Megjelent: 5 éve

Pályázási hibák, amelyek a sokat látott HR-eseknél is kiverik a biztosítékot

images

images

Sok pályázó teljesen félreérti, mivel is tehetné a legjobb benyomást.

Bulizós, nyaralós, csücsörítős képet mellőzzük

A tapasztalok szerint sokan nem tudnak megbirkózni a megfelelő fényképválasztás kihívásával. - Inkább ne erőltessük, ha nem készült rólunk egyetlen vállalható fotó sem - tanácsolja az egyik legnagyobb hazai munkaerő-közvetítő cég munkatársa. Az összeállítás szerint egy jelölt úgy kívánt kitűnni a tömegből, hogy egy egész zacskó ropit is beletömött a szájába, majd a képet csatolta az önéletrajzához.

A személyzetisek rendszeresen kapnak félmeztelen, vagy épp nyaraláson készült fotókat az önéletrajzokhoz fűzve, és egyre jobban elburjánzik az a szokás is, hogy csücsörítő lányok a tükörben készített szelfikkel ajánlják szakértelmüket a munkáltatónak. Érdemes tehát ügyelni a háttérre, a stílusra, a megfelelő öltözékre. A legfontosabb szempont tehát, hogy legyünk felismerhetőek a képen, és "semmi esetre se egy olyan fotót csatoljunk, amely egy görbe este után készült a Blaha aluljárójában, mert ez is megesett már".

Ezek a fatális baklövések

Az a kisebbik baj, hogy az önéletrajzok jelentős hányada tele van helyesírási hibával és az elütésekkel, néhányan azonban elfelejtik megadni az elérhetőségeiket. Körülbelül ötvenből egy önéletrajzban hiányzik ez a fontos adat.

Az sem túl szerencsés, hakiscica0822@, netán ronaldoazisten@ jellegű e-mail címről jelentkezünk egy állásra; és a motivációs levelet javitott_miki címmel küldjük a multihoz; vagy ha a jelenlegi munkahelyünk céges e-mail címéről küldjük el az önéletrajzunkat - olvasható a cikkben.

Az interjúztatók gyakran tapasztalják az álláskeresők tájékozatlanságát, mivel a munkakeresők gyakran azt sem tudják, hova jelentkeztek. Előfordul, hogy a pályázó kör e-mailben küldi el jelentkezését.

A blöffölést is gyakran tapasztalják a HR-esek, mivel 10-ből 5 ember biztosan nem beszéli azt a nyelvet, amelyet az önéletrajzában feltüntetett.

Anya jöhet az állásinterjúra?

Előfordult, hogy a jelentkező a barátját vagy éppen az édesanyját szerette volna behozni az állásinterjúra.

Furcsa reakciók

Egyesek teljes közönnyel figyelik sorsuk alakulását, mások kendőzetlenül őszinték, és van, aki egyszerűen csak laza a végtelenségig. Olyan jelölttel is találkoztak, aki épp telefonált, amikor a HR-es megjelent és ráköszönt, de az álláskereső csendre intette. Van, aki mindjárt azzal indít, hogy évek óta segélyen él, más telefonon érdeklődik, hogy vajon megváltozott munkaképességűnek számít-e az is, aki nemrég szabadult - olvasható a VS.hu cikkében.

Díjat érdemlő mondatok

"A számítógépet is be tudom kapcsolni, ezért egy irodában is szívesen tevékenykednék."

"Én részmunkaidős állás után érdeklődnék Önöknél, mert augusztus 1-ig ráérnék valamit csinálni."

Kizáró tényezők

A személyzetiseknek a szempillájuk sem rezdül a görkorcsolyán érkező, vagy NDK-s papucsban és az agyonmosott pólóban megjelenő jelöltekre, mégsem ajánlottak ezek a holmik. Az azonban már kiveri a biztosítékot a sokat látott HR-eseknél is, ha valaki politikai irányultságot tükröző egyenruhás képpel pályázik és interjúra is abban az uniformisban jelenik meg.

Egy munkáltató pedig kénytelen bevallani, hogy egy jelölt a belőle áradó irgalmatlan szag miatt esett el az állástól.

A nyalizók sem érnek célt

A terjedelmes önfényezés helyett célszerűbb, ha lényegre törő önéletrajzot küldünk, amelyben átlátható formában eldönthető képet adunk arról, hogy alkalmasak lehetünk-e a munkára, vagy sem.

VS.hu
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter