Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 13 éve

Népszerű béren kívüli juttatások

Az étkezési utalvány, a beiskolázási támogatás, és a tömegközlekedési bérlet a legnépszerűbb béren kívüli juttatás a munkavállalók körében. Egy felmérés alapján a munkáltatók dolgozónként átlagosan évi 170 ezer forintot költenek béren kívüli kompenzációra.

images

images

"A dolgozóknak adható juttatások mértéke széleskörű. Ezek egy része kifejezetten szociális jellegű - a dolgozók étkezésével, üdültetésével, gyermekeivel kapcsolatos, amelyeket gyakran az egyre elterjedtebbé váló, több helyen felhasználható utalványok formájában nyújt a munkáltató", mondta el Párniczky Tibor, a Hewitt Humán Tanácsadó Kft. munkahelyi nyugdíj - és egészségmegoldások üzletágának vezetője. A szakértő szerint mind több cég biztosít a dolgozók számára számítógép, mobiltelefon és internethasználathoz fűződő kedvezményeket.

Cafeteria: a munkavállaló szemezgethet a juttatások között
A munkáltatók gyakran fizetnek nyugdíj-, önsegélyező és egészségpénztári hozzájárulást - ezek keretében gyakran kedvezményes sportolási és fitnesslehetőségeket is választhat a munkavállaló. A cégek nagy része fix kedvezményeket nyújt: a juttatások meghatározott kereteken belüli, szabad megválasztása azonban rendkívül népszerű a dolgozók körében. A cafeteria rendszer lehetővé teszi, hogy a dolgozók egyéni igényeiknek, élethelyzetüknek megfelelően határozzák meg a számukra legelőnyösebb juttatási formákat.

Étkezési utalvány az abszolút kedvenc
Az Accor Services 2006-os cafeteria felmérésében résztvevő 1300 cég válaszai alapján a hazai munkáltatók 40 százaléka él a cafeteria adta lehetőségekkel. A munkavállalók első számú kedvencei a melegétel - és étkezési utalványok: ezeket a dolgozók 83 százaléka részesíti előnyben. Az üdülési csekk és a gyermekes szülők által igénybe vehető beiskolázási támogatások szintén igen népszerűek: a dolgozók 79 százaléka döntött mellettük. A kedvenc cafeteria elemek versenyében ugyancsak előkelő helyet foglal el a helyi tömegközlekedésre adott munkáltatói kedvezmény, melyet a dolgozók háromnegyede választ, kétharmaduk pedig internet utalványt igényel. A kutatás alapján a cégek évente személyenként átlagosan bruttó 170 ezer forintot áldoznak a béren kívüli juttatásokra.

Italautomata és sportolási lehetőség a dolgozóknak
A hagyományos béren kívüli juttatások körét egyes munkáltatók egyéb kedvezményekkel is megfejelik. A Kürt Zrt. például gyermekszületési támogatással, térítésmentesen igénybe vehető kávé - és üdítőital-automatákkal, sportolási lehetőséggel - céges uszodával, szaunával, női aerobicbérlettel, illetve a férfiak számára juttatott heti kétszer két órás futballpályabérlettel növeli alkalmazottai komfortérzetét - tudtuk meg Gergácz Lili HR-vezetőtől.

A felső vezetés dönt a juttatások mértékéről
Párniczky Tibor arról is tájékoztatott: a jogszabályokban a béren kívüli juttatások maximális összege nincs meghatározva - ezek mértékéről mindig az adott vállalat felső vezetése dönt. Ám a juttatások mértékét az is befolyásolja, milyen összeghatárig adhatóak adómentesen.

Adómentesség dönt a juttatások nagyságáról
"A hideg - és melegétkezési utalványok havi 5, valamint 10 ezer forintig, az üdülési csekk évi 65 ezer forintig, míg a szülőknek járó iskolakezdési támogatás gyermekenként évi 20 ezer forintig adómentesek. A nyugdíjpénztári hozzájárulás adómentességi határa ennél lényegesen magasabb, évi 393 ezer forint. Az egészség - és önsegélyező pénztári hozzájárulások együttesen, vagy az egyik elem kiválasztásával, külön- külön évi 157 ezres összeghatárig nyújthatóak adómentesen. A dolgozóknak adómentes juttatásként adható az éves bérlet is."

Főként a nagy cégek ügyelnek rá
Párniczky Tibor azt is fontosnak tartotta megjegyezni: a cafeteria rendszer akkor éri el a célját, ha már a választható juttatások körének meghatározásába is bevonják a dolgozókat. A szakember úgy látja: a cafeteria alkalmazói elsősorban a munkaerő megtartását prioritásai közé soroló munkáltatók - hazánkban főként a nemzetközi háttérrel rendelkező nagyvállalatok, multinacionális cégek.


Takács Gabriella


Follow hrportal_hu on Twitter