Megjelent: 3 éve

Nem sikerült megvédeni Magyarországot a szmogtól

Több tízezer forinttal terheli meg a pénztárcákat a megbetegedések miatt a szmog. Vidéken naponta milliókból, Budapesten tízmilliókból lehetne megoldani, hogy ingyen lehessen használni a tömegközlekedést szmogriadó alatt, de erre kevés szándék mutatkozik. A szmogriadót megszegő autósok pedig csak 15 ezer forint körüli bírságot fizetnek, nem 150 ezret - a HR Portal hírösszefoglalója.

Az elmúlt napokban országszerte problémát okoz az egészségügyi határértéket többszörösen meghaladó szmog. Az autóforgalmat is korlátozták és emellett a szabad levegőn tartózkodás is veszélyessé vált az elmúlt napokban. A szmognak egyébként kézzel fogható következménye is lehet, ilyenkor sokkal többen fordulnak orvoshoz, és a porfelhő miatti megbetegedés bizony több tízezer forinttal is megterhelheti a pénztárcánkat - írta a Pénzcentrum.

Naponta több tízmillió forint körüli bevételkiesést is okozhatna a BKK-nak, ha egy szmogriadó alatt ingyenessé tenné a budapesti tömegközlekedést. Vidéken egészen más a helyzet, ott néhány millió forinttal lehet szegényebb a város egy, a szegedihez hasonló akció alatt - jelent meg a HVG-n.

Szegeden úgy számolnak a HVG szerint: körülbelül 1,5-2 millió forintjába kerül a városnak naponta az, hogy ingyenessé tették a tömegközlekedést.

Az ország legnagyobb városai közül jelenleg Budapesten, Szolnokon és Miskolcon veszélyes, Szegeden, Debrecenben, Dunaújvárosban, Tatabányán, Győrben, Sopronban és Szombathelyen pedig ennél egy fokkal jobb, de még így is egészségtelen a levegő.

Budapesten nagyságrendi a különbség a vidékhez képest. A BKK a HVG kérdésére egyelőre nem közölt pontos adatokat arról, mekkora kiesést jelentene, ha ingyen lehetne utazni, de a cég korábbi adatai szerint naponta átlagban közel 35 millió forint bevételt jelent - írta a HVG.

A Vezess.hu megkérdezte a BRFK-t, hogy mi alapján járnak el a rendőrök, ha elkapnak egy szabálysértőt a szmogriadó alatt, a válasz ez volt: 15-30 ezer forintos bírság szabható ki.

Tehát szó sincs a sokat emlegetett 150 ezres büntetésről.

Fotó: Pixabay

Pénzcentrum/HVG/Vezess
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter