Megjelent: 5 éve

Nehéz feladat az informatikusok toborzása

Nincs elegendő szakmunkás, mérnök és orvos, így ez a három legnehezebben betölthető szakma mind globálisan, mind pedig magyarországi viszonylatban - derül ki a Manpower Group 2014-es Tehetség felméréséből. Informatikai területen is tartós probléma a szakemberhiány.

images

Hazánkban az információs és kommunikációs technológiák (röviden IKT) szektora az egyik legdinamikusabban fejlődő ágazat, amely jelentősen hozzájárul a gazdaság fejlődéséhez, a hazai GDP 10-12 százalékát adja. A KSH adatai szerint az elmúlt években 4,5 százalékos bővülés jellemezte az iparágat, és ez volt az egyetlen szektor, amely a válság időszakában is növekedni tudott. A szektorban további jelentős növekedési potenciál van, ám ennek legnagyobb akadálya a jól képzett szakemberek hiánya. Ezt mutatja, hogy ma Magyarországon több mint tízezer betöltetlen pozíció van IT-területen.

A ManPowerGroup felmérésében megkérdezett munkáltatók csaknem fele (45 százalék) számolt be arról, hogy nehézségekbe ütközik a toborzás során: kevés a jelentkező, és gyakran a technikai készségek is hiányosak. A cégek tehát igyekeznek megtalálni, és magukhoz csábítani a legjobbakat. Nehezíti a feladatot az IT-sekre jellemző, sajátos szempontrendszer is.

A vonzó bérezés nem elég

- Ma Magyarországon egyre erőteljesebb a munkaerő-piaci verseny a legkiválóbb informatikus szakemberekért. Irigylésre méltó helyzetben vannak, hiszen válogathatnak a jobbnál jobb ajánlatok között, és sok esetben nem is a bér a döntő szempont - foglalja össze tapasztalatait a toborzással kapcsolatban Magyari Andrea, az iGO Navigációt fejlesztő NNG Kft. HR-igazgatója. - A többi szakmához képest mások a munkát keresők szempontjai. Azt tapasztaljuk, hogy a pályázók számára inspiráló, ha komplex technológiai probléma megoldásán dolgozhatnak, és ötletük beépülhet a termékbe. A legjobbak szenvedélyesen keresik az izgalmas, már-már megoldhatatlan feladatokat, hiszen ezek révén fejlődhetnek tovább. A legjobb szakembereknek szenvedélye a programozás, előnyben részesítik azt a munkalehetőséget, ahol szintén ezzel a szemlélettel találkoznak. Jellemző, hogy egy-egy programozói verseny is számos fejlesztőt mozgat meg - tette hozzá.

- Ebben a szoros versenyben meg kell tennünk mindent, hogy az NNG vonzó munkáltatóként jelenjen meg a piacon. Szerencsések vagyunk, hogy a termékünk, az autós navigáció kézzelfogható, és sikerélményt jelent kollégáinknak, ha egy-egy, akár prémium kategóriás autóba az ő munkájuk kerül bele - mondta.

A szakmai kihívásokon túl a környezet is nagyban befolyásolja a fejlesztői munkát, különösen fontosak például a kényelmes, ergonomikus székek, a munkaállomások kialakítása. - Sokat számít, hogy programozók alapították az NNG-t, így pontosan tudják, mitől lesz egy fejlesztő számára vonzó a munkakörnyezet - ezt tartottuk szem előtt irodánk kialakításánál is - tette hozzá. Magyari Andrea arra számít: a folyamatos technológiai fejlődés miatt a verseny csak szorosabb lesz, s egyre fontosabb lesz már a frissdiplomásokat, fiatalokat megszólítani - de legalább ilyen fontos lesz a programozói szakmában eddig méltatlanul alulreprezentált lányok bevonása is az IT-területre.
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter