Szerző: Paraszt Imre Megjelent: 11 éve

Munkavédelem hőség idején

A munkavédelmi törvény (33. paragrafus 1. bekezdése) úgy rendelkezik, hogy a munkavégzéshez megfelelő környezet szükséges. Ez azt jelenti, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű levegőt kell biztosítani a dolgozók számára. E törvény egyik végrehajtási rendelete szól arról, melyek a konkrét munkavédelmi követelmények. Amennyiben a munkahelyi klíma zárttéri és szabadtéri munkahelyen a 24 C (K) EH értéket meghaladja, a munkavállalók részére igény szerint, de legalább félóránként védőitalt kell biztosítani. (A jogszabályban leírt hőmérséklet nem az egyszerű hőmérővel mért értéket jelenti, hanem figyelembe veszi a hősugárzás és a légmozgás hatását is, amellyel korrigálják a mért hőmérsékleti értéket. Így a valójában 30 C fokos külső hőmérséklet mellett a KEH lehet 24C alatti is.)

Szieszta jár a postásoknak

Tomecskó Tamás, a Magyar Posta szóvivőjének elmondása szerint a kézbesítők testi épségéért nem kell aggódni, hiszen nyári munkaruhájukat eleve szellősre tervezték; arról nem is beszélve, hogy a társaság - már tavaly is - megengedte számukra, hogy déli 12 és 15 óra között pihenni térjenek, s csak aztán folytassák a kézbesítést. Természetesen ehhez korábban kell felvenniük a munkát, illetve, később kell végezniük, ám a köztes időszakban nemcsak az adott postahelyre, hanem akár haza is mehetnek. A munka jellegéből adódóan a munkaközi pihenőidőt sem tartatják be szigorúan a kézbesítőkkel, inkább csak érzésre hagynak fel a munkával: ha elfáradnak, nyugodtan megpihenhetnek 10-20 percre.

Ilyen kimerítő fizikai munkát kellő folyadékbevitel nélkül lehetetlen volna kibírni, ezért a Magyar Posta - a törvényi előírásoknak megfelelően - védőitalról is gondoskodik a rekkenő hőségben. A kézbesítők a postai kirendeltségeken, illetve előre kijelölt pontokon utántölthetik készleteiket, sőt ha esetleg más üdítőre szomjaznának, a számla bemutatásával leírhatják költségeiket - mondta a szóvivő, aki hozzátette, hogy az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség tavaly több alkalommal is ellenőrizte a társaságot és mindent rendben talált, sőt dicsérettel illette a postát.

Az irodai dolgozók a légkondicionálók révén némileg könnyebb helyzetben vannak, bár való igaz, nem mindegyik kirendeltség van felszerelve hűtő berendezéssel - ilyen esetben ezért ventilátorokkal próbálják a friss levegő érzetét kelteni. "Igyekszünk azonban minél több postahivatalt felvértezni klímával, amit ráadásul saját szakértői csoportunk állít be, nehogy bárki is meghűljön a légkondicionálók nem megfelelő elhelyezéséből adódóan" - mondta Tomecskó Tamás, hozzátéve, hogy az új postákat már eleve az ő közreműködésükkel tervezik meg, többek közt figyelve az irodák színvilágára, ergonómiájára is.

Forróság esetén a munkaruha területén is engedményeket tettek az irodai dolgozóknak, bár túlzásokba nem eshetnek, hiszen szolgáltató cégként elegánsan kell fogadniuk az ügyfeleket. "Ezért a fehér blúz, illetve ing viselése továbbra is kötelező, hölgyeknél a sáltól, férfiaknál pedig a nyakkendőtől viszont eltekintünk." - részletezte a Magyar Posta szóvivője.

Hőség az üvegfalon túl

Forróság idején a BKV Zrt. is kitesz magáért, illetve dolgozóiért: a járművezetők például a Munkavédelmi Szabályzat szerint védőitalban részesülnek, rendszeresen kapnak citromlevet, és rendelkezésre állnak szódagép automaták, valamint folyóvíz. Ezen kívül természetesen nyári munkaruhában végezhetnek munkát (térdnadrág, rövid ujjú ing, nyakkendő nélkül), de vannak olyan járművek (Volvo autóbuszok és Combino villamosok), amelyekben légkondicionáló működik a vezetőfülkében is - tájékoztatta a HR Portált a BKV Zrt. Sajtóirodája. A járművezetők pihenőidejéről a menetrend gondoskodik; természetesen ez idő alatt, ahol van klimatizált helyiség, oda "bemenekülhetnek" a járművezetők. Amennyiben ez nem elég, s a járművezető a hőség miatt kéri a pihentetését, cseréjét, a forgalomirányító azonnal intézkedik. Igaz, erre nagyon ritkán van példa, de rendkívüli helyzetekben előfordulhat - tette hozzá a sajtóiroda.

