Megjelent: 2 éve

Nyugdíjasok vissza dolgozni? Minket ki kérdezett meg erről?

A kormány állítása szerint 1 millió magyar nyugdíjas várt a lehetőségre, hogy visszatérhessen a munkaerőpiacra. A nyugdíjas szövetkezetekről megszületett a törvény, amely 2017. július elsejével hatályba is lép, így hamarosan lehetővé teszi a munkavégzést számukra. Ugyanakkor a szépkorúak munkába való visszavezetésével kapcsolatban számtalan kérdés felmerül. Úgy gondoltuk, megkérdezünk néhány érintettet, hogy ők mit szólnak a lehetőséghez. Ezért kollégánk ellátogatott Kecskeméten a Kápolna utcai klubba, ahol beszélgetett a Nyugdíjas Klub egyik segítőkész dolgozójával és két aktív hölgy tagjával.

images

images

A klub Kecskemét egyik főutcáján található, ahol belépve egyből megéreztem, hogy egy összetartó közösségbe lépek; épp kézműves foglalkozásokat tartottak mikor megérkeztem. A két válaszadó nyugdíjas hölgy, különböző korosztályhoz tartozik, és eltérő élethelyzetben vannak.
Sz. Erzsébet hivatása ápolónő, de egészségkárosodása lett, ami miatt nyugállományba kellet idő előtt vonulnia, míg Rné Margó adminisztratív munkakörből ment öregségi nyugdíjba.

Ön mióta nyugdíjas?
Sz. Erzsébet: 2008-ban betegségem miatt lettem nyugdíjas. Előtte ápolónőként dolgoztam, amit 45 év felett nem szabadna végezni a lelki és egészségi állapot megóvása miatt.

Rné Margó: 2016 február óta vagyok nyugdíjas, adminisztratív munkakörömet követően mentem öregségi nyugdíjba.

Hány év szolgálati idővel ment nyugdíjba?
Sz. Erzsébet: 41,5 év munkaviszonnyal mentem nyugdíjba.

Rné Margó: 38 év szolgálati idővel lettem öregségi nyugdíjas.

Ön nyugdíjasként hogyan tölti az idejét?
Sz. Erzsébet: Biciklizek, bejárok a nyugdíjas klubba, orvosi ellenőrzésekre járok és vigyázok a szomszéd gyermekére.

Rné Margó: Rengeteget olvasok, amit eddig nem tudtam elolvasni, mint Kosztolányi vagy Ady Endre művei.

Hallott-e a közérdekű nyugdíjas szervezetek létrehozását célzó intézkedéseket tartalmazó törvényjavaslatról, s ha igen belépne-e egy ilyen új szövetkezetbe?

Sz. Erzsébet: Lehet hallottam, de nem vagyok tisztában a feltételekkel. Ha az egészségi állapotom engedi, valamint olyan munkát ajánlanak számomra, akkor egy próbaidőszakba heti 2-szer 2 órát vállalnék, betartva a szervezetemnek szükséges alvási időt. Ha letelik a próbaidőszak és bírom a munkát, akkor több idő is lehet. Augusztus 01-től szívesen kipróbálnám újra magam.

Rné Margó: Igen hallottam, egy családbarát műsorban, ahol olyan hírek vannak, ami felkelti az érdeklődésem. Szívesen belépnék egy ilyen szövetkezetbe, örömmel dolgoznék újra. Adminisztratív munkakörbe dolgoztam, nyilvántartásokat vezettem, egyedül neveltem fel 3 gyermekem több munkahelyen dolgozva egyszerre. Szívesen vállalnék vendéglátós munkát is, mivel munka mellett ilyen területen is képeztem tovább magam. Azért szeretnék dolgozni, hogy legkisebb 25 éves gyermekemnek minél több lehetőséget tudjak biztosítani. csak olyan helyen dolgoznék, ahol megbecsülik a munkám.

Ismeri-e a nyugdíjas munkavállalókra vonatkozó rendelkezéseket, kedvezményeket?
Sz. Erzsébet: Nem ismerem, de akkor foglalkozom vele mélyebben, ha elém teszik a szerződést, ahol először próbaidőszakot vállalnék.

Rné Margó: Jelen pillanatba nem ismerem, de szívesen vennék részt gyűléseken, tájékoztatókon. Augusztus 01-től szívesen kipróbálnám, de attól függ, mit ajánlanak. Annyit tudok, hogy ha dolgozom, akkor valamennyivel emelkedni fog a nyugdíjam is.

Dolgozna-e vállalkozóként?
Sz. Erzsébet: Nem vállalkoznék, szerintem felül kellene vizsgálni ki és mire vállalkozik.

Rné Margó: Biztos nem, csak hivatalos munkaszerződéssel alkalmazottként dolgoznék.

nyugdíjas klub
Ezután elbeszélgettem Sz. Zsuzsannával a Klub egyik dolgozójával, aki mindennapi munkája során nyugdíjasok között tölti idejét. Elmondása alapján legalább 100 nyugdíjassal vannak napi szinten kapcsolatban, aktivitásuk függ a tagok mentalitásától, hogy mennyire érzik magukat fontosnak; valamint egészségi állapotuktól és körülményeiktől. A nyugdíjasok munkavállalásával kapcsolatosan elmondta, hogy figyelembe kell venni, hogy a nyugdíjas munkavállalók már ledolgozták a saját idejüket a munkaerőpiacon, viszont sokszor elfoglaltabbak, mint a fiatalok, mivel segítik gyermekeiket az unokák nevelésében. A nyugdíj melletti munka függ a gondolkodásuktól, hogy ki és mennyire akar visszatérni a munkaerőpiacra. A Klubban az érdeklődő tagokat számítógépes ismereteik bővítésében is segítik, mely lehetőséget nyújt részükre ismereteik kiterjesztésére, hogy ne szakadjanak le az új technológiai vívmányoktól.

nyugdíjas
A nyugdíjasok szempontjából megállapítható, hogy a visszatérésüket ösztönző intézkedések hatékonysága sok tényezőtől függ, például, hogy képesek-e és valóban vissza akarnak-e térni egy olyan piacra, ahol már ledolgozták a maguk idejét. Az eddigi kormányzati intézkedések segítségével (nők 40 éves nyugdíj), aki tudott elment nyugdíjba különböző társadalmi, egészségügyi vagy szociális okokból kifolyólag, hiszen számukra ez volt az egyedüli választási lehetőség, hogy megéljenek és segíthessék családjaikat az unokák nevelésében.


Cikkünk több oldalas! Lapozzon!
1. oldal - Nyugdíjasok vissza dolgozni? Minket ki kérdezett meg erről?
2. oldal - Dolgoznának többen is, de az interjúig sem jutnak el
  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter