Megjelent: 8 hónapja

Nem leszel sikeres nő férfi nadrágban

Világszerte folyamatosan növekszik a női döntéshozók száma, ezért a vállalatok számára kiemelt jelentőséggel bír, hogy helyesen értelmezzék a döntések női létből fakadó sajátosságait. 70 fős rekord résztvevői létszámmal zajlott le az idei utolsó Vezetők tűsarkúban üzleti ebéd a francia kamara szervezésében, a holland és német kamara támogatásával, melyen Kristóf Györgyi, a Hammel & Hochreiter Business & Management Consulting Kft. Managing Partnere mesélt saját életútjáról, a karriermenedzsment nehézségeiről, buktatóiról.

Vezetőként is meg kell maradni nőnek

A férfiak uralta környezetben alkalmazottként és vezetőként is szinte folyamatos bizonyítási kényszer terhe nyomja a nők vállát. Azonban korántsem mindegy, hogyan történik a nagyobb önbizalomra, céltudatosságra való törekvés, sokak hajlamosak ugyanis túlkompenzálni ezen kényszer hatására, sajátos szereptévesztésben élve „férfiasabbak” próbálnak lenni a férfiaknál.

Az üzleti világ kemény terep, ahol nem egyszerű feladat megtartani a nőies jegyeket. Annak érdekében, hogy komolyan vegyék őket, a nők a legtöbb esetben hajlamosak „elférfiasodni”. Azonban nem jó, ha pont azokat a tulajdonságaikat igyekeznek elnyomni, amik megkülönböztetik őket az ellenkező nemtől, hiszen éppen azok az előnyök vesznek el, amik egy női vezető alkalmazásából adódnak. Mind a külsőségekre, mind a személyiségre vonatkozóan fontos, hogy megőrizzék női mivoltukat.

A női karriermenedzsment 3 alappillére

Kristóf Györgyi célja, hogy segítsen azoknak a nőknek, akik szeretnék a karrierjüket tudatosan építeni és irányítani. „Szívügyem a női karriermenedzsment, mert úgy tapasztaltam, hogy egyedül rendkívül nehéz, az ember rengeteget esik és kel. Magán- és üzleti életem során is nagyon sok emberrel beszélek és figyelem, hogy kinek mi működik. Azt tapasztaltam, hogy a kicsi segítség is sokat jelent, hogy ne rontsuk el ugyanazokat a dolgokat, és ne kelljen mindenkinek feltalálnia a spanyolviaszt.” - mondta a Business Women Lunch - Vezetők tűsarkúban rendezvénysorozat idei utolsó rendezvényén.

Az első tanácsa, hogy mindenki találja meg, mi az, amit szeret csinálni és jó is benne. Mi az, amit szenvedéllyel, elhivatottsággal képes tenni, ugyanis, ha nem ilyen az általa kiválasztott munka, az hamar kiégéshez és sikertelenségekhez vezethet.

A második - és Györgyi szerint is talán a legnehezebb -, hogy igyekezzen minden nap foglalkozni a szerepköreiből adódó feladatokkal. Ne hanyagolja el a gyermekeit, a párját vagy a hobbiját egy kimerítő nap után sem, hiszen ezekből erőt meríthet, és egyensúlyban tartják.

A harmadik, a "make or buy" szabály, hogy bízzon másokban, kérjen segítséget és delegálja azokat a feladatokat, amelyekkel nem szeretne és/vagy nem tud foglalkozni. A nőknek komoly logisztikai feladatot jelent, hogy minden szerepükben kifogástalanul helyt álljanak, és jellemző, hogy szeretnek mindenért maguk felelni. Mivel ez szinte lehetetlen feladat, kulcsfontosságú, hogy megtalálják a dolgozni-dolgoztatni-koordinálni hármas egyensúlyát. A lehetőségektől függően mind a magánéletben, mind az üzleti életben szervezzék ki, amit csak lehet, hogy tényleg csak a legfontosabb dolgokkal kelljen foglalkozniuk.

Mindhárom tanács a férfi vezetőknek is ajánlott természetesen.

Egységben az erő

Azok a vállalatok, ahol vegyes összetételű a (vezetői) csapat sokkal sikeresebbek és nagyobb profitra tesznek szert. Györgyi úgy véli, hogy az üzlet világában ugyanúgy szükség van a nemek közti együttműködésre, kommunikációra és egymás segítésére, mint a privát életben. Ezért is csatlakoztak Virágh Rajmunddal, a Hammel & Hochreiter másik ügyvezetőjével az ELLE és a Nyitottak vagyunk Közös Ügy nevet viselő kampányához, melynek lényege, hogy hazai vállalatok női és férfi vezetői együtt állnak ki azért, hogy a nők és a férfiak ugyanolyan lehetőségekhez jussanak a munkahelyeken.


  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter