljes cikk

Nem kerülhetnek előrébb az oltási sorban a pedagógusok

Sok pedagógus életkoránál és betegségeinél fogva már megkapta az oltást, és továbbra is a legveszélyeztetetttebbek, az idősek és krónikus... Teljes cikk

Ismét az első ülések kordonozásával védik a sofőröket

A héten ismét bevezetik az első ülések kordonozását a BKV-nál. Az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) korábban már követelte, hogy a... Teljes cikk