A jegyellenőrök számára szintén engedményeket tett a közlekedési vállalat: a kalauzok nemcsak BKV-s térdnadrágot, illetve szoknyát hordhatnak, hanem rövid ujjú ing, blúz, póló, illetve a munkavédelem szempontjából megfelelő, szellős lábbeli viselésére is lehetőségük nyílik. Az irodai dolgozók esetében nincs ennyi ruházati megkötöttség, csak az általánosan elfogadott szabályok az érvényesek. A társaság legtöbb irodájában működik légkondicionáló készülék, amelyek folyamatosan karban vannak tartva, rendszeresen tisztítják, felügyelik működésüket. A klímák felszerelése további helyeken várható, így javulni fog a dolgozók közérzete - számolt be a BKV Zrt. Sajtóirodája.

(A légkondicionáló berendezések használatát egyébként nemcsak az egyszerű meghűléses megbetegedések miatt érdemes szakemberrel beállíttatni, illetve szervizelni, hanem mert a nedves, párás környezetben többek közt a Legionella Pnemofila kórokozó is megtelepedhet, ami a tüdőgyulladás egy különösen veszélyes fajtáját okozza. Éppen ezért ha valaki légkondicionáló rendszeres használata mellett folyamatosan megfázásra utaló tünetekkel küszköd, azonnal forduljon orvoshoz.)

Túlélés kétkeréken

Nemcsak a Magyar Posta vagy a BKV dolgozóit viseli meg a hőség, a biciklis futárok is komoly veszélynek vannak kitéve a forró aszfalton, amit a csúcsidőben meglóduló autók csak még elviselhetetlenebbé tesznek. "Szerencsére a szabadságolások, illetve a cégek általános visszafogottsága miatt nyáron kevesebb a munka, így napközben többet pihenhetnek küldönceink, akár a ligetek, parkok árnyékos részein, akár az irodaépületek halljában" - mutatott rá Sinka Károly, a Hajtás Pajtás személyzeti igazgatója. Éppen ezért külön pihenőidőt sem biztosítanak a dolgozóknak, hiszen átlagosan 20 percenként leszállítanak egy küldeményt, ami után nyugodtan kifújhatják magukat.

Természetesen a fehérgalléros alkalmazottaknak sem kell megfőniük a melegben, az irodában ugyanis bármennyi vizet, illetve szódát magukhoz vehetnek, természetesen a futárokkal egyetemben. Erre szükség is van, mert bár a törvény nem írja elő, a Hajtás Pajtásnál a bukósisak viselése kötelező. Ahogy hőségben a naptej használata is: "minden nap kiemelten figyelemmel kísérjük a Meteorológiai Szolgálat előrejelzéseit, s ha kell, utasítjuk őket arra, hogy bekenjék magukat az irodában fellelhető magas faktorszámú készítményekkel" - mondta a személyzeti igazgató. Ha a futárok esetleg így sem tudják elviselni a forróságot, lehetőségük van az irodaépületekben felfrissíteni magukat, hiszen többnyire nem egy irodához köthetőek a mosdóhelységek. "Örömmel mondhatom azonban, hogy az évek során olyan jó viszonyt alakítottunk ki az ügyfelekkel, hogy szívesen gondoskodnak futárainkról, sőt nem ritka, hogy télen még forró teával is fogadják őket" - mesélte lelkesen Sinka Károly.

Paraszt Imre, HR Portal
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
1,5 millió forintot is kaphatnak Bécsben azok, akik tanfolyamra mennének

A támogatási program a Digi-Winner nevet kapta és ötmillió eurós keret van rá. A cél, hogy megőrizzék a bécsiek munkaerőpiaci versenyképességét - írja a hvg.hu. Teljes cikk

Titokban akartak tartani egy munkahelyi balesetet

Egy betonozó gépbe kapta egy munkás kezét, aki szerint állítja, hogy a főnöke megpróbálta eltussolni a balesetet - számolt be az RTL Klub Híradója. Teljes cikk

A MÁV-Start vezérigazgatója is távozik

Felmentették tisztségéből Csépke Andrást, a MÁV-Start Zrt vezérigazgatóját. Az Index úgy értesült, hogy az új vezérigazgató Kerékgyártó... Teljes cikk

A kecskeméti Mercedes egykori vezetője távozik a Daimlertől

Frank Klein búcsút int a luxusautó gyártónak, nyártól a Magna Steyr igazgatóságába igazol. Nyugdíjba vonul Karl-Friedrich Stracke, aki korábban az... Teljes cikk

Rabszolgaként dolgoztatja az észak-koreaiakat Kim Dzsong-un

Jogvédők és észak-koreai menekültek szerint az észak-koreaiakat nem érdekli már a párttagság, vagy a kitüntetések. Tudják, hogy üzleteléssel... Teljes cikk