kapubanner for mobile
Gyimóthy Éva
Szerző: Gyimóthy Éva
Megjelent: 14 éve

Népszerű cafeteria-elem az egészség

Egy magánegészségügyi intézményben a garanciát a szakterületek széles skálája, a szakemberek száma, illetve a nagy gyakorlattal, széles körű szaktudással rendelkező, neves orvosok biztosítják. Az ő kiválasztásuknál a szaktudás és a teljesítmény mellett döntő a szervezeti kultúrába való beilleszkedési képesség is.

images

- Folyamatosan élénkül a kereslet a magánegészségügy iránt, amely az egészségtudatos magatartás térhódításának köszönhető, de az is döntő ebben a folyamatban, hogy növekszik az állami egészségüggyel kapcsolatos bizonytalanság. Sok páciens megelégelte ugyanis, hogy ezen intézmények többségében nem kapnak igazi ellátást és válaszokat, ráadásul itt csak a betegséggel foglalkoznak, megelőzéssel nem - fogalmazott egy tegnapi sajtótájékoztatón Dr. Papik Kornél, a Budai Egészség Központ ügyvezető igazgatója. Szerencsére reagált az igényekre a magánszektor, és a szolgáltatások csaknem a teljes egészségügyi kínálatot lefedik. - De nemcsak az igény, hanem a kínálat is ugrásszerűen megnövekedett a magánegészségügyi piacon, valós piaci verseny kezd kialakulni - fogalmazott óvatosan az ügyvezető, hozzátéve: még kialakulatlan ez a szegmens, amit az is jelez, hogy kevesen tudnak valós szolgáltatásokat, minőséget nyújtani. Pedig Magyarország az egészségturizmus egyik fontos célországa lehet, ami szintén ennek a szolgáltatói piacnak kedvez.

Megadóztatják a béren kívüli juttatásokat 2010. januárjától. A törvény három csoportba sorolta a juttatásokat: adómentes maradt az internetutalvány, 25 százalékos adó terheli az úgynevezett kedvezményes adózású elemeket, így a melegétel utalványt, az iskolakezdési támogatást, a helyi közlekedési bérletet, az üdülési csekket és a pénztári befizetéseket. Míg a normál adózású elemeket (hidegétkezési és ajándékutalvány) 97, 89 százalék adó sújtja. Ez utóbbi csoportba került például a kultúrautalvány.Egyre népszerűbb béren kívüli juttatás a magánegészségügyi szolgáltatásA magánegészségügyi szolgáltatás iránti igény élénkülése annak is köszönhető, hogy egyre több vállalat ismeri fel a megelőzés, a munkavállalók egészségének fontosságát. Így a munkahelyi egészségmegőrzésre fókuszál és a Budai Egészség központ szolgáltatásait nyújtja dolgozóinak például az AEGON, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal, a General Motors, a Galoxosmithlline, a Magyar Fejlesztési Bank, Magyar Nemzeti Bank, a MOL, az MTV, vagy az SAP Hungary. Az egészségközpont adatai szerint a szerződött partnereknek igen nagy része vesz igénybe a kötelező vizsgálatokon felüli szolgáltatásokat is. Az egyik legnépszerűbb pluszszolgáltatás a stressz-hatásoknak leginkább kitett felső- és középvezetők számára kialakított menedzserszűrés, de közkedvelt az átalánydíjas csomagban igénybe vett teljes körű járóbeteg-szakellátás is.

A HR Portal kérdésére az ügyvezető aláhúzta: a természetbeni juttatások megadóztatása ellenére úgy tapasztalják, hogy partnereik többsége nem változtat cafeteria keretének összegén, vagyis a dolgozó az adóval csökkentett értéket kapja a béren kívüli juttatást egészségügyi szolgáltatásként. Hiszen a dolgozók motiválása nagyon fontos, és ezt a munkavállalók megszokták - emelte ki Papik Kornél.

A magánegészségügyi szolgáltató kiválasztásának legfontosabb szempontjai:
- megbízható szakmai és technológiai háttér
- ügyfélszempontú szolgáltatási kultúra - komplex informatikai és ügyfélkezelési rendszer
- standardizált szolgáltatási folyamatok
- minőségi ellátási körülmények


A megfelelő magánegészségügyi szolgáltató kiválasztása komoly üzleti döntést követel, az intézmények közül azonban - előzetes információk hiányában - meglehetősen nehéz választani. Az ügyfelek gyakran elsősorban az árak alapján döntenek, és nem veszik figyelembe, hogy ezért milyen minőségű és színvonalú szolgáltatást kapnak. A Budai Egészségközpont összeállított egy olyan szempontrendszert, amely segítséget nyújt a megfelelő szolgáltató kiválasztásában.


Megbízható szakmai és technológiai háttérFókuszban a gyógyulás és nem a vizsgálatok - vallják a Buda Egészség Központban. Hiszen itt elegendő idő áll rendelkezésre arra is, hogy a vizsgálatok elvégzése mellett a páciensre is jusson idő, és releváns információkat tudjanak neki szolgálni. - Egy magánegészségügyi intézményben a teljes körű, magas szintű szolgáltatásra garanciát nyújt a szakterületek széles skálája, az intézményben dolgozó szakemberek száma, illetve a minőséget a nagy gyakorlattal, széles körű szaktudással rendelkező, neves orvosok biztosítják. A szakmai képzések, továbbképzések és tanulmányutak során a szakemberek folyamatosan bővítik ismereteiket, és az így kialakult nemzetközi kapcsolatoknak köszönhetően nyomon követhetik az egyes szakterületekhez kapcsolódó legújabb tudományos eredményeket. A minőségi szolgáltatás nélkülözhetetlen eleme a magas szintű technológiai háttér, de az sem elhanyagolható szempont, hogy az adott magánegészségügyi intézmény rendelkezik-e fekvőbeteg háttérrel, hiszen bizonyos kivizsgálások és beavatkozások csak fekvőbeteg ellátás keretein belül valósíthatók meg - emelte ki Papik Kornél.

A témáról a HR Portal Változások, Választások, Vélemények című workshopján is szó esett: www.hrcafe.euA beilleszkedés kulcsfontosságú a szakembergárda kiválasztásánálA szervezeti kultúra megalkotása, fenntartása hosszú évek munkája. A magas színvonalú szolgáltatási kultúra érdekében a kiválasztás során az orvosok és a személyzet egyaránt több szempontnak kell, hogy megfeleljenek. A szaktudás és a professzionális teljesítmény mellett fontos szempont az intézmény által képviselt szervezeti kultúrába való beilleszkedési képesség - mondta Papik Kornél. Az udvarias viselkedés, a türelem, az empátia, és a jó kommunikációs készség alapvető elvárás minden alkalmazottól, akiknek folyamatos továbbképzésére és tréningjére az intézménynek nagy hangsúlyt kell fektetnie. Az ügyfelek elégedettségének mérésével ellenőrizhető a szolgáltatás minősége, a beérkezett észrevételek alapján pedig a betegek igényeire szabható az ellátás - tette hozzá az ügyvezető igazgató.


Nem fizetéssel motiválják a szakembergárdátPapik Kornél kérdésre válaszolva kifejtette komplex tevékenységüket, hiszen az Országos Gerincgyógyászati Központ és a Budai Egészség Központ is hozzájuk tartozik: a két szféra ellenére azonban nincs számottevő különbség a személyzet, asszisztensek fizetésében. Ez a neves orvosokra nem vonatkozik. Érdemes ugyanakkor azt is kiemelni, hogy az egészség központban az orvosok nagy része bedolgozik, amely alól a sebészek képeznek csak kivételt. Az orvosok átlagban heti 4-6-8 órát dolgoznak, akiket teljesítményük után fizetnek meg - emelte ki Papik Kornél.


A diszkréció és a minőség itt elsődlegesA személyre szabott szolgáltatás, a minőségbiztosítás és a diszkréció az egészségügyi szolgáltatók esetében különösen nagy jelentőséggel bír. Garantálni kell az egészségügyi jogszabályok betartását minden vizsgálati eredmény bizalmas kezelését: a páciens beleegyezése nélkül személyes adatairól, leleteiről semmilyen formában nem adható mások számára felvilágosítás. - Az állami szektorral ellentétben itt nem fordulhat elő, hogy telefonon érdeklődve pl. a munkáltatónak tudomására jusson a dolgozó pszichiátriai betegsége, melyet elbocsátás követ - húzta alá Papik Kornél. A szűrővizsgálatok eredményeit az intézménynek teljes diszkrécióban a megadott címre kell postáznia, a foglalkozás-egészségügyi vizsgálatok esetében pedig a munkaadóknak időben értesítést kell kapniuk munkavállalóik alkalmasságáról - tette hozzá a kórházvezető.


Fontos a HR-esek és az ügyfelek tájékoztatásaA vállalatok esetében az egészségügyi szolgáltatónak folyamatosan tájékoztatnia kell szerződéses partnereit az aktuális vizsgálatokról, a munkáltatót érintő törvényi kötelezettségekről, valamint a szezonális betegségekkel vagy járvánnyal kapcsolatos teendőkről. A humánpolitikai osztályok vagy megjelölt kapcsolattartók továbbá jó, ha rendszeresen írásbeli tájékoztatást kapnak az elvégzett foglalkozás-egészségügyi vizsgálatok eredményeiről, és az aktuális vizsgálatokról.
  • 2024.05.23Külföldiek foglalkoztatása Magyarországon – Dr. Fehér Dániel Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismeretiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.24Kiváló vezető képzés Tanteremben, 6 képzési napon, 4 szakmai vezetőtől tanulhat kis létszámú csoportban alap vezetői kompetenciákat, hogy HR vezetőként is versenyképes legyen! Most 15% kedvezmény!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Levonás jöhet a SZÉP Kártyákra! - Erre a határidőre érdemes figyelni!

Az új szabályt a munkavállalónak és a munkáltatóknak is figyelembe kell venniük. Teljes cikk

5 milliárd forintnyi alvó pénz van a SZÉP-kártyákon

A megnövekedett költési kedv ellenére hozzávetőlegesen 5 milliárd forintnyi "alvó pénz" ragadt benn a SZÉP-kártya tulajdonosoknál. A kártyákon... Teljes cikk

Melyek a legnagyobb egészségpénztárak?

Három nagy szereplő határozza meg az egészségpénztárak piacát. A tavalyi évben mind taglétszámban, mind vagyonban nőtt a piac. Kik a nagy... Teljes cikk